Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 1 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Afaceri nemþene, dupã model german

Afaceri nemþene, dupã model german

• fermierii nemþeni ar putea beneficia de susþinere germanã pentru a-ºi clãdi afaceri rentabile

Fermierii nemþeni ar putea beneficia de susþinere germanã pentru a-ºi clãdi afaceri rentabile. Cel puþin aºa sperã Liviu Octavian Bumbu, directorul Direcþiei pentru Agriculturã ºi Dezvoltare Ruralã (DADR) Neamþ, revenit, recent, dintr-o vizitã fãcutã în Germania. Acesta a onorat invitaþia de a participa la o expoziþie organizatã de asociaþiile de crescãtori de animale din Bremen. „Vizita a fost posibilã datoritã unei primite din partea Federaþiei Crescãtorilor de Vaci cu Lapte din Ardeal, aceºtia avînd stabilite legãturi cu fermierii germani. Zona nu a fost întîmplãtor aleasã: situaþia cãreia au fost nevoiþi sã-i facã faþã fermierii germani, dupã al doilea rãzboi mondial, este similarã celei prin care trec fermierii din zona ruralã româneascã. Practic, ºi ei au pornit aproape de la zero, într-una din zonele mai puþin industrializate ºi care se baza mai mult pe agriculturã. Secretul reuºitei lor a fost asocierea. ÃŽn timp, însã, au ajuns la performanþe notabile în privinþa ameliorãrii raselor, motiv pentru care îºi permit, acum, sã exporte material seminal în mai multe þãri din lume. Ceea ce ne bucurã pe noi este faptul cã au manifestat deschidere pentru schimburi în domeniul tehnologiilor ºi materialelor, dar ºi pentru extinderea afacerilor în România“, a declarat directorul Bumbu.
Fermierii nemþeni s-au constituit, deja, în peste 50 de asociaþii ale crescãtorilor de vaci cu lapte. Ei au, astfel, ºansa sã primeascã sprijin financiar atît de la stat, cît ºi de la Uniunea Europeanã - prin Programul SAPARD, iar în plus, sã îºi promoveze mai bine interesele.
Spre exemplu, Guvernul a alocat sume importante pentru subvenþionarea cu 60% a preþului tancurilor de rãcire, dar acest sprijin este dedicat doar asociaþiilor de producãtori. Prin acest program, asociaþiile fermierilor nemþeni au achiziþionat 11 tancuri de rãcire a laptelui, care permit negocierea unui preþ mai bun pentru laptele vîndut procesatorilor.
ÃŽn afarã de sprijinul de la buget, se mai pot primi sume importante ºi prin programul Sapard, în cadrul unei mãsuri dedicate chiar asociaþiilor de producãtori. Fermierii pot primi finanþãri de circa 2,8 miliarde lei acordate prin Programul SAPARD, dacã se asociazã în cadrul grupurilor de producãtori. Mãsura 3.2 - „Constituirea grupurilor de producãtori“ - va fi acreditatã în curînd ºi va permite acordarea unor fonduri nerambursabile pentru a încuraja asocierile între producãtori. Banii vor fi destinaþi grupurilor de producãtori agricoli, silvici ºi piscicoli legal constituite ºi recunoscute de Ministerul Agriculturii ºi care îndeplinesc condiþiile de acordare a ajutorului. Grupurile de producãtori vor putea primi bani atît pentru înfiinþare, cît ºi pentru activitatea administrativã, în funcþie de cheltuieli, dar ºi de producþia anualã comercializatã. Astfel, pentru primii 5 ani, ajutorul va varia între 2 ºi 5% din valoarea producþiei de piaþã, de pînã la 7,2 miliarde lei sau 200.000 de euro pe an.

Articol afisat de 2450 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
( Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective