Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Prezumþia de inocenþã

Prezumþia de inocenþã

Corupþia româneascã nu este mai bãtãtoare la ochi decît corupþia americanã sau britanicã, dar este mai rudimentarã în ce priveºte subtilitatea formelor de manifestare.
Ca terapie, s-au inventat declaraþiile de avere ºi declaraþiile privind conflictul de interese menite sã tempereze piaþa afacerilor oneroase.
Legile române au stabilit ca demnitarii, magistraþii, anumite categorii de aleºi, funcþionarii, alte persoane, trebuie sã depunã, sau sã împrospãteze la intervale prestabilite, respectivele declaraþii.
Dacã pînã în 2004 declaraþiile erau confidenþiale, începînd din acel an ele au devenit publice, orice persoanã interesatã putînd avea acces la conþinutul acestora.
Exerciþiul de a etala public veniturile realizate, averea acumulatã ºi funcþiile ocupate, a dovedit cã românul nu este suficient de familiarizat cu sinceritatea sau cu priceperea de a o face.
Unii au întocmit aceste declaraþii cu conºtiinciozitate, alþii în bãºcãlie, unii în nepricepere simulatã, iar alþii dupã cum i-a dus capul, iar modificarea formularelor de declaraþii în 2005 a încurcat lucrurile mai rãu. Legiuitorul a dorit transparenþã, dar nu a reuºit sã întocmeascã un model de declaraþie coerent, care sã fie uºor de completat ºi de interpretat, nelãsînd loc de întors.
Pe de altã parte s-a dovedit cã sînt persoane care au obligaþii în întocmirea declaraþiilor de avere ºi de interese, dar care nu au înþeles cã aceste obligaþii nu sînt facultative, ignorîndu-se importanþa lor, dar ºi consecinþele.
Recentul scandal al incompatibilitãþilor unor persoane alese din Neamþ vine nu atît din faptul cã aceste persoane au fost de rea-credinþã, cît ºi din faptul cã au fost neglijente.
Neglijenþa acestor persoane este mãsura lipsei de respect faþã de lege, dublatã de lipsa de exerciþiu democratic în comportament.
Din aceastã cauzã, studiindu-se cazurile mediatizate prin presa localã, aproape fiecare persoanã, din cele pomenite, a avut o perioadã de incompatibilitate, ºi se va vedea dacã justiþia va amenda în vreun fel acest lucru.
De prea puþinã vreme sîntem confruntaþi cu obligativitatea declarãrii publice a averilor ºi a situaþiilor de incompetenþã, pentru a avea pretenþia cã acest exerciþiu de transparenþã a ºi devenit un gest reflex cotidian.
A trebuit ca presa sã facã dezvãluiri ºocante în acest sens pentru ca aleºii noºtri locali sã realizeze cã habar n-au de ce înseamnã respectul faþã de lege ºi, pe cale de consecinþã, numai din acest motiv aceºtia ar trebui sã demisioneze, nemaiavînd dreptul moral de a ne conduce sau a sta în poziþii de decizie.
Am auzit cã unii dintre incompatibilii noºtri autohtoni au primit de la Oficiul Registrului Comerþului hîrtii prin care acesta atestã cã sînt acum compatibili.
Aceste atestãri aduse acum nu au nici o relevanþã, problema pe fond fiind aceea cã, la un moment dat, în activitatea publicã a persoanelor respective a intervenit starea de incompatibilitate.
În altã ordine de idei, Registrului comerþului sã înceteze cu aceste abuzuri, de a da atestate de bunã purtare, acesta fiind atributul puterii judecãtoreºti prin alte instanþe.
Cine trebuia sã le sune clopoþelul la urechea incompatibililor, pentru a-i anunþa pe fiecare în parte, data ºi ora la care domniile lor trebuiau sã se prezinte la Registrul Comerþului pentru a depune demisiile din poziþia de administratori ai firmelor?
Pentru cã toþi aceºtia au firme, care în legislaþia existentã sînt asimilate cu primele porþi ale corupþiei.
Rãzboiul dintre putere ºi Opoziþie, pe plan local, pornit pe teme de incompatibilitãþi, va trebui dezamorsat de cãtre instanþele de judecatã în acelaºi mod, cu aceeaºi mãsurã, pentru toþi, fãrã a se aplica soluþii selective, pe criterii politice.
De o parte este cazul Preºedintelui ºi a unui Vicepreºedinte al Consiliului Judeþean, pe de altã parte este cazul Prefectului, Primarului ºi al Viceprimarului.
În orice caz, cei care au avut perioade de incompatibilitate se fac vinovaþi de încãlcarea legii, precum ºi de lipsã de respect faþã de electoratul nemþean.
Nu poate fi ocolitã precizarea faptului cã rãmînerea acestor persoane în poziþia de administratori ai unor societãþi, peste termenul limitã, nu poate fi perceputã decît ca o implicare directã în avantajarea societãþilor respective, în derularea afacerilor proprii, prin acte decizionale sau acces la fonduri bugetare.
ÃŽn judeþul Neamþ existã numeroase astfel de situaþii, care vor trebui dezvãluite în etapa urmãtoare, pentru cã, vorba unuia dintre împricinaþi „vrem sã devenim un oraº european“. Am mai precizat ºi cu alte ocazii, sã nu-ºi închipuie cineva cã, dacã o astfel de persoanã publicã demisioneazã din postura de administrator al propriei societãþi, implicarea sa privind avantajarea afacerilor acesteia s-a diminuat sau a dispãrut.
Implicarea rãmîne aceeaºi, dar în cazul lor legea le oferã o protecþie formalã, punîndu-le la dispoziþie declaraþia de interese ºi obligîndu-i sã o trateze cu respectul cuvenit.
În aceste circumstanþe, declaraþia de interese, pe fond, nu reprezintã decît o dozã de praf în ochii credulilor.
Doar cînd legea, pentru care militez cu convingere, va stabili cã astfel de persoane, dacã vor sã acceadã la o funcþie publicã, vor trebui sã-ºi vîndã afacerile, dincolo de rudele de gradul IV, vom putea vorbi despre o îndreptare realã a acestora de posibile acte de corupþie.
Pînã atunci trebuie sã ne mulþumim cu legile pe care le avem, aºa insuficient acoperitoare cum sînt, ºi pe care aceste persoane publice trebuie sã le respecte, persoane care pot „beneficia“ de multe prezumþii, mai puþin de prezumþia de inocenþã.

Articol afisat de 1638 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective