Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 13 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vernisaj Popei, Rãileanu ºi Luþu

Vernisaj Popei, Rãileanu ºi Luþu

Expoziþia de picturã a celor trei cunoscuþi pictori pietreni s-a deschis cu ocazia unei zile de vineri, într-un spaþiu neconvenþional, fãrã a se apela la critici de artã, ºtaif ºi pantofi cu scîrþ. Gazda, Sorin, directorul bãncii, mult mai degajat decît în alte dãþi, a spus bunã seara la toatã lumea ºi i-a dat cuvîntul lui Arcadie Rãileanu, care a spus bunã seara, apoi lui Popei, care, seniorial, i-a salutat pe cei prezenþi cu bunã seara. Fiind prezent doar pe pereþi, cu cîteva lucrãri, asistenþa a fost privatã de salutul lui Luþu, aspect compensat de verbiajul sfãtos al decanului Puiu Vadana, care a vorbit despre funie în casa spînzuratului, respectiv despre bani, chiar dacã el nu avea expusã pe-acolo nici o lucrare, multe aflîndu-se, în aceastã perioadã, pe la Muzeul de Artã al oraºului, pe unde, în fapt, le este locul. Un aspect demn de semnalat a fost ºi solicitarea pictorului Rãileanu cãtre pictorul Popei ca acesta din urmã sã-ºi punã pe cap celebra lui ºapcã de piele, din superbele sale autoportrete, pentru ca, citãm: „Sã arãþi ºi tu a pictor“.
Aºadar, în aceastã selectã atmosferã, cei prezenþi acolo, în seara de vineri, pot fi invidiaþi, chiar dacã au pierdut ºtirile la tv. Ce au cîºtigat? Pãi, sã o luãm de la început, de la urcatul scãrilor, care odatã terminate ajungi în faþa unui ulei-ºcoalã, cu floarea soarelui ºi mere, semnat A. Rãileanu. Apoi, în biroul deasupra cãruia, pe o plãcuþã metalicã scrie Director, douã peisaje rãilene pentru care ar merita sã faci un împrumut la bancã. Luþu, cu deja inconfundabilele lui peisaje de la Agapia, uleiuri sau acuarelã, niºte minunãþii, flori de Arcadie, alte douã abstracte de acelaºi Arcadie, dintre care m-a omorît cel pe fond gris-petrol, iar la urmã, douã uleiuri marca Popei, unul cu flori gingaºe, într-un gingaº spaþiu violet, cã nici nu mai gãsesc alt cuvînt decît gingaº, ºi un peisaj cum numai el ºtie sã le vadã ºi sã le punã pe pînzã, cu mîna aceea de „Baba“ pe care am vãzut-o eu într-un autoportret cu ºapcã, aflat în vitrinã la Galeriile Vert.
Acestea fiind spuse, voi mai face ceva vorbire despre ce s-a petrecut, totuºi, acolo, în incinta bãncii, unde, culmea, ne-am adunat pentru a fi împreunã. Cã a venit ºi longilina Oana ºi Michael ºi Gheorghe ºi Doru ºi alþii care aveau sau nu aveau pe degete vopsele, dar care au renunþat, mã repet, la ºtiri. Fiind noi aºa, împreunã, Popei îºi aduce aminte cum el ºi alþi pictori (aspect confirmat de Puiu Vadana, aflat în stînga povestaºului), au adus, cu ani în urmã, la disperare un crîºmar care, în ultimã instanþã, a dispãrut douã zile din localitate, lãsîndu-le cheia locantei. Apoi Arcadie, aflat într-un moment de sinceritate, a declarat cã el, cînd a venit la Piatra, ºi-a dorit o icoanã pictatã de Popei pe care o ºi are ºi la care se ºi închinã. Popei, la rîndul sãu, tot într-un moment de sinceritate, povesteºte cum s-a simþit el destul de ciudat, în vara trecutã, cînd a trebuit sã sãrute o icoanã într-o mãnãstire din judeþ, icoana fiind pictatã chiar de mîna lui, în fine, zice el modest, „Nu cred cã era consideratã ca fãcãtoare de minuni“. Apoi, tot Popei povesteºte, ºi este ascultat, despre cum s-a nãscut el între douã dealuri (Arcadie: „Bãi, eu credem cã tu te-ai nãscut la Maternitate!“), iar toatã copilãria sa a fost marcatã de dealul cel bun ºi dealul cel rãu, iar cînd a pãrãsit localitatea de baºtinã, ca un Moromete, a intrat într-un alt univers. Cã, cicã, pe dealul cel bun era o mãicuþã, o schimnicã, o femeie care-l mîngîia pe creºtet ºi avea numai vorbe bune pentru copilul care era el, iar pe dealul cel rãu trãia un þãran rãu, un îmburghezit, care, întotdeauna, îi trãgea cîte o palmã peste scãfîrlie. „Eu cînd pictez icoane mã gîndesc la maica aceea blîndã, care avea în chilia ei icoane“...
ªi alte asemenea poveºti, ascultate într-o searã de vineri, între prieteni. Intraþi la sediul Reiffeisen, faceþi la dreapta, urcaþi scãrile ºi o sã vã aparã în faþã un ulei-ºcoalã semnat Arcadie Rãileanu. Apoi, pe ceilalþi pereþi, ce-am mai spus. Despre poveºtile ascultate acolo, nu s-a zis nimic la ºtiri. Nici la posturile centrale ºi nici la cele locale. ªi asta fiindcã nici nu s-a vrut. Concluzia ar fi cã este din ce în ce mai greu sã fim normali, detaºaþi de politicã, de televizor, de avalanºa informaþiilor pe care, în mod fals, le considerãm utile, chiar vitale. Pictorii, aºa cum sînt ei, boemi, aerieni, chiar ciudaþi, trãiesc în altã dimensiune. Vorba lui Popei: „Mãi, þãranul ãla îmburghezit de pe dealul cel rãu, cu toate cã fãcuse avere ºi avea de toate, era nefericit. Aºa cum sînt Nãstase sau Mitrea. Fericitã ºi luminoasã era maica, schimnica de pe dealul cel bun. ªi ºi noi sîntem fericiþi fiindcã pictãm“.

Articol afisat de 1921 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective