Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Calculator de 4.500.000.000

Calculator de 4.500.000.000

• Garda Financiarã a fãcut plîngere penalã împotriva firmei Big Wood, acuzînd-o de evaziune fiscalã • comisarii considerã cã firma a obþinut ilegal mai multe credite folosind niºte facturi fiscale false • potrivit unui astfel de document, agentul economic ar fi plãtit 4,5 miliarde de lei pentru un computer •

Puþini nemþeni ar putea crede cã un computer poate costa 4,5 miliarde de lei, dar totuºi acest lucru se pare cã este posibil sau cel puþin aºa a reieºit în urma unui control efectuat de Garda Financiarã Neamþ. Comisarii au descoperit la o firmã din Piatra Neamþ o facturã care atesta cã ar fi achiziþionat de la o societate din Constanþa un astfel de obiect contra sumei menþionate. Acest caz s-a aflat de anul trecut în atenþia comisarilor nemþeni, dupã ce au primit o sesizare de la omologii lor din Constanþa. Totul a ieºit la ivealã dupã o verificare fãcutã de comisarii de la malul mãrii. Aceºtia au descoperit la o firmã din judeþul lor o facturã care atesta cã, în 2004, a vîndut societãþii Big Wood cu sediul în Zona Liberã Giurgiu, dar cu punct de lucru la Piatra Neamþ un calculator în valoare de... 4,5 miliarde de lei. ªocaþi de sumã, comisarii constãnþeni au cerut omologilor nemþeni sã facã o cercetare la punctul de lucru din Piatra al firmei. Dupã cum Monitorul a mai relatat în ediþiile trecute, în urma verificãrilor fãcute la agentul economic cu pricina s-a stabilit cã acesta ar fi primit ilegal mai multe credite bancare în valoare totalã de 8 miliarde de lei, iar pentru justificarea banilor au fost folosite niºte facturi ce atestau tranzacþii cu sume fabuloase, care ulterior au fost ºtornate. „Societatea din Piatra Neamþ face parte dintr-un grup de 7-8 firme care au sediul în special în Zona Liberã Giurgiu - zonã în care toate tranzacþiile comerciale sînt scutite de taxe vamale ºi de impozite - dar ºi în Bucureºti ºi Constanþa. De altfel, patronii agentului economic nemþean sînt din Bucureºti ºi au doar un administrator din judeþ. Noi am demarat verificãrile la solicitarea colegilor din þarã ºi astfel am ajuns sã depistãm ilegalitãþile comise de agentul economic pietrean. Pentru cã acesta are sediul în judeþul nostru, dupã ce am trimis comunicãrile colegilor din þarã, am întocmit o sesizare penalã pe care am înaintat-o organelor abilitate“, a precizat comisar ºef Constantin Nistor, ºeful Gãrzii Financiare Neamþ.
Firma, care nu avea sediul în Piatra Neamþ, ci doar un punct de lucru aici ºi sediul în Zona Liberã Giurgiu, a fost acuzatã cã, în anul 2004, a obþinut de la o bancã din judeþ un credit în valoare de 8 miliarde de lei folosind un document fiscal ce ulterior a fost ºtornat. Atunci cînd a solicitat finanþarea, administratorul firmei a prezentat bancherilor o facturã fiscalã ce atesta cã societatea are de platã cãtre firma Total Trading Management SRL, cu sediul în Zona Liberã Giurgiu, o sumã uriaºã, apropiatã de valoarea creditului cerut. Documentul prezentat bancherilor arãta cã între cele douã firme s-au fãcut tranzacþii cu material lemnos, iar agentul economic pietrean avea de plãtit firmei giurgiuvene contravaloarea mãrfii primite. Societatea Big Wood a primit creditul, iar banii i-a virat în contul debitorului. Dupã ce au fost obþinuþi banii, firma pietreanã a ºtornat factura, adicã a anulat-o, ceea ce contravine legislaþiei fiscale ºi este consideratã infracþiune. Comisarii financiari cred cã aceastã tranzacþie comercialã nu a avut niciodatã loc, iar scopul emiterii facturii a fost doar cel de a obþine creditul bancar. Probabil partenerul din Zona Liberã Giurgiu avea nevoie urgentã de bani ºi de o sumã mare ºi de aceea s-a folosit tertipul facturii în roºu, iar, cînd nu a mai fost nevoie de acest document fiscal, s-a renunþat la el, în speranþa cã ilegalitatea nu va fi descoperitã. ªi probabil aºa s-ar fi întîmplat întrucît societatea Big Wood ºi-a achitat conºtiincios creditul bancar ºi nimeni nu ar fi aflat de ºmecheria utilizatã în vederea obþinerii banilor. „Afacerea“ a fost scoasã la ivealã de controlul de rutinã fãcut de comisarii constãnþeni ce au gãsit factura de 4,5 miliarde de lei pentru plata calculatorului ºi de aici întreg eºafodajul s-a prãbuºit.
Încercãrile de a afla ºi punctul de vedere al conducerii firmei Big Wood au eºuat, întrucît administratorul firmei, Petronela Ungureanu, era la Bucureºti.

Articol afisat de 1762 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective