Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„ÃŽnfiaþi“ de familia prinþului Sturdza

„ÃŽnfiaþi“ de familia prinþului Sturdza

• salariaþii care urmeazã sã fie disponibilizaþi de la Ocolul Silvic Ceahlãu ar putea lucra pentru prinþul Sturdza • reprezentanþii familiei princiare au transmis pãdurarilor ºi primarului comunei cã vin sã investeascã, nu sã taie pãdurea • „vor sã investeascã aproape 10 milioane de euro în aceastã zonã. Din cîte ºtiu eu, au dat deja comandã pentru 10 TAF-uri Catepillar ºi cîteva gatere cu lamã orizontalã. Se doreºte ºi certificarea pãdurilor“, a declarat Toader Cojocariu, ºeful Ocolului Silvic Ceahlãu • ÃŽmproprietãrirea familiei Sturdza cu suprafeþele de teren pe care le revendicã în judeþul Neamþ, circa 27.000 de hectare de pãdure, deºi a pãrut un lucru de neconceput, naºte situaþii paradoxale. La un moment dat, dupã ce a fost fãcutã solicitarea (în vara anului trecut), unele voci au susþinut cã oamenii din comunele unde se aflã pãdurile în cauzã - Ceahlãu, Hangu, Borca, Poiana Teiului, se vor împotrivi. Ieri, dupã cum am arãtat într-un articol publicat în Monitorul, retrocedãrile de la nivel de þarã se repercuteazã asupra activitãþii Romsilva, care rãmînînd fãrã importante suprafeþe se vede nevoitã sã disponibilizeze peste 7.000 de angajaþi. La Neamþ s-a vehiculat cã 100 de persoane din cadrul Direcþiei Silvice vor pleca acasã. Aºa se face cã Ocolul Silvic Ceahlãu va dispãrea în totalitate, suprafaþa revendicatã de prinþul Sturdza fiind cu 10.000 de hectare mai mare decît cea pe care o administreazã acum ocolul. La Ceahlãu fãrã locuri de muncã rãmîn 54 de persoane, pãdurari, muncitori ºi ºoferi. Singura ºansã pe care o au cei vizaþi sã nu fie daþi afarã este ca familia princiarã sã organizeze o administraþie proprie ºi ca ei sã fie reangajaþi sau sã încheie un contract de administrare cu Romsilva. Deºi lucrurile par sumbre, oamenii din acest ocol silvic nu sînt prea speriaþi de viitor, deoarece mulþi dintre ei au vorbit cu prinþul Gheorghe Sturdza ºi de la care au aflat cam ce anume se doreºte sã se realizeze în comuna de la poalele muntelui.

„Nu conteazã cine vine, noi vrem sã ne facem meseria“
ªeful Ocolului Ceahlãu, Toader Cojocariu, pare cã ºtie mai multe despre ce anume vrea sã realizeze în zonã prinþul Sturdza, iar din acest motiv are încredere cã, în viitor, lucrurile ar putea fi bune. „Nu am crezut cã voi ajunge sã muncesc la particulari, dar, dacã îmi voi putea face meseria aºa cum trebuie, nu este nici o problemã. La ceea ce doreºte familia Sturdza sã realizeze, nu paza este problema, ci proprietãþile particulare. Din cîte am înþeles de la Gheorghe Sturdza nu vor sã taie mai nimic din aceste pãduri, iar în continuare acestea vor fi administrate pe baza amenajamentelor silvice ºi nu vom mai face prestãri de servicii. Vor sã investeascã aproape 10 milioane de euro în aceastã zonã ºi sã conlucreze cu populaþia din comunã. Din cîte ºtiu eu au dat deja comandã pentru 10 TAF-uri Catepillar, foarte performante ºi cîteva gatere cu lamã orizontalã“, a declarat Toader Cojocariu. Acesta a mai afirmat cã a aflat de la reprezentanþii casei princiare cã se doreºte certificarea pãdurilor, iar tot ce se va tãia se va face legal ºi se va exporta în Italia ºi Olanda. „Nu pot spune ce va fi în viitor, dar sper cã ne va fi bine ºi nouã ºi cetãþenilor din comunã“, a mai menþionat Toader Cojocariu. „Noi ne dorim sã lucrãm în continuare aici, în acest ocol ºi, dacã vom cãdea de acord cu domnul Sturdza asupra veniturilor pe care le vom primi ºi asupra muncii pe care trebuie sã o depunem, nu va fi nici o problemã. Vrem doar sã muncim“, a declarat unul dintre cei care încã mai figureazã ca angajat al Ocolului Silvic Ceahlãu.
Speranþe are ºi primarul comunei Ceahlãu. „Am mare nãdejde cã faþa comunei va fi alta. Am purtat deja o discuþie cu prinþul Gheorghe Sturdza ºi i-am explicat cã o reabilitare a drumului axial ºi o prelungire a pîrtiei de schi din Durãu ar mãri considerabil potenþialul turistic al zonei. A fost de acord cu mine. Chiar a spus cã asta doreºte. Nu vine aici sã taie pãdurea“, a afirmat Constantin ªchiopu. Reamintim cã prinþul Dimitrie Sturdza a cerut sã i se restituie circa 27.000 de hectare de pãdure, situate în comunele Ceahlãu, Hangu, Poiana Teiului ºi Farcaºa, Borca.
Sãptãmîna trecutã, în urma discuþiilor purtate între subprefect ºi reprezentanþii familiei Sturdza a rezultat cã, în cazul în care se vor primi suprafeþele de teren împãdurit pe care le solicitã, se doreºte ca acestea sã fie administrate ºi pãzite de angajaþi ai Direcþiei Silvice. Plus cã sînt interesaþi sã facã investiþii foarte serioase în zonã. Începînd de la deschiderea de fabrici de prelucrarea a lemnului pînã la amenajarea unor pîrtii de schi ºi dezvoltarea unei reþele de turism ºi agroturism.
FOTO: Toader Cojocariu, ªeful Ocolului Ceahlãu, are încredere cã, în viitor, lucrurile ar putea fi bune.

Articol afisat de 1717 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective