Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 27 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Centrele de asistenþã ºi îngrijire din judeþ, suprasolicitate

• la nivel de judeþ existã 170 de cereri de internare nerezolvate

În Neamþ, cele cinci centre de îngrijire ºi asistenþã a persoanelor adulte cu handicap, care funcþioneazã la Rãzboieni, Bozieni, Oºlobeni, Tîrgu Neamþ ºi Roman, sînt suprasolicitate. Centrele au, în total, 640 de locuri sînt ocupate în totalitate, asistaþii avînd peste 60 de ani.
„Avem 170 de dosare nerezolvate ale unor persoane care solicitã internarea într-un centru, ºi mã refer nu numai la cererile de internare a unor persoane cu handicap, ci la întreaga categorie de persoane care necesitã îngrijire ºi asistenþã deosebitã. Dar, pentru cã noi nu mai avem locuri libere, sperãm sã gãsim o rezolvare cu sprijinul autoritãþilor locale“, a declarat Mihai Hanganu, directorul Direcþiei de Asistenþã Socialã ºi Protecþia Copilului Neamþ.
Conform unui studiu realizat anul trecut, în Neamþ, principalul motiv pentru care asistaþii vîrstnici s-au internat în centrele de asistenþã ºi îngrijire este lipsa spaþiilor de locuit pentru aceste persoane, iar în al doilea rînd, problemele medico-sociale din fiecare familie în parte.
„Autoritãþile locale trebuie sã înþeleagã cã au o mare rãspundere în rezolvarea acestui tip de solicitãri. Orice copil, orice persoanã aflatã în nevoie se adreseazã prima datã autoritãþii locale. Noi va trebui sã acþionãm ºi în sistemul nostru, dar ºi la nivelul autoritãþilor locale, sã punem un accent deosebit pe pregãtirea profesionalã, corespunzãtoare în domeniu, ºi sã atragem, sã aducem în sistem profesioniºti. ÃŽn curînd va apãrea ºi noua legislaþie privind protecþia persoanelor cu handicap. Una din noutãþile legislative se referã la introducerea asistentului personal profesionist pentru persoanele cu handicap, special pregãtit pentru aceastã activitate, care va fi angajatul Direcþiei de Asistenþã Socialã ºi prin care vom putea descongestiona sistemul rezidenþial. De fapt, obiectivul noii legi - cu excepþia cazurilor care nu pot fi tratate altfel - este sã mergem pe acest proces de dezinstituþionalizare ºi de integrare socialã în familie ºi în comunitate a persoanelor cu handicap“, a adãugat directorul Mihai Hanganu.
Pentru îmbunãtãþirea calitãþii profesionale a personalului din sistemul de îngrijire ºi asistenþã socialã s-a luat legãtura cu Autoritatea Naþionalã pentru Protecþia Drepturilor Copilului pentru a încadra asistenþi sociali profesioniºti în cel puþin 20 de localitãþi din judeþ. Plata acestora se va face, în primul an, prin acest program, autoritãþile locale avînd obligaþia sã-i pãstreze ºi în urmãtorii trei ani, cel puþin.

Articol afisat de 1520 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective