Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Viscolul a þinut cîteva mii de elevi acasã

Viscolul a þinut cîteva mii de elevi acasã

• din cauza drumurilor înzãpezite, profesorii nu au putut ajunge la unitãþile de învãþãmînt unde predau • majoritatea ºcolilor sînt din zona Roman •

Viscolul care s-a abãtut asupra judeþului în noaptea de 2/3 martie a cauzat numeroase neplãceri. Din cauza vremii nefavorabile, ºcolile din mai multe comune au rãmas, vineri, cu porþile închise. Inspectoratul ªcolar a fost sesizat cã, din cauza zãpezii, vineri n-au funcþionat ºcolile din Icuºeºti, Bãtrîneºti, Spiridoneºti, Rocna, cu grãdiniþele ºi clasele I-IV, iar la Icuºeºti ºi clasele V-VIII. La aceste unitãþi de învãþãmînt, orele pierdute vor fi recuperate pe data de 11 martie. De asemenea, n-au funcþionat nici ºcolile de la Valea Ursului ºi Giurgeni, aici programul de recuperare al orelor urmînd sã fie stabilit zilele acestea. Închise au rãmas ºi ºcolile din comuna Bahna, iar, de pe raza comunei Bãluºeºti, ºcolile de la Mesteacãn ºi Tabãra. Din cauza viscolului din noaptea amintitã, care a îngreunat circulaþia pe drumurile spre comunele respective, foarte multe cadre didactice n-au mai putut ajunge la ºcoli, copiii fiind trimiºi acasã. La Bahna, bunãoarã, nu a ajuns la ore nici una din cadrele didactice domiciliate în municipiul Roman. Au fost trimiºi acasã în jur de 200 de elevi de la ªcoala din satul Izvoare ºi circa 130 de la ºcoala din centru.
„Dintre profesorii domiciliaþi în Roman care predau la noi, nici unul nu a ajuns, vineri, la ore. A nins ºi zãpada a îngreunat circulaþia mijloacelor de transport - pe drumurile curãþate recent cu autogrederul era zãpadã de 10 centimetri, iar pe celelalte, de circa 30-35 de centimetri. Autobuzul a circulat pînã la ºcoala din centru ºi nu a mai ajuns în satul Izvoare, unde avem o ºcoalã cu opt clase. Copiii care nu au putut învãþa pentru cã nu au avut cadru didactic la ore au fost trimiºi acasã“, a afirmat Vasile Cãprioarã, primarul comunei Bahna.

Greu ºi pe drumurile judeþene
Condiþiile meteo nefavorabile au afectat ºi circulaþia rutierã, mai ales cele care fãceau legãtura cu localitãþi situate în zona Roman, 7 drumuri fiind ieri troienite. Ieri, zãpada viscolitã a dat bãtãi de cap drumarilor care au trebuit sã intervinã intens pe cîteva ºosele, societatea Drupo avînd în teren 14 utilaje specifice. În raportarea primitã la Prefectura Neamþ, la ora 15.30, era menþionat cã erau înzãpezite sectoare din drumurile judeþene DJ 157A - Dulceºti - Briþcani - Talpa, DJ 207D - Roman - Icuºeºti - Bãtrîneºti, DJ 155I - Talpa - Bîrgãoani - Baratca - Budeºti - Fãurei - Climeºti, DJ 159 - Hociungi - Bahna - Izvoare, DJ 207C - Roman - Valea Ursului, DJ 157 - Hoiseºti - Fãurei - Climeºti ºi DJ 157 - Bîra - Boghicea - Slobozia.
În acelaºi raport operativ mai era menþionat cã nu existau drumuri judeþene pe care sã se circule pe un singur fir, dar mai existau drumuri pe care circulaþia era îngreunatã: DJ 155B - Þolici - Urecheni, DJ 155L -Topoliþa - Urecheni, DJ 155M - Tîrpeºti - Þolici ºi DJ 157G - Tîrgu Neamþ - Rãuceºti. În rest multe dintre drumurile judeþene erau acoperite cu un strat de zãpadã de 10 - 12 centrimetri, iar vîntul care bãtea cu putere avea tendinþa sã formeze suluri de zãpadã.
Situaþia pe drumurile naþionale nu era gravã. Ieri se acþiona cu 8 utilaje specifice pe DN 15 - Prisecani - Poiana Largului - Bicaz - Piatra Neamþ - Roznov - Costiºa; DN 15B - Poaiana Largului - Petru Vodã - Tîrgu Neamþ - Cristeºti; DN 15C - Piatra Neamþ - Tîrgu Neamþ - Tîrzia; DN 15D - Piatra Neamþ - Roman - Crãieºt; DN 17B - Mãdei - Poiana Teiului; DN 12C - Bicaz - Bicaz Chei. Nu erau raportate probleme la reþeaua de energie electricã sau la cea de telefonie. În noaptea de joi spre vineri au fost ceva necazuri ºi pe Drumul European 85, din cauza viscolului.

Municipiul Roman, sub troiene
În Roman, conducãtorii auto au fost obligaþi sã punã mîna pe lopeþi, deoarece autoturismele le-au fost blocate în parcãri, de nãmeþi. Circulaþia pe drumurile publice s-a desfãºurat cu foarte mare greutate, ºoferii fiind nevoiþi, de foarte multe ori, sã împingã la maºini ºi sã opreascã în cele mai inaccesibile zone. Mulþi au întîrziat la serviciu. Chiar ºi pietonii au trebuit sã facã eforturi disperate pentru a se menþine pe picioare, iar trotuarele blocate de zãpadã i-au determinat sã circule pe ºosea. Foarte mulþi pãrinþi nu ºi-au mai trimis copiii de vîrste fragede la grãdiniþe ºi la ºcoli, iar romaºcanii de vîrsta a treia au rãmas în apartamente. Activitatea de aprovizionare a magazinelor a fost întreruptã, maºinile cu marfã avînd probleme cu parcarea ºi cu deplasarea prin nãmeþi. O situaþie specialã s-a înregistrat la Staþia de Ambulanþã Roman, unde majoritatea solicitãrilor venite din mediul rural nu au putut fi onorate. Excepþie au fãcut cazurile în care aparþinãtorii au gãsit un mijloc de transport local, sãnii sau cãruþe, ºi au adus bolnavii pînã la punctul de întîlnire cu autosanitarele.

Articol afisat de 1857 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica ROMAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective