Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PNL „netezeºte“ aplicarea programului „Fermierul“

PNL „netezeºte“ aplicarea programului „Fermierul“

• la întîlnire au fost invitaþi primarii ºi viceprimarii din zona Romanului, indiferent de culoarea politicã • a participat staff-ul liberal judeþean • reuniunea a „prefaþat“ întîlnirea aleºilor locali cu echipa guvernamentalã, care va fi adusã în 17 februarie în judeþul Neamþ •

Motelul „Mariko Inn“ a gãzduit, sîmbãtã, 4 februarie întîlnirea staff-ului judeþean al PNL cu aleºii locali din zona Roman. La reuniune au fost prezenþi: secretarul de stat la Ministerul Industriilor, Eugen Þapu, preºedintele PNL Neamþ, Gheorghe ªtefan, deputatul Dorinel Ursãrescu, iniþiatorul acþiunii ºi viceprimarul Romanului, Nicolae Stan. Deputatul Dorinel Ursãrescu a spus primarilor prezenþi, de toate culorile politice, mulþi dintre ei cunoscuþi trecuþi prin cel puþin douã-trei partide politice, cã vor avea din partea sa acelaºi sprijin în accesarea acestor fonduri. Acesta a explicat gestul sãu prin faptul cã interesul general este ca în urmãtoarea perioadã sã fie aduºi în judeþul Neamþ bani, cît mai mulþi, care sã se materializeze în proiecte de reabilitare a infrastructurii rurale. Acesta s-a adresat celor prezenþi cu apelativul „prieteni ai noºtri“, susþinînd, cã, dacã 2005 a fost un „an de coºmar“, dupã ºase rînduri de inundaþii ºi un buget PSD-ist ca „un ºvaiþer“, anul în care s-a intrat - 2006, va fi unul în care vor veni bani foarte mulþi, atît din finanþãri europene, cît ºi din credite guvernamentale nerambursabile. „Anul acesta lucrãm dupã un buget construit de Alianþa DA, fiind unul bazat pe proiecte. Avem posibilitatea sã vã ajutãm ºi credeþi-ne cã dorim sã facem acest lucru! Nu ne intereseazã culoarea politicã pe care o aveþi! Este pãcat sã nu profitaþi de oportunitatea care vi se oferã. Vor veni bani nu doar alocaþi de Uniunea Europeanã, ci ºi de Guvernul României“, a spus Dorinel Ursãrescu. Gheorghe ªtefan i-a îndemnat pe aleºi sã-ºi încadreze specialiºti în accesarea de programe, þinînd cont cã mulþi primari din zona ruralã nu au cunoºtinþe de operare PC. Deputatul Dorin Ursãrescu a spus, însã cã, începînd din luna februarie 2006, la cabinetul sãu parlamentar, se va înfiinþa un compartiment de consiliere pe programe ºi proiecte. „Am discutat cu ministrul Anca Boagiu, de la Ministerul Integrãrii ºi vom trimite acolo, la specializare, douã persoane, pe care le vom angaja la cabinetul parlamentar. Aceºtia vor fi interfaþa dintre primari ºi noi. Ar fi pãcat sã nu fie accesaþi aceºti bani ºi sã se întoarcã la UE“, a spus Dorinel Ursãrescu. Deputatul a declarat cã numai fondurile pentru construirea de poduri, podeþe, punþi pietonale, aducþiuni de apã potabilã ºi canalizare, ºosele vor fi în valoare de 10.000 miliarde lei. Important este ca primarii sã înveþe sã facã proiecte eligibile.

Cuvîntul de ordine: „Proiecte, proiecte ºi iar proiecte“ -
Secretarul de stat Eugen Þapu a anunþat eforturile sale ºi ale echipei de liberali nemþeni, de a aduce în judeþul Neamþ, la Piatra Neamþ sigur ºi sub semnul întrebãrii la Roman, o delegaþie guvernamentalã puternicã, cu reprezentare cel puþin la nivelul secretarilor de stat. „Voi încerca sã-l conving pe Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, sã vinã în judeþul Neamþ, dar nu ºtiu dacã va fi disponibil din cauza agendei sale foarte încãrcatã. Sigur însã cã aceastã delegaþie va fi formatã din secretari de stat, de fapt cei specializaþi în programe europene. Acþiunea de astãzi va fi în complementaritate cu aceea din 17, pentru cã este menitã sã vã îndemne sã reflectaþi la oferta noastrã. Prioritãþile anul acesta sînt pentru noi, membrii Guvernului: infrastructura (podeþe, punþi pietonale, alimentãri cu apã, canalizare), agricultura, educaþia, sãnãtatea. Cuvîntul cheie pentru integrarea în UE trebuie sã fie: «proiecte, proiecte ºi iar proiecte». Valoarea acestora este de 29, 1 mii miliarde de lei, alocaþi României numai în condiþiile în care românii vor ºti sã foloseascã eficient aceste fonduri. Pentru perioada 2007-2009 vor fi alocate þãrii noastre ºapte miliarde euro, fonduri de preaderare“, a precizat Eugen Þapu.
Liderii liberali au susþinut cã, din patriotism local, au þinut ca prima întîlnire cu primarii sã se desfãºoare la Roman, aceasta fiind prima de acest gen din þarã. „ Dupã ºtinþa noastrã aceasta este prima întîlnire de acest fel din þarã. Dacã ar fi sã facem o medie a fondurilor, ar trebui ca Neamþul sã primeascã cel puþin 250 de miliarde de lei, dar noi sperãm cã vom obþine mult mai mulþi bani. Totul depinde de viteza cu care vom ºti sã ne miºcãm. Valoarea minimã a unui proiect va fi de 40 mii RON (400 milioane lei), iar maximã 40 miliarde de lei. Eu vreau ºi sper sã fim mai pregãtiþi decît alþii. Comisia de evaluare va fi coordonatã de vicepremierul cu probleme economice, doi reprezentanþi ai Cancelariei prezidenþiale, reprezentanþi ai ministerelor pentru care se vor acorda fonduri“, a spus Dorinel Ursãrescu. Eugen Þapu i-a rugat pe primari sã acceseze site-ul Guvernului, pentru a vedea proiectele ºi a pune întrebãri comisiei guvernamentale de consiliere, în 17 februarie.

Paºii de parcurs
Paºii pe care trebuie sã-i parcurgã fiecare localitate sînt: stabilirea prioritãþilor din fiecare localitate, dupã care lista cu acestea va fi aprobatã în Consiliul Local al fiecãrei localitãþi. Urmãtorul pas va fi cel mai important: întocmirea cererii de finanþare adresatã Comisiei centrale ºi întocmirea studiilor de prefezabilitate. ÃŽn cazul în care proiectele se vor dovedi a fi eligibile se trece la întocmirea studiilor de fezabilitate, respectîndu-se Legea achiziþiilor publice, ulterior primindu-se bani pentru finanþare, pe lucrãrile executate. „De ceea vã asigurãm noi este faptul cã nu vom face ce a fãcut PSD-ul. Vom acorda aceste fonduri dînd dovadã de cea mai mare transparenþã. Se va respecta Legea achiziþiilor publice“, au mai spus amfitrionii întîlnirii.
Activitatea s-a încheiat cu o discuþie particularã cu fiecare primar de localitate, prin care aceºtia i-au informat pe organizatori despre prioritãþile pe care le are fiecare comunitate, dupã care aleºii locali au fost invitaþi la masã.
La conferinþa de presã, ce a urmat întîlnirii cu primarii, deputatul Dorinel Ursãrescu a punctat paºii ce trebuie fãcuþi în accesarea acestor programe, apoi a subliniat cã actualii guvernanþi nu vor pãºi pe urmele PSD. „Noi vom lãsa instituþiile statului sã-ºi facã datoria ºi sã-i descopere pe cei care s-ar putea «Ã®nfrupta» din aceste fonduri europene, cum s-a întîmplat pînã acum. ÃŽn vremea PSD au fost altfel de interese, nu cele ale cetãþeanului, au fost bani aruncaþi pe fereastrã, mii de euro care putrezesc în pãmînt, în aducþiunile de apã stradalã, pentru cã þãranul român nu are canalizare încã. Jumãtate din populaþia României are WC-ul tot în fundul grãdinii. Aºa nu putem intra în Europa. Proiectele de aducþiune a apei vor trebui sã meargã mînã în mînã cu cele de canalizare. De altfel noi vom garanta obiectivitatea comisiei de selecþie care va alege doar proiectele ce sînt fezabile. Dacã primarii manifestã o oarecare inerþie, voi trage de ei sã acceseze aceste fonduri. Pînã acum marea problemã era cofinanþarea acestor proiecte. De aceea Guvernul Tãriceanu a elaborat Programul «Fermierul » tocmai pentru a rezolva acest aspect“, a spus Eugen Þapu.
Primarii au primit, cu deschidere, propunerea liberalilor nemþeni de a ajuta comunitãþile locale. „Am rãspuns unei simple invitaþii adresatã de aleºii noºtri, parlamentarii de Neamþ. Nu am fost invitaþi pentru a intra în PNL, ci doar la o dezbatere pe niºte programe ce urmeazã a fi lansate ºi pe care le vom putea accesa mai uºor. Apreciem faptul cã am fost chemaþi, toþi primarii, indiferent de culoarea politicã. Specialiºti cred cã vom avea, þinînd cont cã la Sagna, noi am mai accesat un program SAPARD, de asfaltare a ºoselei Sagna-Vulpãºeºti, proiect pe care l-am dus la bun sfîrºit. Este pãcat cã acel program l-au început mai multe localitãþi ºi din zona Roman, dar doar trei l-au finalizat. Discutam cu domnul deputat Dorinel Ursãrescu, cã ivestiþia de aducþiune a apei am început-o în 1997, pe vremea Convenþiei Democratice Române(CDR) ºi ar fi bine s-o finalizãm acum, în mandatul acesta, al Alianþei DA, completînd-o ºi cu sistem de canalizare“, a declarat Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna.
FOTO: Liberalii nemþeni au pregãtit lansarea programului „Fermierul“

Articol afisat de 1757 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective