Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un nou pas în implementarea Managementului Deºeurilor

Municipalitatea pietreanã a fãcut primele demersuri pentru licitaþia internaþionalã, ce va fi organizatã în vederea selectãrii noului operator de salubrizare. Firma cîºtigãtoare va lucra potrivit condiþiilor cerute prin proiectul privind Managementul Deºeurilor, a cãrui implementare se va finaliza la jumãtatea acestui an. Licitaþia va fi organizatã
în luna aprilie, autoritãþile locale aºteptîndu-se la o largã participare, atît din þarã, cît ºi din strãinãtate. „Caietul de sarcini a fost, deja, publicat în Monitorul Oficial, iar fimele au început sã îºi trimitã reprezentanþii pentru a-l cumpãra“, ne-a declarat Mihaela Stoica, viceprimar al municipiului Piatra Neamþ.
Interesatã de participarea la aceastã licitaþie s-a arãtat ºi societate de interes local Salubritas. „Luni, am achiziþionat caietul de sarcini. Ne vom gîndi dacã vom participa singuri, ori ne vom asocia cu o altã firmã“, a subliniat Tatiana Ciucanu, managerul financiar al Salubritas.
Reamintim cã proiectul privind Managementul Deºeurilor, în valoare totalã de 17,3 milioane de euro, beneficiazã de sprijin nerambursabil atît din partea Uniunii Europene - de 10,4 milioane de euro (reprezentînd 60%), cît ºi de fonduri nerambursabile oferite de Guvernul Danemarcei - de 2,21 milioane de euro. Contribuþia autoritãþilor locale este de 2,3 milioane de euro, la care se va adãuga suportul financiar - de 2,4 milioane de euro - oferit din fonduri guvernamentale.
De supervizarea ºi realizarea lucrãrilor se ocupã Consorþiile Hill International - Mott MacDonald ºi DIG/ HEILIT/ DIEKAT. Implementarea acestui proiect va avea ca rezultat final crearea unui sistem de colectare a deºeurilor asemãnãtor cu cele din þãrile Europei de Vest, între care Franþa ºi Germania, însã unic în România. Acesta va conferi municipiului Piatra Neamþ statutul de localitate ecologicã.
În vederea colectãrii selective a deºeurilor, pe raza municipiului Piatra Neamþ vor fi organizate 931 de puncte de colectare a deºeurilor - simple, duble ºi cvadruple. Dintre acestea, 223 vor fi duble. Fiecare punct de colectare va deservi cîte 40 de apartamente ºi va conþine patru tipuri de containere, a cîte 660 de litri fiecare. Acestea vor avea culori diferite, în funcþie de destinaþie: verde - pentru deºeuri organice, albastru - pentru sticlã ºi PET-uri din plastic, maro - pentru hîrtie ºi carton, gri - pentru deºeuri reziduale. De asemenea, vor fi amenajate douã puncte de colectare pentru deºeuri de dimensiuni mari, în cartierele Mãrãþei ºi Dãrmãneºti. Cele provenite din demolãri urmeazã sã fie concasate ºi folosite în reabilitarea strãzilor din municipiu.
Pentru fiecare apartament vor fi distribuite, gratuit, cîte douã gãleþi - una pentru deºeuri organice, iar cealaltã, pentru reziduale, în total 90 de mii. Surse din cadrul Primãriei Piatra Neamþ ne-au declarat cã, la momentul actual, operaþiunea de distribuire a primelor 36 de mii de gãleþi se aflã în derulare. Pînã acum, acestea au ajuns la locuitori din cartierele Precista ºi Mãrãþei, acþiunea fiind începutã ºi în zona centralã. Totodatã, cu sprijinul conducerilor unitãþilor de învãþãmînt, reprezentanþii Primãriei Piatra Neamþ au început sã prezinte proiectul privind Managementul Deºeurilor în licee, la orele de dirigenþie, primele incluse în aceastã campanie de informare fiind Colegiile Naþionale de Informaticã ºi „Calistrat Hogaº“.

Articol afisat de 1639 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective