Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 7 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Mortul“ Azochim Sãvineºti, dator vîndut

• dupã ce AVAS i-a vîndut anul trecut activele, în patrimoniul firmei au mai rãmas marca, unele invenþii ºi inovaþii, precum ºi datoriile cifrate la 8.889.420.000 lei vechi • la Azochim, acþionarii au cerut dizolvarea, iar creditorii intrarea sub incidenþa Legii Falimentului •


Azochim Sãvineºti este singura firmã nemþeanã care figureazã pe lista marilor contribuabili privaþi cu restanþe la bugetul de stat. La 31 decembrie 2005, datoriile societãþii se cifrau la 8.889.420.000 lei, din care 7.376.960.000 lei dobînzi ºi penalitãþi.
Cu un capital social de 372 miliarde lei, Azochim Sãvineºti a fost unul dintre cei mai mari producãtori de îngrãºãminte chimice din þarã. Unitatea s-a constituit în 1990, prin preluarea integralã a patrimoniului fostului Combinat de Îngrãºãminte Chimice. În ultimii zece ani, însã, combinatul a acumulat datorii imense cãtre Bancorex, Ministerul Finanþelor Publice, CNAS - CASS Neamþ, Distrigaz Nord Bacãu ºi Electrica, preluate prin contracte de cesiune de cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Pentru a le recupera, AVAS a vîndut prin licitaþie publicã, în data de 26.07.2005, activele combinatului nemþean firmei Ga-Pro-Co Chemicals Bucureºti. Aceastã operaþiune a dat naºtere unei situaþii aparte, în care societatea comercialã cu personalitate juridicã Azochim Sãvineºti a fost pusã în imposibilitatea de a-ºi exercita obiectul de activitate. În aceste condiþii, anul trecut, în septembrie, s-a decis convocarea Adunãrii Generale Extraordinare a Acþionarilor pentru a se decide dizolvarea societãþii. Consiliul de Administraþie al unitãþii a comunicat aceastã decizie Registrului Comerþului ºi a publicat-o, apoi, în Monitorul Oficial. Decizia de dizolvare a societãþii a fost apoi declaratã Tribunalului Comercial Neamþ.
„ÃŽn aceastã etapã au apãrut solicitãrile de intrare a societãþii sub incidenþa Legii falimentului 64/1995, formulate de cãtre Direcþia Generalã a Finanþelor Publice Neamþ, pentru datorii de circa 60 miliarde lei, ºi de cãtre E.ON Moldova SA, pentru alte aproximativ 20 de miliarde lei. Cele douã cereri se aflã pe masa Tribunalului Comercial Neamþ, care va decide, pe 13 februarie, dacã acceptã falimentul sau dizolvarea. Dacã se acceptã dizolvarea va urma lichidarea, dupã care societatea va înceta sã mai existe. Dacã se opteazã pentru aplicarea Legii falimentului se va numi un administrator lichidator, persoanã atestatã, care sã valorifice ce a mai rãmas din Azochim. Ce anume va valorifica - este un mare semn de întrebare, pentru cã Azochim Sãvineºti mai are doar marca, mai multe invenþii ºi inovaþii nesemnificative ºi cîteva participãri la diverse societãþi“, a declarat Vasile Ciobanu, administratorul SC Agro-Fertil SRL.
Dupã achiziþionarea activelor combinatului de cãtre Ga-Pro-Co Bucureºti, valorificarea potenþialului tehnic existent la Azochim s-a desfãºurat prin intermediul firmei Agro-Fertil SRL. Noul proprietar s-a angajat, totodatã, sã finalizeze lucrãrile necesare punerii în funcþiune a fabricilor de amoniac ºi de uree, costurile pentru finalizarea acestor lucrãri fiind estimate la aproximativ 16 milioane dolari.

Articol afisat de 2074 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective