Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 14 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Valentine's Day, o sãrbãtoare împrumutatã de la „unchiul Sam“

• îndrãgostiþii îºi oferã astãzi cadouri, dupã o modã copiatã de la americani • cã existã ºi Dragobetele, o sãrbãtoare româneascã exact pe aceeaºi temã, o ºtiu prea puþini •

Sfîntul Valentin, sãrbãtorit în data de 14 februarie, este patronul îndrãgostiþilor, în America, ziua lui fiind numitã „Valentine's Day“. Cei care se considerã îndrãgostiþi îºi oferã astãzi flori ºi mici cadouri cu valoare sentimentalã. Dupã revoluþie, am preluat-o ºi noi, cã aºa-i „cool“, adãugînd-o la altele de peste ocean - „Thanksgiving Day“, „Peace Day“, „Halloween“, sãrbãtori de care neam de neamul nostru n-a auzit. Aºa cã 14 februarie a devenit prilej de bairam, bãute tovãrãºeºti, onomasticã vrînd-nevrînd pentru cei care au prenumele Valentin sau de a face cadouri persoanei iubite. „Valentine's Day“ îºi are originea într-o tradiþie care a început în Roma anticã. Acest vechi festival reprezenta sãrbãtorirea fertilitãþii ºi era þinut în onoarea a doi zei romani, Juno ºi Pan. Unul dintre obiceiuri era cel al scrierii unor mesaje de dragoste de cãtre tinerele necãsãtorite. Aceste mesaje trebuiau introduse într-o urnã, iar tinerii, pe rînd, alegeau cîte unul. Conform obiceiului, trebuiau sã curteze tînãra al cãror mesaj l-au ales. Ziua Sfîntului Valentin se numea Ziua Nunþii Pãsãrilor cu mult timp în urmã. Se credea cã pãsãrile îºi aleg perechea ºi încep sã se reproducã în ziua de 14 februarie. Se crede cã, dacã porumbeii sãlbatici se întorc în aceastã zi, acest lucru înseamnã începutul primãverii.
Puþini ºtiu cã Dragobetele, sãrbãtoare stabilitã în calendarul ortodox pe 24 februarie, reprezintã de sute de ani o alternativã a Zilei îndrãgostiþilor sãrbãtoritã în Occident. Din pãcate însã, marea majoritate a populaþiei a uitat de ea. La români, tradiþia spune cã de Dragobete, fetele ºi bãieþii pleacã în pãdure pentru a culege ghiocei, dacã se întîmplã sã se întîlneascã, ei trebuie sã fie împreunã pentru cã beneficiazã de protecþia zeului Eros. O altã variantã a evenimentului o constituie sãrutul tradiþional. Tinerii care se sãrutã în ziua de Dragobete vor fi mereu îndrãgostiþi. Dacã se întîmplã ca un bãiat sã calce o fatã pe picior în ziua de 24 februarie, aceasta „ºtie“ cã el are intenþii serioase ºi cã acest gest înseamnã o sugestie pentru o relaþie de duratã.
Însã tradiþiile autohtone, la fel ca multe altele, nu mai prind la generaþia tînãrã, care preferã sã sãrbãtoreascã Valentine's Day, c-aºa-i la modã.
Dovadã sînt nimicurile apãrute prin magazinele ºi tarabele din Piatra Neamþ sau Tîrgu Neamþ: inimioare inscripþionate cu „Te iubesc!“, felicitãri, jucãrii din pluº, ornamentele florale, etc.

Articol afisat de 5619 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective