Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
UE ne lasã fãrã istorie?

UE ne lasã fãrã istorie?

• liceenii din anii terminali ar putea învãþa o istorie integratã, aºa cum se predã în primii doi ani de liceu • „cred cã e o greºealã eliminarea istoriei românilor ca disciplinã de sine stãtãtoare“, este de pãrere profesorul Liviu Vlãsceanu •

Odatã cu intrarea în Uniunea Europeanã, liceenii ar putea sã nu mai înveþe „Istoria românilor“ ca disciplinã separatã, aºa cum este predatã în clasa a XI-a ºi a XII-a, ci ca parte integrantã a istoriei universale.
Noua programã propusã de Consiliul Naþional pentru Curiculum aduce o altã abordare a studiului acestei discipline deoarece, în loc de o istorie cronologicã a României, vor fi cinci mari teme sau probleme de studiu, în cadrul cãrora profesorul va detalia evoluþia evenimentelor în spaþiul românesc. Unii profesori apreciazã cã aceastã schimbare nu va aduce nimic nou ca informaþie, fiind doar o altã structurare a materiei, în timp ce alþii considerã cã ideea nu este tocmai fericitã ºi obiectul îºi va pierde, treptat, din importanþã. Cã de fapt vom rãmîne fãrã istorie naþionalã.
„Cred cã e o greºealã eliminarea istoriei românilor ca disciplinã de sine stãtãtoare, dar nu ºtiu cît mai þine cont ministerul ºi de pãrerea noastrã. ªi aºa, Georgafia este preferatã Istoriei la testele naþionale. Dacã s-ar mai reduce volumul de informaþie ar fi un lucru bun pentru cã, într-adevãr, manualele sînt cam stufoase. ÃŽn schimb, e importantã pentru oricine cunoaºterea istoriei poporului ºi a þãrii cãreia îi aparþine“, a declarat profesor Liviu Vlãsceanu, director al ªcolii 3 Piatra Neamþ.
În acelaºi timp, alþi profesori de istorie cred cã schimbarea propusã de Ministerul Educaþiei permite elevului sã facã mai multe conexiuni ºi sã înveþe mai uºor, cu atît mai mult cu cît istoria românilor este strîns legatã de cea a Europei.
„Nu e chiar o chestiune de noutate, deoarece astfel de abordare este deja familiarã la clasele a IX-a ºi a X-a, dar ºi în sistemele de învãþãmînt din Europa. Singura problemã e ponderea pe care o vor avea lecþiile despre istoria românilor ºi dacã se vor alege exemplele cele mai reprezentative pentru fiecare temã“, a declarat Corina Toma, profesor de istorie din Piatra Neamþ.
FOTO: Odatã cu intrarea în Uniunea Europeanã, liceenii ar putea sã nu mai înveþe „Istoria românilor“ ca disciplinã separatã

Articol afisat de 1577 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective