Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Prinþul Sturdza, pus sã demonstreze cã e român

Prinþul Sturdza, pus sã demonstreze cã e român

• verdictul în cazul solicitãrii de retrocedare a 27.000 de hectare a fost amînat • „vrem sã dãm de lucru oamenilor din localitãþile în care vom primi terenurile“, a declarat prinþul Gheorghe Sturdza •

Mult aºteptata decizie în cazul retrocedãrii celor 27.000 de hectare de pãdure solicitate de moºtenitorii familiei Sturdza a fost amînatã, dupã o nouã consultare între membrii Comisiei Judeþene de Fond Funciar. La ºedinþa de ieri, au fost prezenþi ºi ºi-au putut spune opinia atît prinþul Gheorghe Sturdza, cît ºi Nicolae Bujor, procuratorul familiei moºtenitoare.
„Vrem sã primim înapoi pãdurile care au fost ale noastre timp de sute de ani. Eu, copil fiind, am trãit la Hangu ºi pot spune cã sînt din Neamþ. A fost un moment greu pentru noi atunci cînd a trebui sã fugim din þarã. Avînd în vedere legile actuale, trebuie ca toþi cei cãrora le-au fost luate proprietãþile sã ºi le primeascã înapoi, aºa cum au fost ele. Vrem sã trãim în continuare, aici, ºi sã dãm de lucru oamenilor din localitãþile în care vom primi terenurile. S-a scris mult în presa localã despre acest subiect ºi nu doresc sã intru în polemici cu nimeni. Vream sã investim mult ºi, în acest sens, avem un plan în care vom cheltui mai mult de 10 milioane de euro în dezvoltarea turismului ºi în construirea unor fabrici de prelucrare a lemnului. Cînd am dat la þãrani, am dat ºi pãmînt ºi unelte, iar acum dorim sã facem exact la fel“, a declarat la începutul întrunirii prinþul Gheorghe Sturdza.
Tot în acest sens, Nicolae Bujor, procuratorul familiei princiare, a amintit celor prezenþi faptul cã, între cele douã rãzboaie mondiale, familia Sturdza a deþinut 46.000 de hectare de teren, din care 20% au fost date þãranilor pentru a fi lucrate. „La Iaºi am primit, deja, 6.000 de hectare de teren care au aparþinut familiei Sturdza, iar acolo nu se mai furã. Asta doare cel mai tare pe unii, nu mai pot sustrage lemnul din pãdure“, a declarat Nicolae Bujor.
Dupã ce reprezentantul familiei Sturdza ºi prinþul au pãrãsit sala, reprezentanþii Direcþiei Silvice Neamþ ºi-au expus, încã o datã, punctul de vedere, propunînd retrocedarea a numai 14.000 de hectare de teren, restul de 10.000 fiind expropriate cetãþenilor din zonã.

Documentaþie incompletã?
Motivele care au stat la baza amînãrii acestei ºedinþe au fost enumerate de Ilie Petre, directorul juridic al Prefecturii Neamþ, care a declarat cã decizia în acest caz ar trebui luatã în cadrul unei alte întruniri, deoarece sînt cîteva aspecte care trebuie lãmurite înainte. „ÃŽn raport cu ultimele discuþii pe care le-am purtat, eu sînt de pãrere cã ne pripim puþin. Documentaþia familiei Sturdza este incompletã ºi am observat în fotocopiile paºapoartelor membrilor familiei princiare cã acestea sînt expirate din anul 2000. ÃŽn acelaºi timp, am dori copii ºi dupã certificatele de naºtere, pentru a putea stabili schema succesoralã. Pînã la urmãtoarea întîlnire, aº dori sã primim, în scris, ºi opinia celor de la Cadastru, în care se propune retrocedarea tuturor suprafeþelor împãdurite, în afarã de golurile alpine ºi fîneþele ce sînt cuprinse în solicitare. Un alt motiv pentru care aº dori amînarea este legat de întîlnirea de mîine ( astãzi - n.r.) cu primarii comunelor implicate în acest proces, care vor veni cu alte acte în ceea ce priveºte retrocedãrile care s-au efectau în acele localitãþi“, a declarat Ilie Petre.
Reamintim cã primarii comunelor Ceahlãu, Hangu, Grinþieº, Farcaºa ºi Poiana Teiului sînt aºteptaþi, astãzi, la biroul prefectului, pentru noi discuþii despre modul în care ar putea fi rezolvate problemele cetãþenilor care nu sînt de acord cu retrocedarea în totalitate a suprafeþei solicitate de familia Sturdza.
FOTO: Prinþul Gheorghe Sturdza, alãturi de procuratorul familiei, Nicolae Bujor

Articol afisat de 2789 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective