Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 20 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Social-democraþii au soluþii pentru redresarea agriculturii

Social-democraþii au soluþii pentru redresarea agriculturii

În ciuda eforturilor de implementare a mecanismelor de piaþã în agricultura româneascã dupã 1990, situaþia oamenilor care trãiesc la þarã (aproximativ 43% din populaþie, din care 37% lucreazã pãmîntul) este una dramaticã. Deºi au fost atît de mediatizate, programele care vizeazã finanþarea ºi susþinerea investiþiilor din mediul rural nu se adreseazã muritorilor de rînd, sãraci, bãtrîni ºi bolnavi, care îºi duc traiul de azi pe mîine. Majoritatea agricultorilor sînt sãraci ºi, pentru cã sînt sãraci s-au izolat de economia modernã generatoare de progres, pentru a practica o agriculturã de subzistenþã pe puþinul teren din jurul casei. Plecînd de la aceastã tristã realitate, de la dificultatea pe care o presupune accesarea unui program pentru omul de rînd, de la amatorismul ºi demagogia celor responsabili de bunul mers al agriculturii, dar, mai ales, de la indiferenþa actualei puteri faþã de cei mulþi ºi necãjiþi, Partidul Social Democrat s-a mobilizat în direcþia susþinerii agriculturii printr-o serie de propuneri legislative.
Astfel, iniþiativa legislativã pentru modificarea ºi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, pleacã de la ideea cã doar prin reforme autentice se poate ajunge la eradicarea sãrãciei de la sate ºi nu prin creºterea exageratã a impozitului pe teren. Propunerea avansatã de cãtre PSD se opune intenþiei actualei puteri care preconizeazã un impozit între 200.000 - 600.000 lei/ha (20 - 60 lei RON). Social-democraþii, în deplinã cunoºtinþã de cauzã a realitãþii, susþin menþinerea acestei taxe la nivelul de 10.000 lei/ha (1 leu nou), indiferent de categoria de folosinþã ºi de clasa de calitate. Doar printr-o asemenea mãsurã vor putea fi lucrate terenurile care, în ultima vreme, sînt tot mai adesea lãsate în paraginã.
O altã mare problemã a agricultorilor, totalmente ignoratã de cãtre cei aflaþi la putere, se referã la procurarea motorinei necesarã lucrãrilor agricole. Pentru cele 6,5 milioane hectare care urmeazã a fi însãmînþate în campania de primãvarã se va consuma motorinã de aproximativ 100 milioane lei RON. Actualul preþ de comercializare a motorinei determinã o majorare a tarifelor lucrãrilor agricole cu 16 - 20%, fãrã a lua în calcul ºi alte costuri de producþie.
Neefectuarea lucrãrilor în perioadele agrotehnice optime ar conduce la pierderi de producþie estimate la circa 1,7 miliarde lei RON. În plus, dacã nu se efectueazã lucrãrile agricole pe o suprafaþã de 30% din cea planificatã, rezultã o pierdere suplimentarã de peste 1,4 miliarde lei RON. Iatã, deci, principalele argumente ale propunerii legislative care se referã la sprijinirea producãtorilor agricoli în vederea achiziþionãrii de motorinã în anul 2006 cu finanþare de la bugetul de stat. Grupul de iniþiativã al PSD din Comisia pentru agriculturã propune instituirea unui sistem de platã în limita sumei de 1 leu nou pentru litrul de motorinã.
Deºi s-ar pãrea cã aceastã facilitate presupune un efort bugetar, în realitate, prin taxele directe ºi indirecte percepute de cãtre stat pentru sporurile de producþie obþinute ºi din majorarea cantitãþii de motorinã vîndutã în vederea efectuãrii lucrãrilor de sezon, aceste cheltuieli se vor acoperi în întregime. Precizez faptul cã derularea acþiunii se va realiza în conformitate cu normele metodologice cuprinse în anexa acestei propuneri legislative.

„Oamenii de la þarã aºteaptã sprijin, nu biruri pe care nu le pot achita în nici un chip“
Tot în ideea susþinerii þãranilor pentru depãºirea numeroaselor greutãþi cu care se confruntã în aceastã apropiatã campanie de primãvarã, PSD propune acordarea în anul 2006 a unui sprijin direct din partea statului de 300 lei RON/ha producãtorilor agricoli pentru suprafeþe de teren arabil de pînã la 5 ha, inclusiv.
Este vorba de un ajutor absolut necesar þinînd seama de resursele financiare extrem de reduse ale þãranilor, de preþul foarte mare al îngrãºãmintelor, al pesticidelor ºi al lucrãrilor de întreþinere, de costurile deosebit de ridicate pe care le presupune alinierea întreprinderilor mici ºi mijlocii la standardele de calitate europeanã.
Este o mãsurã care ar duce la funcþionarea unei pieþe agricole concurenþiale în perspectiva aderãrii la structurile europene. Dacã în prevederile bugetare pentru anul 2006 actuala putere propune subvenþii simbolice doar pentru cîteva culturi (sfeclã de zahãr, tutun, soia), social-democraþii propun acordarea unui sprijin pentru toate culturile care se vor înfiinþa în acest an. Pînã la 1 ianuarie 2007, data aderãrii la Uniunea Europeanã, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale ar putea sã reorienteze unele fonduri, inclusiv din cele destinate programului „Fermierul“, pentru depãºirea acestui impas ºi pentru asigurarea compatibilitãþii cu celelalte state europene.
În acest context al armonizãrii legislaþiei româneºti cu cea comunitarã, social-democraþii susþin scãderea taxei pe valoarea adãugatã pentru operaþiunile de comercializare a produselor agroalimentare de bazã (pîine, carne, lapte, zahãr, ulei vegetal) de la 19%, cît este în prezent, la 5%. Iniþiatorii au þinut cont de faptul cã în majoritatea þãrilor europene taxa pentru aceste produse este cu mult sub 19%, dar ºi de realitãþile agriculturii româneºti, de producþiile agricole din 2006 care vor fi afectate de condiþiile meteo din aceastã iarnã, de rezervele alimentare ajunse la limitã, de necesitatea asigurãrii populaþiei cu principalele produse de consum, etc.
Din pãcate, de la înãlþimea fotoliilor pe care le ocupã, actualii guvernanþi cu greu observã aceste nenumãrate greutãþi din agriculturã. Ei au anunþat, orbeºte, fãrã cea mai micã strîngere de inimã cã, începînd cu data de 1 ianuarie 2007, impozitul pe veniturile realizate din producþia agricolã, atît vegetalã, cît ºi animalierã va fi de 16%. În faþa unei asemenea iniþiative legislative aberante, Partidul Social Democrat va depune un proiect legislativ în care impozitul pe veniturile realizate va fi zero. Considerãm cã este singura modalitate prin care agricultura va fi salvatã de la o prãbuºire înceatã, dar sigurã.Sperãm ca aceste propuneri legislative care vizeazã în mod sincer ºi realist ieºirea agriculturii din crizã sã nu rãmînã simple iniþiative doar pentru cã au fost formulate de cãtre opoziþie, aºa cum s-a întîmplat mereu în anul 2005.
Repet, oamenii de la þarã aºteaptã sprijin, nu biruri pe care nu le pot achita în nici un chip. Iar noi, indiferent de culoarea politicã, sîntem aici, împreunã, în Parlament, trimiºi de cei mulþi pentru a gãsi cele mai bune cãi de rezolvare a situaþiei în care se aflã þara. Rugãm, deci, pe cei aflaþi la putere sã þinã seama de aceste propuneri de fond ºi sã le punã în aplicare, acum, cînd încã nu e prea tîrziu.

Articol afisat de 1568 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan MUNTEANU, deputat PSD de Neamþ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective