Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 4 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cuibul cucului

Cuibul cucului

ÃŽncepe noua sesiune parlamentarã care se anunþã a fi extrem de înfierbîntatã datoritã atacului la baionetã al Puterii asupra Opoziþiei. Rãzboiul intern din arcul guvernamental între PNL, PD ºi PC, la care asistã „imparþial ca românul“ UDMR-ul, n-a fãcut decît sã consume muniþia de serviciu a puterii, acesteia rãmînîndu-i drept cartuºe de recuzitã doar petardele lui Nicolãescu legate de restrîngerea dreptului de a fi bolnav, precum ºi cele ale Sulfinei Barbu cu privire la ce iese pe þeava de eºapament, asezonate abundent cu dezvãluirile lui Bãsescu, cel care a descoperit stupefiat cã juna Mafie românã îºi face numãrul la barã pe masa Guvernului Tãriceanu.
Ameninþarea Guvernului cã cele 17 legi ale pachetului privind aºa-zisa reformã a sistemului sanitar vor trece pe lîngã Parlament într-o veselie vecinã cu spiritul Socolei, a determinat Opoziþia sã anunþe cã va depune o moþiune de cenzurã la subiectul condamnat la cãmaºa de forþã. ÃŽn prea cunoscutã procedurã a moþiunii de cenzurã, care din 1990 încoace a demonstrat cã niciodatã nu a avut trecere, Opoziþia sperã, de data aceasta, pe sictirul unor deputaþi ºi senatori ai PNL ºi PD, care ºi-au propus sã nu apeleze niciodatã la binefacerile „reformei“ ministrului Nicolãescu. Sperã degeaba pentru cã spiritul gregar în politicã primeazã.
Luînd în serios problema sãnãtãþii, PSD îºi menþine convingerea cã acest pachet de 17 legi ar trebui sã graviteze în jurul unui singur centru de interes naþional, „pacientul român“, adicã aceea persoanã asupra cãreia orice diagnostic se terminã cu sintagma „om bolnav“.
La acest capitol de „legi ale sistemului sanitar“ domnul ministru al sãnãtãþii debile Nicolaescu, cel care încã mai confundã bilanþul contabil cu bilanþul deceselor din spitale, îºi construieºte cu migalã propria imagine de salvator providenþial al naþiunii, adãgînd din produsul intern brut al minþii sale încã o mostrã inovatoare, care l-a îndemnat nu demult pe preºedintele Bãsescu sã ridice mîna, cu care în loc sã-l pãlmuiascã, l-a mîngîiat pe creºtet.
Dupã gîndirea economistului Nicolaescu, toþi doctorii ºi farmaciºtii nu fac doi bani atîta timp cît el îºi poartã scufia cu zurgãlãi de ministru în ale sãnãtãþii.
Pachetul de 17 legi acompaniazã sarabanda jocului pentru propria imagine a ministrului Nicolãescu care a devenit þinta predilectã în toate bancurile spuse prin sãlile de spital în rãgazul dintre douã injecþii.
Trecînd cu vederea cã în unele legi din pachet se reformeazã doar titlul (vezi „Legea asigurãrilor obligatorii de sãnãtate“ reformatã în „Legea asigurãrilor facultative de sãnãtate“), iar Legea farmaciilor a fost retrasã ca necorespunzãtoare, PSD acuzã cã în pachetul celor 17 legi s-au strecurat suficiente prevederi antisociale, anticonstituþionale ºi antieuropene.
Caracterul antisocial se observã cu ochiul liber, dacã analizãm cu piciorul stîng în apã rece, în gãselniþe nicolãesciene ca „Extinderea bazei de impozitare“, „Coplata“ ºi „Pachetul minim de servicii“, care produc frisoane la descifrare. Cînd citim în legile lui Nicolaescu despre „Coplatã“, trebuie înþeles cã orice amãrãºtean internat va suporta de acum încolo o parte consistentã din factura spitalizãrii, care pînã acum era gratis. Cînd ne îmbogãþim vocabularul cu „Extinderea bazei de impozitare“, pentru a elimina orice confuzie, trebuie înþeles cã „extinderea impozitãrii“ se aplicã de acum ºi la pensionari ºi la agricultori, asupra cãrora cade ºi aceastã nouã dare, care n-a mai fost pînã acum.
Delirul fericirii începe cînd ni se povesteºte despre „Pachetul minim de servicii“ care se asigurã contra cost în sãnãtate, ceea ce sugereazã cã, dacã pînã acum se primea prea puþin, de acum încolo se va primi ºi mai puþin.
Pentru ca „gîndirea reformatoare“ a ministrului sã nu fie bagatelizatã, pachetul de legi are ºi caracter anticonstituþional, dar ºi antieuropean. „Curat neconstituþional“ este atunci cînd autoritãþile administraþiei locale nu mai au dreptul sã numeascã conducerile spitalelor pe care le pãstoresc. Domnul ministru Nicolãescu a preluat în forþã dreptul de a destitui ºi numi directorii de spitale, de la Pocreaca pînã la Cluj ºi Bucureºti, domeniul sãnãtãþii devenind o feudã pe care nu se mai aude decît biciul vechilului-ministru ridicat la rang de „mare reformator“ de cãtre însãºi preºedintele Bãsescu, într-un moment de slãbiciune, pe care acum îl regretã.
Calitatea de decident suprem în sãnãtatea româneascã, în care s-a autopropulsat ministrul „reformator“, îl aduce pe acesta în situaþia de a înota împotriva curentului european al descentralizãrii. Dupã cum la fel de antieuropean este ºi modelul original de aplicare a „taxei pe viciu“ pe care „beutorii de tiutiun“, de la mahorcã pînã la havane, vor trebui sã o suporte, ca nicãieri în vreo þarã europeanã.
A trebuit sã intervinã justiþia, într-un exerciþiu democratic de întrerupere a „zborului reformator“ al ministrului peste propriul „cuib de cuci“, zbor pe care oricum trebuia cineva sã-l tempereze, prin tãierea penelor reformatoare.
Ultima decizie a Curþii de Apel a Municipiului Bucureºti, de repunere în drepturi a directorului Sorin Oprescu, semnaleazã ºi caracterul ilegal al actelor emanate de la ilustrul contabil al sãnãtãþii, precum ºi apropierea acestuia de staþia terminus unde preºedintele Bãsescu i-a pregãtit ºi festivitatea de debarcare.
Gestul incalificabil al ministrului Nicolãescu de a nesocoti hotãrîrile judecãtoreºti ne obligã sã ne întrebãm: dacã un ministru nu respectã justiþia, atunci ce sã mai aºteptãm de la ceilalþi, de sub acesta pînã la omul obiºnuit.
Dacã cineva se mai întreabã ce va conþine moþiunea de cenzurã a PSD împotriva pachetului de legislativ pe sãnãtate depus de ministrul Nicolãescu - via Guvern, acum o parte din subiectele conþinute sînt deconspirate.

P.S. Aflãm cu stupoare cã, în timp ce unui bolnav, pe patul de spital, i se alocã zilnic hranã de 75.000-125.000 de lei (ROL), unui maidanez prins cu laþul ºi depus în nu ºtiu ce þarc la pãstrare i se alocã hranã de 140.000 lei (ROL). Unui cîine astfel cazat i se asigurã lunar casã-masã ºi tratament de 2.250.000 lei (ROL), în timp ce unui copil statul îi asigurã o alocaþie de 240.000 lei (ROL) (aproape de 10 ori mai micã).

Articol afisat de 1537 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective