Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Piatra Neamþ, oraº ecologic la standarde europene

Piatra Neamþ, oraº ecologic la standarde europene

• proiectul privind Managementul Deºeurilor reprezintã o investiþie de aproximativ 18 milioane de euro • vor fi amplasate 931 de puncte de colectare, fiecare urmînd sã deserveascã 40 de apartamente • noul depozit ecologic va avea o capacitate de 400.000 de metri cubi • ambalajele din hîrtie, plastic ºi sticlã vor fi reciclate, la fel ca deºeurile menajere care vor fi transformate în compost ºi introduse în circuitul agricol •

Despre proiect
Implementarea proiectului privind Managementul Deºeurilor din Piatra Neamþ va avea ca rezultat final crearea unui sistem de colectare a deºeurilor asemãnãtor cu cele din þãrile Europei de Vest, între care Franþa ºi Germania, însã unic în România. Acesta va conferi municipiului Piatra Neamþ statutul de localitate ecologicã.
Proiectul, în valoare totalã de circa 18 milioane de euro, beneficiazã de finanþãri din partea Uniunii Europene, Guvernul Danemarcei, Guvernul României ºi Primãriei Piatra Neamþ. Proiectul implicã înlocuirea întregului vechi sistem de colectare ºi depozitare a deºeurilor solide cu unul modern, ecologic, prin care sticla, plasticul ºi hîrtia se vor recicla, iar deºeurile organice vor fi transformate în compost, nemaifiind stocate în depozitul de deºeuri.

De ce acum? De ce Piatra Neamþ?
Deoarece gestionarea ºi valorificarea deºeurilor solide rãmîn douã dintre cele mai importante provocãri pentru România. Deoarece existã deºeuri aruncate în locuri neamenajate în apropierea locuinþelor, deoarece containerele de acum sînt sparte ºi nu permit scurgerea levigatului, creîndu-se astfel un pericol real pentru sãnãtatea oamenilor ºi a mediului încojurãtor.

Cele mai importante obiective ale Sistemului de Management al Deºeurilor sînt:
Protejarea sãnãtãþii oamenilor;
Protejarea mediului înconjurãtor;
Economisirea resurselor naturale

Pentru blocurile de locuinþe, vor fi amenajate aproape 1.000 de puncte de colectare, raportul fiind de aproximativ 1 la 40 de apartamente. În fiecare punct, pietrenii vor separa gunoaiele în cele patru tipuri de containere ecologice, produse special pentru acest proiect:
Containerul Deºeuri Organice;
Containerul Sticlã ºi Plastic;
Containerul Hîrtie ºi Carton;
Containerul Deºeuri Reziduale.
În ce priveºte cele peste 5.000 de case din Piatra Neamþ, deºeurile vor fi colectate la poarta fiecãreia, din interiorul sau exteriorul proprietãþii, potrivit unui program stabilit de proprietari ºi compania de salubritate.

Alege containerul corect!
Primul pas în reciclarea deºeurilor este sortarea lor „la sursã“, adicã separarea lor acasã ºi depozitarea în containerul corect - sau direct la un centru de reciclare. ÃŽn plus, dacã sortezi corect, îi încurajezi ºi pe alþii sã facã la fel ºi, foarte important, nu anulezi efortul fãcut de alþii.

Variante de depozitare a deºeurilor

VERDE
Containerul Deºeuri organice
Deºeurile depozitare aici vor merge la Staþia de Compost ºi transformate în fertilizator.

ALBASTRU
Containerul Sticlã ºi Plastic
Deeºeurile depozitate în acest container vor fi sortate, ambalate ºi reciclate.

MARO
Containerul Hîrtie ºi Carton
ªi deºeurile de aici vor fi reciclate.

GRI
Containerul Deºeuri Reziduale
Doar aceste deºeuri vor fi trimise la depozitul ecologic.

ROªU
Centrele de reciclare
Deºeurile aduse la unul dintre cele douã centre de reciclare vor fi concasate ºi, în funcþie de compoziþie, fie reciclate, fie compostate, fie trimise la depozitul ecologic.

Reducere, reutilizare ºi reciclare
Produceþi mai puþine deºeuri prin:
Reducerea cantitãþii deºeurilor aruncate.
Reutilizarea unor ambalaje ºi produse; repararea, vinderea sau donarea acestora.
Reciclarea produselor oricînd este posibil, inclusiv cumpãrarea de produse cu conþinut sau amblalaj reciclabil.

Reducere
Cantitatea de deºeuri produsã de populaþie a crescut cu peste 50% în ultimii 30 de ani. Cel mai eficient mod prin care putem preveni apariþia unor cantitãþi inutile de noi deºeuri este chiar reducerea la sursã. Prevenirea apariþiei deºeurilor sau reducerea la sursã înseamnã utilizarea ºi aruncarea a cîtor mai puþine produse ºi ambalaje. Reducerea la sursã conservã resurse naturale ºi reduce poluarea oraºului ºi a împrejurimilor, inclusiv volumul gazelor de serã, una dintre sursele încãlzii globale.
Reducerea la sursã include:
Cumpãrarea de bunuri durabile de folosinþã îndelungatã;
Alegerea produselor ºi ambalajelor care nu conþin, pe cînd posibil, materiale toxice.
Reducerea la sursã previne în mod direct generarea de noi deºeuri, fiind, prin urmare, metoda cea mai de preferat de management al deºeurilor, protejînd pe termen lung mediul înconjurãtor.

Reutilizare
Reutilizarea produselor, repararea, vinderea sau donarea celor ce pot fi folosite în continuare unei organizaþii de binefacere sau unei ºcoli - reduc, totodatã, cantitatea de deºeuri ce trebuie depozitatã la groapa de gunoi. Cu cît depozitul ecologic din Piatra Neamþ se va umple mai tîrziu, cu atît mai tîrziu va trebui începutã utilizarea celui nou. Reutilizarea produselor, oricînd acest lucru este posibil, este chiar mai eficientã decît reciclarea, deoarece materialele nu trebuie reprocesate înainte de reutilizare.
Modalitãþi de reutilizare
Reutilizarea sticlelor, borcanelor ºi cutiilor;
Utilizarea de pahare de sticlã, ºi nu de plastic;
Evitarea utilizãrii de prosoape de bucãtãrie din hîrtie;
Donarea cãrþilor de care nu mai este nevoie;
Cumpãrarea de stilouri, pixuri ºi creioane cu rezerve.
Reducerea la sursã ºi utilizarea au ca efect reducerea costurilor de reciclare, compostare, depozitare ºi ardere a deºeurilor, solide menajere.

Beneficiarii reducerii la sursã ºi reutilizãrii
Economisirea resurselor naturale. Deºeurile nu sînt create doar cînd produsele de care o persoanã nu mai are nevoie sînt aruncate la gunoi. Pe toatã durata ciclului de viaþã a produselor - de la extragerea materiilor prime, pînã la transportul, procesarea ºi utilizarea acestora - se creeazã noi ºi noi deºeuri. Reutilizarea produselor sau fabricarea lor cu ajutorul unei cantitãþi cît mai reduse de materii prime duce la scãderea semnificativã a cantitãþii de deºeuri. În final, mai puþine produse vor trebui reciclate sau trimise la depozitul de deºeuri.
Reducerea toxicitãþii deºeurilor. Separarea deºeurilor periculoase de cele cu riscuri reduse sau inexistente reprezintã o altã componentã importantã a reducerii la sursã. Utilizarea de alternative mai puþin periculoase pentru anumite produse (cum ar fi produse de curãþat ºi pesticide), vinderea produselor ce conþin chimicale periculoase de care o persoanã nu mai are nevoie, în loc de aruncarea acestora, citirea cu atenþie a instrucþiunilor de pe etichete ºi utilizarea cantitãþilor minime necesare reprezintã modalitãþi de reducere a toxicitãþii deºeurilor.
Reducerea costurilor. Beneficiile prevenirii apariþiei deºeurilor includ, dar nu se limiteazã la reducerea dependenþei de alte forme de îndepãrtare a deºeurilor (reciclare, compostare, ardere sau îngropare). Prevenirea apariþiei deºeurilor poate însemna, totodatã, economisirea banilor. Cei care aleg cumpãrarea de produse în pachete tip familial sau produse ce pot fi reutilizate economisesc bani. Companiile produc pachetele tip familial la un preþ scãzut ºi pentru scãderea costurilor ambalajelor. Ce este bun pentru mediul încojurãtor poate fi bun ºi pentru portofel.

Ce trebuie sã fac?
Cînd faceþi curãþenie, puteþi sã aruncaþi lucruri pe care le-ar putea folosi altcineva. Reducerea deºeurilor ºi reutilizarea produselor sînt procedee simple. Vecinii, organizaþiile de caritate sau persoanele cu venituri mici ar putea sã foloseascã unele din produsele pe care nu le mai doriþi. Separaþi în locuinþã deºeurile organice (resturile de mîncare, iarba tunsã din grãdinã) de sticlã ºi plastic ºi veþi contribui la sãnãtatea mediului ºi veþi reduce deºeurile din Piatra Neamþ.

De ce este util
Materialele ºi produsele aruncate la gunoi costã întreg oraºul ºi cresc impactul negativ pe care îl avem asupra mediului. În total, pietrenii produc anual 60.500 tone de deºeuri. 60% reprezintã resturile provenite din curãþarea parcurilor ºi grãdinilor ºi resturile de mîncare. Acestea pot fi compostate, reducîndu-se semnificativ cantitatea de deºeuri depozitatã în oraº, cu singura condiþie ca acestea sã fie depozitate separat, în containerul inscripþionat Deºeuri Organice.

Ce intrã în containere?
Containerul Deºeuri Organice
Crengi; flori naturale; iarbã; lemn; resturi de mîncare

Containerul Sticlã ºi Plastic
Ambalaje de plastic; ambalaje plastifiate; borcane; cutii de plastic; pungi de plastic; reviste.

Containerul Deºeuri Reziduale
Animale moarte; aparate electro-casnice (televizoare, frigidere); aºternuturi; baterii de telecomandã; becuri; boabe de cafea; capace de borcane; carpete ºi covoare; casete audio; casete VCR; cauciucuri; cîrpe; CD-uri; celofan; cenuºã; cutii de metal; detectoare de fum; electronice; extinctoare; faianþã; farfurii; flori artificiale; fier vechi; folie aluminiu; gresie; gumã de mestecat; gumã de ºters; haine; jucãrii; lãmpi; lumînãri; mãturi; medicamente; mobilã; mucuri de þigarã; oale; pantofi; parchet; perii ºi periuþe de dinþi; piese maºini; pixuri; praf din sacul de aspirator; produse de curãþat; produse din piele; rezerve cernealã; imprimante; saltele; scutece; tacîmuri; telefoane; textile; tigãi; tub de pastã de dinþi.

Centru de Reciclare
Autoturisme; aparate electro-casnice (televizoare, frigidere); azbest; baterii de maºinã; biciclete; brazi de Crãciun; calculatoare; cauciucuri; celulare; chiuvete; electronice; gresie; lemn; maºini de spãlat; materiale de construcþie; mercur; motociclete; televizoare;
ulei ºi filtre de motor, WC-uri.

Cetãþenii oraºului, solicitaþi sã participe la buna desfãºurare a proiectului
În vederea colectãrii selective a deºeurilor, pe raza municipiului Piatra Neamþ vor fi organizate 931 de puncte de colectare a deºeurilor - simple, duble ºi cvadruple. Dintre acestea, 223 vor fi duble. Fiecare punct de colectare va deservi cîte 40 de apartamente ºi va conþine patru tipuri de containere, a cîte 660 de litri fiecare. Cele patru tipuri de containere vor avea culori diferite, în funcþie de destinaþie: verde - pentru deºeuri organice, albastru - pentru sticlã ºi PET-uri din plastic, maro - pentru hîrtie ºi carton, gri - pentru deºeuri reziduale. Odatã cu implementarea proiectului, vor dispãrea ghenele pentru gunoi din blocurile cu mai mult de 4 etaje, tubulatura urmînd sã fie tãiatã. Spaþiile ocupate de cãtre acestea vor fi redate asociaþiilor de proprierari ºi vor cãpãta altã destinaþie. De asemenea, vor fi amenajate douã puncte de colectare pentru deºeuri de dimensiuni mari, în cartierele Mãrãþei ºi Dãrmãneºti. Cele provenite din demolãri urmeazã sã fie concasate ºi folosite în reabilitarea strãzilor din municipiu. Pentru fiecare apartament vor fi distribuite, gratuit, cîte douã gãleþi - una pentru deºeuri organice, iar cealaltã, pentru reziduale, în total 90.000 de bucãþi. Implementarea unui asemenea proiect este, cu adevãrat o necesitate, anual, în Piatra Neamþ fiind colectate cantitãþi impresionante de deºeuri: 486 kilograme de deºeuri menajere/ cap de locuitor, ceea ce înseamnã 60.500 tone care ar încãpea într-un tren cu 6.000 de vagoane.
Una dintre componentele proiectului este amenajarea noii celule de depozitare a deºeurilor care, prin modul de construcþie, nu va permite pãtrunderea substanþelor toxice în pînza freaticã. Primul strat, cu o grosime de 50 centimetri, va fi din argilã, peste care vor fi aºezate trei membrane sintetice, peste care va fi turnat un strat de pietriº pentru drenaj. Apa de ploaie va pãtrunde în deºeuri ºi se va scurge prin pietriº, formînd levigatul. Acesta va ajunge în partea inferioarã a depozitului. Levigatul va ajunge în trei þevi perforate, amplasate în patul de pietriº, iar prin acestea, în staþia de tratare a levigatului. Abia dupã aceea va ajunge în staþia de tratare a apelor reziduale. Deºeurile depozitate aici vor fi compactate - urmînd sã fie folosit un compactor de tip „picior de oaie“, astfel încît raportul masã/ volum va fi de 1 tonã de deºeuri/ metru cub. Zilnic, dupã compactare, peste deºeuri va fi aºternut un strat de pãmînt sau de compost. Depozitul, cu o capacitate de 400 mii de metri cubi, are o duratã de utilizare de aproximativ 10 ani.

Reciclarea deºeurilor, potrivit Directivelor UE
Potrivit unei Directive europene, cantitatea de deºeuri de ambalaje - sticlã, PET-uri, hîrtie ºi carton - îngropatã în depozitele ecologice trebuie redusã cu 50% ºi reciclatã în aceeaºi proporþie. Staþia de sortare a deºeurilor de acest tip urmeazã sã fie finalizatã în trei luni. Modul sãu de funcþionare este simplu: camioanele vor transporta deºeurile din containerele din municipiu pînã la staþie, unde vor fi sortate mecanic, pe douã benzi, de cãtre 30 de oameni. Apoi, acestea vor fi balotate cu ajutorul unei prese, depozitate, iar apoi vîndute firmelor care se ocupã de reciclarea deºeurilor de acest tip. Staþia de sortare va fi dotatã, de asemenea, cu grupuri sociale, vestiare ºi cabine cu duºuri pentru angajaþi. Încheierea contractelor cu firmele de profil va cãdea în sarcina noului operator de salubritate care urmeazã sã fie selectat prin licitaþie internaþionalã.
O altã Directivã europeanã este reducerea cu 75% a cantitãþii de deºeuri organice aduse la depozitele ecologice. Acestea vor fi transformate în compost, putînd fi folosite în agriculturã.
„Acest proiect este important pentru România, dar mai ales pentru cetãþenii din Piatra Neamþ. Odatã cu implementarea sa, Piatra Neamþ va deveni oraº ecologic, european. Sperãm cã acesta va fi finalizat pînã în vara anului viitor. De aceea, este important ca pietrenii sã înþeleagã cã, fãrã sprijinul lor, nu putem implementa acest proiect. Sperãm ca investiþia sã foloseascã tuturor cetãþenilor municipiului, mai ales copiilor ºi nepoþilor noºtri“, declara Gheorghe ªtefan, primarul municipiului Piatra Neamþ. Foarte important este, de asemenea, cã prin implementarea noului sistem vor fi create 150 de noi locuri de muncã.

Articol afisat de 4407 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective