Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SALARII FURATE

SALARII FURATE

• peste 83 miliarde lei vor primi dascãlii nemþeni pentru salariile „furate“ în perioada 2001-2004 • sumele vor fi acordate de luna viitoare timp de trei ani • peste 7.000 de persoane trebuie sã primeascã între 300 ºi 400.000 de lei • banii vor fi acordaþi integral doar în judeþele în care au fost cîºtigate procesele cu Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii •

Peste 83,4 miliarde lei vor primi dascãlii nemþeni drept sume cuvenite prin recalcularea salariilor dupã metoda „spor la spor“ pentru perioada 2001-2004. Inspectoratul ªcolar Neamþ a centralizat situaþia existentã la nivelul judeþului, conform cãreia, 7.276 de persoane trebuie sã primeascã, lunar, în urmãtorii 3 ani, sume variind între 300.000 ºi 400.000 lei. Sumele variazã între cîteva milioane lei ºi 20 milioane lei, în funcþie de gradul didactic ºi vechimea în învãþãmînt a beneficiarului. Dascãlii nemþeni nu vor primi banii într-o singurã tranºã, deoarece liderii Sindicatului Liber din ÃŽnvãþãmînt (SLI) Neamþ nu au dat în judecatã Ministerul Educaþiei, aºa cum s-a întîmplat în judeþe ca Arad, Vaslui sau Buzãu. Pentru sumele cîºtigate în instanþã, cu sentinþe definitive, consiliile judeþene ºi consiliile locale au fost atenþionate sã achite integral ºi la termen banii cuveniþi dascãlilor care au cîºtigat procesele cu Ministerul Educaþiei. „ÃŽn urmã cu vreo doi-trei ani, conducerea Federaþiei Sindicatelor Libere din ÃŽnvãþãmînt a decis ca acþionarea în instanþã a Ministerului Educaþiei sã fie fãcutã doar în cîteva ºcoli din patru judeþe, printre care Arad, Vaslui ºi Buzãu. Aceastã acþiune era un experiment, ºi, abia în funcþie de verdictul obþinut în instanþã, mai precis la Curtea Supremã de Justiþie, unde decizia devine inatacabilã, federaþia a putut sã solicite ministerului sã repare nedreptatea produsã în perioada 2001-2004, lucru care s-a obþinut cu ocazia grevei. Problema e cã Guvernul nu a acceptat sã achite integral decît sumele pentru acei dascãli care au sentinþe definitive, iar aceºtia nu sînt decît de ordinul miilor în toatã þara“, a declarat profesor Florin Florescu, preºedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãþãmînt (SLI) Neamþ.
MEC a pregãtit un proiect de Ordonanþã de Urgenþã privind mãsurile ce se impun pentru înlãturarea prejudiciilor salariale din perioada octombrie 2001 – septembrie 2004. La cererea inspectoratelor ºcolare judeþene, termenul limitã pentru calculul sumelor a fost decalat pe 10 februarie, fãrã ca aceastã amînare sã afecteze termenele de acordare a sumelor restante prevãzute în acord, respectiv luna februarie 2006.
Unitãþilor finanþate de Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii, mai precis personalului de la inspectoratul ºcolar ºi casa corpului didactic, le vor fi împãrþite 2,1 miliarde lei, în timp ce ºcolile speciale, finanþate de consiliul judeþean, vor primi peste 3 miliarde lei. Alþi peste 6.800 dascãli vor primi peste 78,3 miliarde lei pentru salariile calculate greºit în perioada octombrie 2001-septembrie 2004.
Guvernul a recunoscut ilegalitatea calculului dupã metoda „spor la spor“ încã din octombrie 2004, dar abia dupã greva din noiembrie 2005 a acceptat sã restituie banii reþinuþi ilegal în perioada 2001-2004. Statutul cadrelor didactice prevede ca, la salariul de bazã al funcþiei unui profesor, sã fie adãugate sporurile de solicitare neuropsihicã, de stabilitate, cel pentru titlul de doctor, gradaþia de merit ºi indemnizaþia de dirigenþie, lucru care nu s-a întîmplat, sporurile nefiind incluse în salariul de bazã.

Articol afisat de 1677 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective