Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 21 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sub semnul lui Bizet

Sub semnul lui Bizet

• Orchestra simfonicã a Filarmonicii „Mihai Jora“ a concertat la Piatra Neamþ

Se poate spune cã programul concertului de vineri seara al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Mihail Jora“ din Bacãu a fost unul dedicat lui Georges Bizet. ªi asta pentru cã, din cele patru lucrãri propuse, una singurã nu a avut legãturã directã cu maestrul din Montmartre. Scrisã iniþial ca muzicã de scenã pentru drama lui Alphonse Daudet, extrasã din cunoscutele „Lettres de mon moulin“, ºi prezentatã în premierã la 1 octombrie 1872 pe scena Teatrului „Vaudeville“ din Paris, condus de Carvalho, „Arlesiana“ a repurtat un rãsunãtor succes în formã de suitã simfonicã în cadrul concertelor Pasdeloup din 10 noiembrie a aceluiaºi an. Structura variaþionalã, inspiratã ºi sugestivã, se bazeazã pe o melodicã pregnantã, o ritmicã variatã, o structurã armonicã ingenioasã, o dinamicã nuanþatã ºi o paletã timbralã rafinatã. Din materialul muzicii de scenã, Bizet a alcãtuit o suitã în patru pãrþi - Preludiu, Menuet, Adagietto ºi Carillon - iar dupã moartea lui, o a doua suitã va fi alcãtuitã de Ernest Guiraud. Ambele grupaje s-au bucurat de o carierã rãsunãtoare, figurînd ºi astãzi în multe din programele stagiunilor simfonice din întreaga lume. Orchestratã de Raymond Meylan în 1990, Fantezia brillantã pentru flaut ºi orchestrã pe arii din „Carmen“ de Francois Borne constituie o fascinantã tratare variaþionalã a celor mai cunoscute teme din capodopera lui Bizet.
Compozitorul argentinian Astor Piazzolla este îndeobºte cunoscut ca inovator în tehnica combinatorie originalã a tangoului cu elaborata sonoritate a structurilor simfonice ºi camerale. Cele unsprezece piese din „Y Su Noneto“ de pildã, dezvãluie, pe lîngã o sonoritate cu totul ineditã, virtuþile expresive ale unui aparat orchestral interesant (bandoneon, piano, violine, viola, violoncel, contrabas, chitarã electricã ºi percuþie). „Ave Maria“ pentru flaut ºi orchestrã este o melopee cantabilã ºi plinã de sensibilitate ºi emoþie. Simfonia în Do major este una dintre puþinele lucrãri dedicate orchestrei de cãtre Bizet ºi care, alãturi de Simfonia „Roma“, Uvertura „Patrie“, Uvertura de concert, Suita „Jocuri de copii“ ºi celebra „Arlesiana“, dezvãluie resursele neexploatate deplin în domeniul expresiei instrumentale.

Valentin Doni, la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Mihail Jora“
În ciuda faptului cã a fost scrisã la o vîrstã curioasã pentru un simfonist, lucrarea dezvãluie o tehnicã surprinzãtoare chiar pentru un elev de ºaptesprezece ani la clasa lui Halevy. Tributarã unor inevitabile influenþe din tehnica lui Haydn ºi a lui Schubert, precum ºi din melodica plinã de vervã a lui Mendelssohn-Bartholdy sau din lirismul lui Gounod, Simfonia în Do are avantajul exploatãrii unui suflu natural al vîrstei imberbe, caracterizat prin optimism, însufleþire ºi bunã dispoziþie. Este o micã bijuterie cu o arhitecturã compactã ºi corectã, creatã în buna tradiþie a principiilor simfonice statuate de evoluþia întregului clasicism ºi romantism.
La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Mihail Jora“ s-a aflat de aceastã datã noul angajat al instituþiei muzicale bãcãuane, Valentin Doni. Absolvent al Institutului de Arte „Gavriil Musicescu“ din Chiºinãu, Valentin Doni are o frumoasã carte de vizitã. Fãrã a avea o alurã tehnicã spectaculoasã, ºeful de orchestrã a condus corect, pedant ºi extrem de grijuliu. Gestica amplã, cam pãtratã ºi oarecum rigidã, construitã pe extensia puþin supãrãtoare a braþului stîng, nu are subtilitãþi deosebite, lãsînd sã se recunoascã cu uºurinþã - dar din aceastã pricinã cumva arid - pulsul ritmic ºi desenul mãsurii.
Solistul concertului, flautistul Dorel Baicu posedã o bunã tehnicã a instrumentului, etalatã elocvent în Fantezia lui Borne. Densele secvenþe de virtuozitate, ca aceea din variaþiunile pe tema Habanerei, de pildã, au constituit un exerciþiu frenetic de tehnicã flautisticã ce a pus la grea încercare fluxul respiraþiei ºi tehnica articulaþiei. Urmãtorul concert, programat pentru data de 10 martie 2006, va avea ca dirijor ºi solist pe cunoscutul clarinetist Aurelian-Octav Popa, ocazie cu care Orchestra simfonicã a Filarmonicii bãcãuane va prezenta publicului pietrean Concertul în La major pentru clarinet ºi orchestrã de W.A. Mozart, Serenada de Franz Schubert ºi Simfonia a III-a în Fa major de Johannes Brahms.

Articol afisat de 1869 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective