Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 9 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fundamentalisme

Ianuarie 1952. Bucureºti. Amfiteatrul „Odobescu“ al Facultãþii de litere ºi Filosofie , instituþie denumitã dupã 1948 „Facultatea de Filologie“. Grupele reunite ale studenþilor din anul întîi au curs la marxism-leninism. Sala este ocupatã mai ales de studente, ele fiind ºi mai conºtiincioase, ºi mai fricoase ºi avînd cãminul mai aproape de Universitate. La un sfert de orã dupã intrarea oratorului, de data aceasta un asistent tînãr, iatã-ne ºi pe noi, vreo cinci bãieþi întîrziaþi, pentru cã stãtusem la cantinã, la „iepureala“ de dimineaþã, ºi venisem pe jos de la cãminul Cãlãraºi, de lîngã biserica „Sfînta Vineri“, cea damolatã într-o noapte crîncenã, din ordinul lui Ceau.
Asistentul, cu ziarul partidului (Scînteia) în faþã, tocmai peroreazã furibund despre o cumplitã abatare cosmopolitã de la morala proletarã ºi de la linia partidului, precum scria ºi editorialul (se chema atunci „articol de fond“ ºi se citea obligatoriu, ca un fel de rugãciune, peste tot, înainte de începerea activitãþii) din ziua aceea, ºi anume despre crima de a purta pãlãrii verzi frunza-bradului, pãlãrii de pãdurar ºi de vînãtor, ieftine ºi la modã în rîndurile tineretului bucureºtean. ÃŽn toiul filipicei, apãrem noi, întîrziaþii, eu purtînd în mîna dreaptã, oroare!… o pãlãrie verde! Abominabilã crimã! Asistentul, devenit mai tîrziu un actor cunoscut al scenei româneºti, mã pune la zid ºi mã mitraliazã, fiinþã coruptã, cosmopolitã ºi lipsitã de conºtiinþã proletarã ce eram.
Dupã ce ºi-a isprãvit muniþia, la întrebarea ciceronianã „pînã cînd“? am rãspuns cam aºa: „Tovarãºe asistent, în patria noastrã muncesc vreo sutã de mii de pãdurari, brigadieri silvici ºi tãietori de pãdure, soldaþi devotaþi ai partidului în domeniul forestier. Cu toþii poartã pãlãrii ca asta. Pe de altã parte, cea din mîna mea este produsã, precum de vede dupã etichetã, la Timiºoara. ªi eu am fost pãlm㺠în pãdure astã-varã ºi de acolo am pãlãria. ªi nu am altceva pentru a-mi apãra capul de frig“. Cei din amfiteatru plesneau de rîs pe înfundatelea; iar asistentul, care avea totuºi simþul umorului, a scos un pol din buzunar ºi mi l-a aruncat în pãlãrie. „Poftim! Sã-þi cumperi o ºapcã!“ Cu banii aceia, noi, bãieþii, am petrecut o searã de neuitat în berãria din preajma cãminului studenþesc.
Septembrie 1956. Bicaz. Se deschid cursurile anului ºcolar 1956-1957 ºi participã la festivitate tot tacîmul liderilor de partid de pe marele ºantier al hidrocentralei „V.I. Lenin“. Din partea elevilor, vorbeºte premianta clasei a zecea. Fata, frumiºicã ºi deºteaptã, poartã un breton tãiat chiar deasupra sprîncenelor; iar bretonul fetelor ºi chica bãieþilor sînt abateri grave de la morala proletarã, tocmai în zilele acelea înfierate abundent de „Scînteia tineretului“, organ de presã al junimii comuniste (unde au crescut ºi s-au format mai toþi marii noºtri gazetari de dreapta din ziua de azi, cei de cincizeci de ani ºi peste). ªtabul de la tineret, un flãcãu care peste douã decenii avea sã devinã un excelent profesor de istorie, în stare sã spunã despre tinereþea sa cã a fost „imbecilã ºi analfabetã“, sare ca ars, întrerupe spiciul fetei ºi þine un scurt ºi dramatic discurs demescator, dupã care faptã principialã mã cheamã la refec în biroul directorului, eu fiind nefericitul proaspãt diriginte al delincventei cu pricina. Sã dau socotealã! Pus la zid, inventez la repezealã o explicaþie salvatoare, pentru elevã ºi pentru mine. Cînd era micã, fabulez eu, biata fatã a cãzut de pe bicicletã ºi a rãmas cu o cicatrice foarte urîtã pe frunte. De asta… ªtabul a înghiþit minciuna ºi totul s-a terminat fãrã exmatricularea cerutã iniþial.
Nu e de rîs ºi nici de mirare. ÃŽn anii aceia, unul dintre cei mai de seamã poeþi ai României a fost condamnat la moarte petru o poezie!!! pentru o poezie…
Dacã acum aceste amintiri nu pot arãta nebunia fundamentalistã care se abãtuse peste noi ºi par mai curînd comice, ce se petrece în prezent într-o bunã parte a lumii, chiar ºi în þãri cu grad înalt de democraþie, trebuie sã ne punã în gardã, cãci istoria are perfidul obicei de a se repeta!

Articol afisat de 1450 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Corespondenþã din Franþa de la Mihai MANCAª)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective