Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 20 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Republica Moldova, obligatã sã îºi determine identitatea

Republica Moldova, obligatã sã îºi determine identitatea

• dacã vrea sã se alãture curentului pro-european, Moldova trebuie sã treacã la fapte

Recenta vizitã la Chiºinãu a ministrului de externe român, Mihai-Rãzvan Ungureanu, a avut ca leit motiv afirmaþia cã, dacã se doreºte ca Republica Moldova sã se orienteze pro-Uniunea Europeanã, ar fi cazul sã se renunþe la vorbe ºi sã se treacã la fapte. Timpii s-au scurtat, a subliniat ministrul român, e nevoie de dovezi ca Bruxelles-ul sã vadã vreun semn de claritate politicã dinspre Chiºinãu. Al doilea punct nevralgic atins: Transnistria, consideratã zonã de risc strategic pentru România ºi problemã importantã a Republicii Moldova. Trei: încercarea de a pune în practicã semnarea unui accord de parteneriat pentru Europa în locul semnãrii tratatului de bazã. Punctul al treilea e ºi cel mai sensibil, fiindcã acordul de parteneriat pentru Europa ar însemna ca ambele state sã declare deschis cã se angajeazã sã meargã spre Vest, în vreme ce tratatul ar „bate în cuie“ totul de o manierã mult mai categoricã, mai puþin elasticã, lãsînd loc pentru mult mai puþine opþiuni diplomatice ºI politice. „Viitorul comun trebuie consemnat într-un document care sã stabileascã paºii“, afirma ministrul român. Reacþia unuia dintre comuniºtii din Parlamentul Moldovei, Victor Stepaniuc, a mers exact în acest sens: acordul nu e necesar, a replicat domnia sa, „e normalã existenþa unui tratat“.
Condiþiile geo-politice sînt modificate pentru România. Va fi, în scurt timp, o þarã membrã a Uniunii Europene ºi este membrã a Alianþei Nord Atlantice. Cum ar veni, stã ceva mai bine, îºi poate îndrepta un pic spatele în corul cacofonic al politicii internaþionale.
Republica Moldova are, în afarã de o fracþiune comunistã puternicã ºi de o populaþie care, sub imperiul costurilor tranziþiei regretã vechea URSS, cîteva puncte nevralgice în zone ce nu mai þin de mentalitate sau imagine, ci în aria pragmatismului.

Controlul resurselor
MoldovaGaz constituie, pentru moment, una dintre cele mai dure condiþionãri la care este supusã Republica Moldova ºi, prin ea, mai departe, România, Bulgaria ºI Grecia, aflate pe aceeaºi linie de alimentare cu gaz metan. Blocajul aplicat la începutul anului de Gazprom a avut ca prim efect mãrirea preþului la gaze naturale 110 USD mia de metri cubi. Numai cã preþul este condiþionat de cedarea unui pachet de 25% din acþiunile Moldova Gaz. Pînã acum, a fost cedat pachetul de 13%, reprezentînd patrimoniul întreprinderii mixte SA „Moldova-Gaz“ amplasat în Transnistria. Gazprom deþinea deja 50% plus o acþiune din Moldova-Gaz, încã din 1998: „ÃŽn 1998, cînd se privatiza MoldovaGaz, mai mulþi experþi, inclusiv strãini, recomandau Guvernului sã nu ofere Gazprom-ului un control excesiv asupra transportãrii ºi distribuirii gazelor. Greºeala a fost mult mai gravã ºi datoritã faptului cã Gazprom a preluat controlul asupra MoldovaGaz, avînd în capitalul social o „contribuþie proprie“, egalã cu valoarea traseelor magistrale pe teritoriul R. Moldova prin care tranziteaza gazul spre Europa“, scria Mihai Roºcovan, doctor în economie.
Gazprom vrea 75% din MoldovaGaz ºi data limitã a încheierii negocierilor este aprilie 2006, cu un preþ anunþat de 160 USD/1000 m.c. Guvernul de la Chiºinãu trebuie sã gãseascã soluþii financiare pe termen lung, lucru greu de crezut. E vorba de sume echivalente bugetului Republicii Moldova.

Transnistria submineazã statalitatea Republicii Moldova
ªi, în plus, trebuie sã facã faþã presiunii exercitate din Transnistria. Desenul transnistrean este îngrijorãtor ºi submineazã chiar ideea de statalitate a R.M., distrugîndu-i integritatea. Singura ºansã ar fi intervenþia comunitãþii internaþionale. Dacã aceasta, la rîndul sãu cumpãrãtoare de gaz metan rusesc, cu opþiuni limitate, s-ar putea decide la mãsuri tranºante. Iar multele interese care se ciocnesc, ca sã-l citãm pe M.R. Ungureanu, datoritã multelor coliziuni, anuleazã miºcarea: „Mi-e teamã cã niciodatã, sau aproape niciodatã, nu se spune adevãrul despre Transnistria“.
Moldova nu poate fi nici sigurã, nici stabilã, cu depozitul de armament fãrã fund care e Transnistria în coastã. Misiunile internaþionale sînt simple ornamente diplomatice, dacã nu pot face nimic pentru respectarea acordurilor, iar zona poate genera conflicte periculoase pentru Europa. În 1998, cu 60 de milioane de dolari SUA, România ar fi putut cumpãra pachetul deþinut astãzi de Gazprom. Nici Petrom, nici Romgaz nu au gãsit banii, interesul sau, poate, pîrghiile politice au fost blocate altfel.
România are acum în faþã un vecin obligat sã-ºi determine limpede identitatea. Republica Moldova însãºi se vede silitã de context sã o facã. Dacã nu-þi recunoºti identitatea, te distrug vremurile, încheia oaspetele român la Chiºinãu. Iar vremurile sînt aproape.
FOTO: Mihai-Rãzvan Ungureanu, ministrul român de externe

Articol afisat de 1496 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective