Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Domnul Nãstase se considerã mai presus de lege, mai egal decît ceilalþi români“

„Domnul Nãstase se considerã mai presus de lege, mai egal decît ceilalþi români“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamþ ªerban Strãtilã

Reporter: Valeriu Stoica a vorbit despre o curãþire a PNL de corupþi. Se impune acest lucru?
ªerban Strãtilã: Nu ºtiu ce-l împiedicã pe domnul Valeriu Stoica sã-i nominalizeze pe cei pe care-i considerã a fi corupþi. Aceste sesizãri ar trebui sã le îndrepte în primul rînd cãtre instituþiile cu atribuþii în combaterea corupþiei ºi mã aºteptam ca domnul Stoica, fost ministru al justiþiei, sã cunoascã aceastã procedurã. Statutul PNL are prevederi care fac posibilã suspendarea sau excluderea celor condamnaþi pentru diferite infracþiuni ºi sînt convins cã vor fi aplicate întocmai. Personal, resping ideea cã PNL ar susþine pe criterii clientelare unii membri suspectaþi de acþiuni ilegale, dar cînd este evident cã unele cercetari sînt conduse neprofesionist ºi cu încãlcarea unor principii elementare de respect al drepturilor omului, PNL are datoria sã reacþioneze indiferent de numele persoanei în cauzã.
Rep.: Cum comentaþi modul în care decurge ancheta în cazul celor doi ziariºti în dosarul scurgerii de informaþii de la Ministerul Apãrãrii? E o încercare de a arãta pisica presei?
ª.S.: Nu ºtiu dacã e aºa. Ar fi grav dacã unii oameni, cu funcþii înalte, n-ar mai avea altã treabã decît sã înfunde ziariºti sau sã loveascã în credibilitatea presei. Nu de asta sînt plãtiþi. E, cumva, jenantã situaþia în care mai multe instituþii ale statului au ajuns ca urmare a acestui scandal. Pentru niºte informaþii, care nici mãcar nu sînt tocmai spectaculoase, s-a ajuns sã se facã un mare tãrãboi. Nu cred cã în acest caz putem spune cã a fost afectatã siguranþa statului. Atît serviciile secrete, cît ºi organele de anchetã poate ar fi trebuit sã se uite mai atent înspre marile afaceri de corupþie ºi acolo sã facã arestãri, pentru cã acolo se poate vorbi într-adevãr de siguranþa statului. Pe de altã parte, mãrturisesc cã n-am prea înþeles ce credeau ziariºtii în cauzã cã pot face cu niºte hãrþi militare. Dacã ar fi avut un pic de conºtiinþã civicã ºi-ar fi dat seama cã nu au nici o importanþã ca subiect de presã ºi le-ar fi dat imediat instituþiilor abilitate. Dar, nu senatorul ªerban Strãtilã este în mãsurã sã se pronunþe în acest caz. Eu spun doar cã e pãcat cã ne pierdem timpul cu astfel de lucruri. Era suficient sã fie cãutaþi cei care au furnizat aceste informaþii ºi sã fie bãgaþi dupã gratii. Astfel de lucruri se fac pe tãcute, nu în faþa camerelor de luat vederi.

Averile mejustificate - impozitate cu 40-45%?
Rep.: Dar tot în faþa camerelor de luat vederi se desfãºoarã ºi cazul Nãstase. Aici cum ar fi trebuit sã se comporte anchetatorii?
ª.S.: Ferm si discret. Eu nu sînt de pãrere cã acest circ face vreun bine imaginii justiþiei în România. Poate doar imaginii doamnei ministru Macovei. În locul ei, aº evita contrele verbale cu oamenii politici ºi aº respecta instituþia pe care o conduc ºi celelalte instituþii ale statului. Domnia sa a avut momente în care a desconsiderat Parlamentul ºi n-a fãcut bine evitînd sã dialogheze cu comisiile acestuia. Ar trebui sã se þinã departe de scandalurile politice ºi sã demonstreze cã sprijinul politic al Alianþei nu înseamnã ºi înregimentarea sa politicã. ªi eu cred cã Monica Macovei a demonstrat cã nu face partizanat politic. La fel ar fi trebuit sã se comporte ºi procurorii, care ar fi trebuit sã evite transformarea acestei anchete penale într-un spectacol. Pe de altã parte, la acest circ are o mare contribuþie ºi Adrian Nãstase, care, în loc sã se punã la dispoziþia anchetatorilor tocmai pentru a demonstra cã nu are nimic de ascuns, se lamenteazã ºi se opune din rãsputeri. Asta demonstreazã cã se ºtie vinovat ºi cã încearcã sã blocheze pe orice cãi investigaþia. Pentru un om politic de talia lui, ar fi fost mult mai onorabil sã facã un pas înapoi ºi sã-ºi lãmureascã situaþia. Numai cã, deºi se plînge cã i-a fost afectatã imaginea prin acest spectacol mediatic, chiar el este cel care fuge la presã pentru a se plînge cã este anchetat. Domnul Nãstase se considerã mai presus de lege, mai egal decît ceilalþi români ºi ar vrea un tratament preferenþial.
Rep.: Ce pãrere aveþi despre proiectul Bodu privind impozitarea averilor care nu pot fi justificate. Este o astfel de reglementare aplicabilã ºi de ce nu s-ar merge pe confiscarea averilor?
ª.S.: Sigur cã aceastã reglementare este aplicabilã, pentru cã existã în multe state ale lumii. Vã reamintesc faptul cã faimoasa „Lege 18“ din 1969 prevedea tocmai acest principiu, ºi anume o impozitare cu 80% a averilor nejustificate prin veniturile declarate.Totuºi, cred cã nu ar trebui sã se recurgã la o ordonanþã de urgenþã ci la un proiect de lege care sã fie supus unei reale dezbateri publice, cu toþi factorii implicaþi - guvern, parlament, patronate ºi societatea civilã.
În opinia mea ar fi corectã impozitarea, dar nu cu numai 16% ,ci cu un procent de 40 - 45% comparabil cu cel plãtit de un întreprinzãtor pentru dividendul net. De asemenea, persoana supusã acestei impozitãri se va supune ºi sancþiunilor Legii privind combaterea evaziunii fiscale.
Rep.: Opoziþia a arãtat cu degetul actuala Putere cã ar guverna doar prin ordonanþe de urgenþã ºi ar „ocoli“ Parlamentul cînd vine vorba de unele legi. Cum comentaþi?
ª.S.: Dacã opoziþia n-ar fi fãcut exact acelaºi lucru cînd s-a aflat la putere, aº fi fost de acord cu ce spune. Dar ei ºtiu foarte bine cã s-au comportat la fel ºi atunci sãreau în apãrarea propriului guvern. Asta e demagogie. Evident cã n-ar trebui ca Guvernul sã recurgã la atît de multe ordonanþe. În primul rînd, multe dintre ele nu-ºi justificã urgenþa, ar putea foarte bine sã treaca prin Parlament, pentru cã nu e nici o grabã. Altele ar fi trebuit sã aibã parte de o dezbatere publicã ºi de o analizã a parlamentarilor înainte de a fi puse în practicã, pentru cã ajungem la situaþii în care s-a aplicat ordonanþa într-o anumitã formã ºi apoi, la trecerea prin Parlament, ea a suferit unele modificãri. E cu atît mai contraindicat cu cît Parlamentul îºi face treaba, chiar dacã în ziare sau la televiziuni se difuzeaza o altã imagine. Ambele camere ale acestui for ºi-au fãcut treaba, cu toate deficienþele de conduitã pe care le au unii parlamentari. Nu e bine sã înlocuim Parlamentul cu Guvernul. ªi cred cã nu va trece mult timp pînã cînd ºi miniºtrii vor înþelege acest lucru.

Articol afisat de 1678 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective