Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 4 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ochiul public : Vocea Regiunilor (II)

Înainte de a acorda atenþia cuvenitã regiunilor ºi modului în care interacþioneazã ºi înainte de a vã relata ce ºi cum cautã România la Comitetul Regiunilor (CoR), cred cã nu este lipsit de interes sã subliniez alt subiect, unul de actualitate ºi maximã importanþã, faþã de care, din poziþia de organ consultativ al Uniunii Europene, Comitetul Regiunilor a ajuns sã joace un rol decisiv.
Publicul larg s-ar putea sã rãmînã surprins, dar este vorba despre comunicare. Iar accentul se pune pe comunicarea la nivel local ºi regional! Fireºte, alãturi de CoR, sînt implicate cu îngrijorare ºi alte organisme sau instituþii europene, fãrã însã a avea nici unele pretenþii de monopolizare a demersului. În abordarea CoR, vitale sînt Adunãrile locale ºi regionale, parteneriatul cu organizaþiile media de relevanþã ºi impact local ºi regional, implicarea comunitãþii. Aceste aspecte, nu întîmplãtor, au deþinut capul de afiº al Conferinþei-dezbatere despre comunicare europeanã la nivel local ºi regional, desfãºurate la Bruxelles pe 25 ianuarie.
Cum a ajuns Uniunea sã descopere în cele din urmã necazul legat de comunicare? Simplu ºi dureros - nu erau suficiente problemele ridicate de euroscepticism, de nemulþumirile faþã de extindere, dar s-au trezit locuitorii din doua þãri importante (Franþa ºi Olanda) sã respingã prin referendum Tratatul Constituþional European. Dupã acest duº rece a început o activitate febrilã de recuperare ºi prevenire a altor probleme suplimentare. Cu distanþa ce ia proporþii între Europa ºi cetãþenii europeni nu este de glumit.
Unul dintre jaloanele semnificative este reprezentat de un document al Comisiei Europene, din 13 octombrie 2005, anume Contribuþia comisiei la perioada de reflecþie ºi mai departe: Planul D pentru Democraþie, Dialog ºi Dezbatere. Prin acesta, Comisia anunþa disponibilitatea de a ajuta statele membre pentru organizarea de dezbateri la scarã naþionalã asupra viitorului Europei. Se sublinia cã „parlamentele naþionale, regionale ºi locale au de jucat un rol specific în organizarea ºi promovarea dezbaterilor“. ÃŽn plus, Comisia declara clar cã „va lucra împreunã cu guvernele naþionale pentru organizarea ºi finanþarea evenimentelor ce vor promova dezbaterile“ de tipul menþionat.
Comitetul Regiunilor ºi membrii sãi au fost solicitaþi apoi sã exprime o opinie asupra Planului D, motiv pentru care s-a ajuns la importanta conferinþã-menþionatã mai devreme, un cadru care a strîns laolaltã reprezentanþi ai autoritãþilor ºi parlamentelor regionale, precum ºi ai asociaþiilor europene ºi naþionale de autoritãþi locale ºi regionale.
În esenþã, contribuþia CoR se regãseºte în completarea Planului D cu o nouã dimensiune, prin adãugarea Descentralizãrii. Se subliniazã, din nou spre surprinderea multora, nevoia de angajare a reþelelor de presã localã ºi regionalã într-un dialog adevãrat, mai aproape de cetãþeni!
ÃŽn acest an, dintr-o perspectivã operaþionalã, Comitetul va organiza o serie de evenimente ce urmãresc aducerea Europei mai aproape de cetãþenii sãi. Aceste evenimente vor crea diverse platforme de comunicare despre Europa, vor atrage atenþia mass-media ºi vor pune bazele unor reþele descentralizate pentru împãrtãºirea experienþelor de succes. Aflînd despre stabilirea de parteneriate ale autoritãþilor locale ºi regionale cu presa (localã ºi regionalã) pentru diseminarea informaþiei europene, de grija pentru modul în care se prezintã Europa la staþii regionale de televiziune ºi mai ales auzind o întrebare foarte „drãguþã“, care face valuri pe aici („Cum poate fi organizat un proiect de comunicare între media ºi autoritãþile locale ºi regionale?“) am crezut cã visez.
Cînd o auzi ºi pe Margot Wallstrom (vicepreºedinte al Comisiei Europene) afirmînd rãspicat „Comunicarea nu trebuie sã fie o afacere a Bruxelles-ului!“, cu ocazia lansãrii Cartei Albe asupra unei noi Politici de Comunicare a UE, nu e greu sã înþelegi cum devine problema comunicãrii la nivel local ºi regional într-o Europã a regiunilor, dar una care cum luase distanþã de cetãþenii sãi, oricum tot mai puþin încrezãtori în proiectele Uniunii. Inutil sã mai adaug cît de reconfortant te poþi simþi ca unul cu experienþã ºi cu un portofoliu cel puþin relevant într-un sector care a inflamat bine de tot Europa. Cam atît pentru astãzi.

Articol afisat de 1577 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA - Bruxelles)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective