Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Farmaciºtii, între milã ºi lege

• o parte dintre farmaciºti intrã în conflict cu pacienþii, deoarece refuzã sã elibereze, fãrã reþetã, anumite medicamente • ei spun cã existã o lege care le interzice acest lucru ºi cã încãlcarea sa îi poate costa amenda sau chiar pierderea dreptului de a profesa •

O bunã parte dintre farmaciºtii nemþeni refuzã sã elibereze medicamente fãrã prescripþie medicalã. Antibioticele banale, fiolele de Algocalmin sau de Calciu, tabletele de Diclofenac sau alte tipuri de antiinflamatorii sau anticoncepþionalele, reprezintã o parte din produsele farmaceutice pe care unii farmaciºti nu le elibereazã fãrã reþetã. Din acest motiv, între persoanele care doresc sã îºi procure aceste medicamente ºi farmaciºtii se iscã deseori discuþii aprinse. Pacienþii sînt nemulþumiþi ºi îi acuzã pe farmaciºti cã îi pun pe drumuri, trimiþîndu-i la medicul de familie sau la specialist.
Puþini ºtiu însã cã, de fapt, farmaciºtii respectã o lege, conform cãreia anumite medicamente nu se pot elibera fãrã prescripþie medicalã, deoarece substanþele active conþinute pot provoca diverse probleme sau pot agrava starea unor persoane care suferã de anumite boli, dar nu au fost diagnosticate. O persoanã care este alergicã la o anumitã substanþã, dar nu ºtie acest lucru, ºi intrã în contact cu ea, poate muri în scurt timp din cauza ºocului anafilactic pe care îl suferã.
„Noi avem o legislaþie ºi un cod deontologic pe care sîntem obligaþi sã le respectãm. Farmaciºtii care încalcã legea pot primi amenzi de minimum 10 milioane de lei vechi ºi chiar îºi pot pierde dreptul de a profesa. Regula care interzice eliberarea anumitor medicamente fãrã reþetã este valabilã de ani de zile, însã nu în toate farmaciile s-a aplicat. Pe de o parte, farmaciile sã supravieþuiascã, iar pe de altã parte, sîntem de multe ori puºi în situaþia de a-i înþelege ºi ajuta pe pe bolnavi. Dacã intrã în farmacie ºi îþi cere ajutorul o persoanã care acuzã o durere de mãsea insuportabilã ºi cere un calmant, nu o ajuþi? Mulþi dintre oameni sînt atît de sãraci încît nu pot sã cumpere o cutie întreagã de Paracetamol, Aspirinã sau Antinevralgic ºi le dãm doar cîteva tablete. De cînd onorãm reþete compensate ºi gratuite ºi lunã de lunã ne intrã în unitate cam aceeaºi bolnavi, pe care îi cunoaºtem destul de bine ºi le ºtim ºi bolile de care suferã, în cazul în care au nevoie de vreun antiinflamator, de vreun medicament pentru stomac sau de altul care nu îi pune sãnãtatea sau viaþa în pericol, le mai dãm“, a declarat farmacist Ecaterina Iliesi, preºedintele Colegiului Farmaciºtilor Neamþ.
Potrivit sursei citate singurele produse care fac excepþie de la aceastã regulã sînt vitaminele sau suplimentele nutritive.
Existã însã ºi reþete valabile mai mult timp, astfel cã rãmîn la pacient ºi sînt prezentate farmacistului atunci cînd este nevoie, sau reþete pe care farmacistul are obligaþia sã le strîngã ºi sã le pãstreze.
De exemplu, reþeta pentru anticopcepþionale este valabilã ºase luni. În cazul Viagrei, însã, care se obþine numai cu prescripþie medicalã, aceasta este opritã de cãtre farmacie.

Articol afisat de 1708 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective