Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 15 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Televizia

Departe de þarã ºi prin urmare departe de viaþa politicã tumultuoasã, realã sau imaginarã, dar astfel zugrãvitã de ziare ºi, mai cu seamã, de posturile de televiziune, s-ar putea sã greºesc în judecãþile mele asupra actualitãþii. ªi mai la urma-urmei poate cã ar fi bine sã mã opresc cu precãdere la ceea ce se petrece lîngã Atlantic, nu printre Carpaþi.
Sã începem dar cu… Atlanticul. Fiindcã pe aici se pomeneºte în cîte un ziar serios cam de trei ori pe an de þãriºoara noastrã, avînd ei durerile lor, problemele lor ºi profeþii lor utltragiaþi, singura chestiune care ne priveºte (indirect), cu bãtaie lungã, adicã de dupã intrarea noastrã legendarã în UE, este tevatura cu „directiva Bolkestein“ asupra liberei circulaþii a forþei de muncã în Uniune. Guverne o vor, sindicatele ba; ºi cum sindicatele sînt destul de influente, numai Cel de Sus ºtie care va fi verdictul. Iar noi, nu-i aºa, ne vom plia. Frumos verb: a plia, pliere sau pliare???
Revenind la oile noastre, adicã la Mioriþa laie, bucãlaie, ce înþelege occidentalul despre mersul treburilor la români apare cam aºa: o þarã la marginea lumii, unde singura ºi uriaºa problemã este corupþia, o þarã de bandiþi, unde, vorba olteanului, toþi furã: ºi popa, ºi primarul, ºi prefectul, ºi… cu toþii furã la bisericã, sã se spovedeascã ; iar biserica românilor este închinatã sfîntului Denea (Denea, nu Denia, cã aia din urmã e o slujbã seralã, de închinare, nu de închisoare!). Sfîntul cu pricina nu apare în calendarul catolic, aºa cã… astfel ne vãd occidentalii!
Lãsînd gluma la o parte, mã bucur foarte cã (în televizia romanã di pi centru) la noi nu mai mor oamenii de frig, nu mai avem galiþe atinse de aviarã, nu s-a mai scumpit metanul ºi ilectrica, tot þãranul are rentã viagerã anualã de taman 350 de lei la hectarul vîndut, plãtibili în avans, sã tot trãieºti, nene, ca la Pariz! („ÃŽncai þãranii zburdã pe la sate!“), cã ºi cu sãnãtatea stãm bine de tot, încît plesnesc britanicii de invidie… Doar cu corupþa e slut rãu!
Domnul Bischop, prietenul meu fermier francez, cu o fermã ºi în Bãrãgan, mi-a spus, cam cucutiu la faþã, cã s-a dus naibei cultura de grîu semãnatã în toamnã din cauza gerului, ceea ce a constatat dumisa la faþa locului. I-am rãspun rîzînd copios cã se înºalã: „Vezi, dacã nu te-ai uitat la televizor, sã afli realitatea! Te-au manipulat ãia din Ciorogîrla…“
Omul m-a crezut beat ºi m-a trimis sã mã culc. Prin urmare acum dorm ºi visez la o þarã în care corupþia nu…

Articol afisat de 1569 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Corespondenþã din Franþa de la Mihai MANCAª)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective