Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cale lungã pînã la renta viagerã

Cale lungã pînã la renta viagerã

• Biroul Judeþean de Rentã Viagerã Agricolã a primit sute de solicitãri de acordare a rentelor • multe au fost însoþite de dosare incomplete • numai patru dosare din Neamþ au fost trimise pentru verificare ºi avizare la Oficiul Naþional de Rentã Viagerã Agricolã • titularii dosarelor depuse pînã la 28 februarie vor primi rentele în luna martie •

La Biroul Judeþean Neamþ de Rentã Viagerã Agricolã telefoneazã, zilnic, circa 20-25 de nemþeni pentru a afla în ce condiþii pot primi renta viagerã - suma de bani plãtitã de stat proprietarilor care-ºi înstrãineazã sau arendeazã terenurile. Mulþi dintre cei interesaþi au depus, deja, actele necesare. Dar, pînã acum, la Oficiul Naþional de Rentã Viagerã Agricolã nu au fost trimise, spre verificare ºi aprobare, decît patru dosare din Neamþ, alte douã dosare aºteptînd sã fie trimise sãptãmîna aceasta.
„Primesc în jur de 15-20-25 de telefoane pe zi, plus persoanele care vin la birou. Pentru vînzare, în general, se prezintã persoane care locuiesc în alte judeþe, care au teren în proprietate, dar care nu mai au pe nimeni aici. Dacã au documentele în regulã, dosarul se finalizeazã în 10 minute, dupã care, în maxim 10 zile de la data înregistrãrii documentaþiei, se transmite Oficiului Naþional de Rentã Viagerã Agricolã, pentru verificare ºi aprobare. Pînã acum am trimis la Bucureºti numai patru dosare ºi mai am încã douã pe care le voi expedia la sfîrºitul sãptãmînii. Avem foarte multe solicitãri, dar, din pãcate, foarte puþini proprietari de terenuri au prezentat toate documentele solicitate. Mulþi dintre ei nu aveau, de exemplu, dezbaterea succesoralã fãcutã, sau nu aveau încheiate contracte de arendã - o problemã deosebitã, în anumite zone din judeþ, este cã proprietarii nu au cui sã-ºi arendeze terenurile. ÃŽn cazul acesta, ei trebuie sã facã o notificare cãtre Biroul Judeþean în vederea arendãrii/înstrãinãrii terenului, cu precizarea cã, dacã vor sã-l înstrãineze, trebuie sã treacã ºi preþul cerut pentru hectarul de teren. Pe urmã noi, la nivel de judeþ, întocmim o bazã de date care se afiºeazã la primãrii privind terenurile disponibile pentru arendare sau înstrãinare pe un anumit teritoriu. Aceste informaþii intrã ºi în baza de date a Oficiului Naþional de Rentã Viagerã Agricolã ºi vor apãrea pe site. Proprietarii vor aºtepta, apoi, sã aparã un arendaº interesat de terenul respectiv sau un cumpãrãtor. Avem ºi cîteva precizãri de ultimã orã. Persoanele care-ºi vor depune dosarele pentru înstrãinarea/arendarea terenurilor pînã cel tîrziu pe 28 februarie 2006 vor încasa renta viagerã în luna martie 2006. Dacã depãºesc acest termen vor primi renta, cel mai probabil, în 2007.
O altã prevedere se referã la proprietarii care vor sã-ºi arendeze terenul - dacã, pe acelaºi titlu de proprietate, figureazã doi-trei moºtenitori, toþi cu vîrsta peste 62 de ani, atunci se elibereazã un carnet de rentier pe numele tuturor moºtenitorilor, fãrã sã mai fie necesarã dezbaterea succesoralã. Aceasta, numai în cazul în care toþi moºtenitorii terenului arendat au peste 62 de ani“, a declarat George Bazon, ºeful Biroului Judeþean de Rentã Viagerã Agricolã din cadrul Direcþiei Agricole Neamþ.

Ce trebuie fãcut pentru a obþine renta viagerã
Persoana care doreºte sã beneficieze de renta viagerã agricolã trebuie sã depunã la biroul judeþean în a cãrui razã teritorialã se aflã terenul care face obiectul înstrãinãrii, personal sau prin mandatar, o cerere tip, însoþitã de urmãtoarele documente: (1) copie de pe actul de identitate al solicitantului, (2) copia autentificatã de pe actul de donaþie sau de pe actul de vînzare-cumpãrare al terenului în cazul înstrãinãrii, ori, în cazul arendãrii, de pe titlul de proprietate al arendatorului ºi de pe contractul de arendã, (3) declaraþie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu are în proprietate pentru folosinþã proprie teren agricol în suprafaþã mai mare de 0,5 ha, (4) declaraþie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu a avut în proprietate, începînd cu data intrãrii în vigoare a Legii 247/2005 a rentei viagere, o suprafaþã de teren mai mare de zece hectare. Conform prevederilor Legii arendãrii nr. 16/1994, contractul de arendã pentru care se solicitã acordarea rentei viagere agricole trebuie înregistrat la consiliul local în a cãrui razã teritorialã se aflã terenul arendat.
Odatã dosarul acceptat, rentierul agricol are asigurat un venit anual garantat de stat, valoarea rentei agricole fiind stabilitã în mod convenþional de Guvern la echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol înstrãinat ºi la echivalentul în lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat. Plata se face într-o singurã ratã, în lei, luîndu-se în calcul media cursului euro la Banca Naþionalã a României, pe primul trimestru al anului în care se efectueazã plata. Vîrsta la care se poate înstrãina sau arenda terenurile agricole prin renta viagera agricolã este de 62 ani. Rentierul primeºte de la Biroul Judeþean de Rentã Viagerã carnetul de rentier agricol.
Renta viagerã agricolã este personalã, netransmisibilã ºi înceteazã la data decesului rentierului agricol. În situaþia arendãrii, renta viagerã agricolã înceteazã în termen de 30 de zile de la data încetãrii contractului de arendã. În cazul decesului rentierului, moºtenitorii vor încasa ultima ratã scadentã la data decesului, în cel mult 3 luni dupã deces, pe baza certificatului de moºtenitor ºi al carnetului de rentier agricol.

Articol afisat de 5166 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective