Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Numãrul bolilor care interzic ºofatul s-ar putea micºora

Numãrul bolilor care interzic ºofatul s-ar putea micºora

• actuala lege a afecþiunilor care nu permit deþinerea permisului auto funcþionaezã din 1983 ºi a fost schimbatã de douã ori în 2003 • medicii susþin cã normele privind unele afecþiuni sînt exagerate • de exemplu, otalmologii considerã cã este incorect sã interzici ºofatul unei persoane doar pentru cã are diferenþe mai mari de trei dioptrii între lentile, deºi nu are tulburãri de deformare a imaginii • aceasta în timp ce afecþiuni care implicã riscul vederii duble sînt omise din lege •

Nemþenii cu anumite afecþiuni, din cauza cãrora nu au putut obþine permis de conducere, ar putea rezolva problema începînd din acest an, avînd în vedere cã legea referitoare la bolile care interzic deþinerea permisului auto ar putea fi schimbatã. Respectiva prevedere funcþioneazã din 1983 ºi a fost schimbatã pînã acum de douã ori, în 2003, prin ordin de ministru. Potrivit reprezentanþilor Ministerului Sãnãtãþii sînt în lucru niºte proiecte de modificare a acelui act normativ, dar acele schimbãri care vor fi considerate necesare vor fi fãcute dupã intrarea în vigoare a pachetului de legi privind reforma în sãnãtate.
În forma actualã respectiva lege cuprinde peste o sutã de afecþiuni care interzic deþinerea permisului de conducere, iar cele mai multe dintre acestea sînt incluse în sfera psihiatriei (tulburãrile de personalitate, demenþele, schizofrenia, psihozele, retardul mintal, alcoolismul cronic) ºi oftalmologiei. În timp ce afecþiunile psihiatrice, oricare ar fi acestea, comportã anumite riscuri ºi peste tot în lume îi þin departe de volan pe cei diagnosticaþi cu ele, în privinþa afecþiunilor oftalmologice, legislaþia din þãrile europene ºi din Statele Unite ale Americii este mult mai îngãduitoare.
Medicii susþin cã normele privind unele afecþiuni sînt exagerate. De exemplu, în timp ce la noi li se interzice daltoniºtilor sã deþinã permis auto, în þãrile occidentale aceºtia au dreptul de a conduce, dar numai cu condiþia de a nu avea statut de ºofer profesionist. Pe de altã parte, otalmologii considerã cã este incorect sã interzici ºofatul unei persoane doar pentru cã are digerenþe mai mari de trei dioptrii între lentile, deºi nu are tulburãri de deformare a imaginii, în timp ce afecþiuni care implicã riscul vederii duble sînt omise din lege. Cel mai adesea bãrbaþii sînt aceia care nu primesc aviz pentru obþinerea permisului de conducere, deoarece au tulburãrii ale simþului cromatic, în sensul cã încurcã roºul cu verdele, sau verdele cu albastrul, vãzîndu-le amestecat, sub formã de nuanþe.

Articol afisat de 2827 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective