Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 22 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
România, o cotã unicã de 16% plus alte 420 de impozite

România, o cotã unicã de 16% plus alte 420 de impozite

• „sistemul nostru, cu 16% impozit pe salariu ºi 16% impozit pe profit este unul din cele mai blînde din Europa“, susþine analistul economic Ionuþ Popescu • cu 420 de impozite, sistemul de impozitare rãmîne, totuºi, împovãrãtor •

La Iaºi, doi analiºti economici ºi un bancher au încercat sã dea un rãspuns întrebãrii „Este pregãtitã economia pentru aderare?“, tema seminarului organizat în perioada 17-18 februarie cu sprijinul Freedom House, Bancpost România ºi Asociaþiei Patronale a Editorilor Locali. Se pare cã este, considerã analistul economic Ionuþ Popescu, membru al Partidului Liberal, fost ministru al Finanþelor Publice. Ca ministru, Ionuþ Popescu (foto) s-a asociat cel mai mult cu mãsura introducerii cotei unice de impozitare ºi cu reforma fiscalã ce a condus la creºterea unor impozite indirecte imediat dupã preluarea acestui portofoliu. Remaniat de premierul Tãriceanu pentru „nerealizãri“, fostul ministru de finanþe a fost nominalizat în revista Bãncii Mondiale, „Emerging Markets“, care a scos în evidenþã reforma fiscalã adoptatã în ianuarie 2005. ÃŽnaintea acestei reforme, prin care s-a introdus cota unicã de impozitare, de 16%, România era privitã ca þara cu cea mai împovãrãtoare fiscalitate din regiune, scrie revista Bãncii Mondiale. ªi totuºi, fiscalitatea rãmîne o mare problemã. ÃŽn urmã cu trei ani, România numãra 224 de impozite, taxe ºi tarife pe care contribuabilii le plãteau zilnic. Acum un an erau 330. Finanþele au numãrat în prezent 420, dar statul se plînge mereu cã n-are bani.

Se vãd deja efectele introducerii cotei unice
Reporter: Sînteþi promotorul mãsurii de introducere a cotei unice de impozitare. Se vãd cumva, la un an de la stabilirea acestei mãsuri, efectele aplicãrii impozitului de 16% pe salariu ºi de 16% pe profit?
Ionuþ Popescu: Politica de stabilire a cotei unice ºi-a arãtat deja efectele: faptul cã anul trecut, de exemplu, au ieºit la suprafaþã aproximativ 100.000-150.000 de locuri de muncã, care poate nu sînt toate nou-înfiinþate, multe existau înainte la negru, dar au ieºit acum la suprafaþã datoritã reducerii impozitului pe salariu de la 40% la 16%, precum ºi faptul cã investiþiile strãine au crescut, ºi au crescut mai ales cele cu impact semnificativ, în valoare de peste un milion de dolari, cred cã sînt semnale foarte încurajatoare. În plus, încasãrile la bugetul de stat nu numai cã nu au scãzut în 2005, ci au crescut ºi în termeni nominali ºi în termeni reali. O astfel de decizie, cum e reducerea sau introducerea cotei unice, de regulã îºi aratã efectele cu mai multã amploare de-abia din al doilea an, dar, cum spuneam, în România efectele acestei cote s-au arãtat încã din 2005, iar eu sînt convins cã în 2006 ºi în anii urmãtori vom vedea ºi mai bine efectele acestei cote unice.
Rep.: Totuºi, mulþi întreprinzãtori continuã sã considere fiscalitatea ca fiind prea împovãrãtoare.
I.P.: Propuneþi-le celor care spun cã fiscalitatea este împovãrãtoare în România sã aleagã orice alt sistem de fiscalitate din Europa, cel din Franþa, de exemplu, dar nu numai o parte, sã aleagã tot: ºi impozitul pe profit, ºi contribuþiile pe care le plãtesc la salarii, absolut tot. ªi întrebaþi-i apoi ce sistem ar alege? Eu spun cã sistemul nostru, cu 16% impozit pe salariu ºi 16% impozit pe profit, este unul din cele mai blînde din Europa. În nici un caz nu este împovãrãtor - despre asta se putea vorbi acum cîþiva ani, nu acum. Au crescut accizele la þigãri sau la alcool, asta a împovãrat mediul de afaceri?! Mai putem vorbi cã existã corupþie, dar cã impozitele sînt prea mari în România, mîniem pe Dumnezeu.
Rep.: Are cumva în vedere Ministerul Finanþelor o strategie fiscalã care sã vizeze reducerea impozitelor indirecte, a TVA-ului la alimente, de exemplu, ºi încurajarea investiþiilor?
I.P.: Ce sã mai reducem, ce sã mai încurajãm?!! Eu sînt pentru aplicarea unui sistem fiscal neutru, n-am cum sã aleg eu o ramurã pe care sã o încurajez! De ce sã spun «hai sã încurajãm producãtorii de pantofi»? Ce ar spune pe urmã producãtorul de cãmãºi, cã de ce nu-l încurajez pe el?! Nu! Eu sînt adeptul unui sistem fiscal neutru, cu impozite mici, la fel pentru toatã lumea - acesta este principiul cotei unice. ªi apoi, ramurile care se dezvoltã mai tare le stabileºte piaþa. Nu pot nici sã susþin reducerea TVA-ului. Pentru cã un TVA diferenþiat nu a avut niciodatã efect asupra preþurilor produselor. Negustorul, comerciantul vinde tot la preþul maxim pe care îl poate obþine, ºi în nici un caz reducerea TVA-ului nu va determina scãderea proporþionalã a preþului. S-a întîmplat acum cîþiva ani, cînd s-a redus TVA-ul la medicamente la 9% fãrã nici un efect asupra preþurilor medicamentelor - ele au rãmas cu aceleaºi preþuri. Efectul a fost doar cã statul a încasat mai puþini bani ºi cã, probabil, au crescut profiturile celor care erau în domeniu.

Articol afisat de 4782 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective