Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ªapte monumente istorice din Neamþ aºteaptã banii de restaurare

• Mãnãstirile Pîngãraþi, Agapia, Neamþ, Tazlãu Cetatea Neamþului, Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din satul Bãluºeºti ºi Sinagoga de lemn din Piatra Neamþ vor primi bani de la Ministerul Culturii

Ministerul Culturii ºi Cultelor a publicat, zilele acestea, lista monumentelor istorice care vor primi fonduri pentru lucrãri de restaurare. Pentru anul în curs, Ministerul Culturii a întocmit un plan de restaurare a monumentelor ce prevede finanþarea celor aflate în stare criticã ºi continuarea lucrãrilor pe ºantierele deschise în anii precedenþi. Obiectivele au fost grupate în monumente istorice aflate pe lista UNESCO ºi de categoriile A ºi B. Judeþul Neamþ va primi bani pentru cinci monumente categoria A ºi pentru douã de categoria B.
„Nici un monument din Neamþ nu figureazã pe lista obiectivelor UNESCO. Singurul monument istoric inclus într-o listã preliminarã a UNESCO a fost Mãnãstirea Neamþ, dar s-a decis, ulterior, declasarea ºi includerea sa pe lista monumentelor de categoria A, din cauza unor construcþii mai recente care au apãrut în incinta obiectivului. Neamþul va primi, în schimb, fonduri pentru cinci monumente de categoria A ºi douã de B“, a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ.
Cele cinci monumente de categoria A care vor primi bani pentru lucrãri de restaurare sînt: Mãnãstirile Pîngãraþi ºi Agapia, Cetatea Neamþului, Mãnãstirea Neamþ - comuna Vînãtori, ºi Mãnãstirea Tazlãu, iar din categoria B - Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din satul Bãluºeºti ºi Sinagoga de lemn din Piatra Neamþ.
Direcþia pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ a trimis, iniþial, ministerului, o listã cu circa 30 de monumente istorice din Neamþ, pe care le-a propus spre restaurare. Prioritare au fost ºi rãmîn, însã, Cetatea Neamþului ºi Mãnãstirea Pîngãraþi, acestea fiind considerate douã obiective culturale de referinþã, cu vechimi de jumãtate de mileniu.
Despre construcþia Cetãþii Neamþului se ºtie cã a fost fãcutã în douã etape. Prima, din timpul domniei lui Petru I Muºat, s-a concretizat în ridicarea unui fort central, cu fundaþia realizatã în trepte, adaptatã la forma terenului, pe care s-au ridicat ziduri groase de 2-3 metri ºi înalte de 12 metri. Acestea au fost prevãzute cu creneluri ºi cu patru tunuri de apãrare, în colþuri. A doua etapã a fost începutã ºi finalizatã în timpul domniei lui ªtefan cel Mare (1457-1504). A fost adãugatã curtea exterioarã, de circa 800 m.p., ºi a fost ridicatã o nouã centurã de ziduri, cu 4 bastioane semicirculare, care sã poatã rezista artileriei de asediu. Au fost înãlþate, pînã la 20 metri, ºi zidurile vechiului fort.
Cel de al doilea monument aflat în atenþia diriguitorilor culturii nemþene, Mãnãstirea Pîngãraþi, este un aºezãmînt de veche tradiþie, de pe Valea Bistriþei. Aici a fost construit, în primii ani de domnie ai lui ªtefan cel Mare, un schit din lemn. Schitul a continuat sã fiinþeze, potrivit documentelor, la 1560, Alexandru Lãpuºneanu aici bisericã de piatrã. Pornind de la o micã suprafaþã de teren atribuitã de Alexandru Lãpuºneanu, Mãnãstirea Pîngãraþi a ajuns, în mai puþin de un secol - prin danii ºi cumpãrãturi - unul dintre cei mai mari proprietari funciari de pe Valea Bistriþei. Dupã 1863, viaþa cãlugãreascã s-a restrîns ºi s-a stins treptat.

Articol afisat de 1510 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective