Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Finanþãri Sapard pentru zonele afectate de inundaþiile din 2005

• contribuþia beneficiarului a fost redusã de la 50 la 25% din valoarea proiectului

Beneficiarii proiectelor Sapard din zonele afectate în urma inundaþiilor din 2005 vor beneficia de o majorare cu 25% a contribuþiei Uniunii Europene, conform unei propuneri care va fi aprobatã la Bruxelles în aceastã sãptãmînã. Astfel, beneficiarii programului Sapard vor putea contribui doar cu 25% din valoarea unui proiect, în timp ce, pînã acum, valoarea cofinanþãrii era de 50%. Unitãþile aflate în localitãþile afectate vor primi mai mulþi bani de la Sapard, dacã vor prezenta un document emis de comitetul local pentru situaþii de urgenþã prin care se atestã faptul cã a suferit direct pagube în urma calamitãþilor. De aceeaºi contribuþie Sapard pot beneficia ºi firmele ale cãror proiecte sînt amplasate în localitãþi care au fost afectate în proporþie de peste 30%.
Mãsura este valabilã numai pentru cei care au derulat proiecte în cadrul mãsurilor 1.1, 3.1 sau 3.4, vizînd îmbunãtãþirea prelucrãrii produselor, diversificarea activitãþii economice sau exploataþiile agricole. În cazul proiectelor din industria agroalimentarã ºi amplasate în sate afectate în proporþie de peste 30% sînt eligibile numai întreprinderile mici si mijlocii. Pentru a beneficia de acest sistem de finanþare, potenþialii beneficiari trebuie sã depunã proiecte pînã la 30 iunie 2006.
Pagubele produse de inundaþiile înregistrate în vara lui 2005 au depãºit 500 de miliarde lei, fiind afectate peste 33 de localitãþi. Apele au mãturat terenuri agricole, gospodãriile cetãþenilor, dar ºi ºcoli, reþele de curent electric, sisteme de alimentare cu apã sau de canalizare, precum ºi reþelele telefonice. Culturile agricole de pe 1.171 hectare de teren au fost compromise, iar 708 hectare de pãºuni ºi fîneþe au fost inundate. Mii de nemþeni au ajuns la disperare dupã ce 552 de gospodãrii au fost inundate, iar 118 case au fost avariate sau complet distruse. Printre cele mai afectate comune s-au aflat cele din albia Bistriþei, dar ºi a Bistricioarei, Cracãului, Moldovei, Siretului ºi Ozanei. Nemþenii au reuºit, în 2005, sã atragã fonduri Sapard de aproape 150 miliarde lei prin cele 31 de proiecte vizînd pensiunile turistice, firmele din industria alimentarã ºi exploataþiile agricole. Valoarea totalã a proiectelor iniþiate însumeazã aproape 300 miliarde lei, jumãtate din fonduri fiind suportate de beneficiarii investiþiilor. Alþi 8 investitori vor semna contractele de finanþare cu Agenþia Sapard pentru tot atîtea proiecte în valoare de peste 77 miliarde lei.

Articol afisat de 1559 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective