Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Prinþul Sturdza nu vrea terenurile oamenilor“

„Prinþul Sturdza nu vrea terenurile oamenilor“

• acest lucru l-au explicat ºefii Prefecturii Neamþ primarilor de pe Valea Muntelui • primarii au dat vina pe Direcþia Silvicã pentru situaþia creatã • pentru a rezolva situaþia veteranilor de rãzboi sau urmaºilor acestora, care nu ºi-au primit suprafeþele împãdurite, Prefectura Neamþ a propus modificarea Legii 247/ 2005 • în curînd, doar în Monitorul puteþi citi un interviu, în exclusivitate, realizat cu prinþul Gheorghe Sturdza •

Primarii din comunele Ceahlãu, Hangu, Grinþieº, Poiana Teiului, Borca ºi secretarul oraºului Bicaz au participat, ieri, la o întrunire cu prefectul Toader Mocanu, subprefectul Vasile ªendrea ºi cu juristul acestei instituþii, Ilie Petre. Scopul acestei întîlniri, la care accesul presei a fost limitat, a constat în lãmurirea problemelor semnalate de primarii localitãþilor menþionate, în legãturã cu retrocedarea celor 27.000 de hectare de pãdure solicitate de moºtenitorii familiei Sturdza. Nemulþumirile aleºilor locali vizau aspecte referitoare la temerile cetãþenilor îndreptãþiþi sã primeascã unele suprafeþe de teren, ca urmare a faptului cã au luptat în rãzboi, ºi care cred cã nu le vor mai primi, în cazul în care familia princiarã îºi va recãpãta toate suprafeþele solicitate. Subprefectul Vasile ªendrea a explicat primarilor din aceste comune cã nu se pune problema ca expropriaþilor din 1948, care au fost împroprietãriþi pe moºia Sturdza, sã li se anuleze titlurile de proprietate. „Oamenii care au fost împroprietãriþi pe baza tabelelor de împroprietãrire vor fi stãpîni, în continuare, pe acele terenuri, care sînt de aproape 7.000 de hectare. Nici nu intrã în discuþie anularea titlurilor de proprietate. Nu trebuie puºi în opoziþie proprietarii îndreptãþiþi cu familia Sturdza, pentru cã nu se va întîmpla aºa. Toþi vor primi ceea ce au de primit“, a declarat Vasile ªendrea.
„Este foarte bine sã se precizeze acest aspect, deoarece, pe noi, cei care ne-au indus în eroare sînt reprezentanþii Direcþiei Silvice care au afirmat cã stau în balanþã titlurile de proprietate ale cetãþenilor, cu cele ale familiei Sturdza“, a menþionat Constantin ªchiopu, primarul comunei Ceahlãu.

„E vina Direcþiei Silvice“
ÃŽn completarea acestei idei, subprefectul Vasile ªendrea a menþionat: „Ei sînt de pãrere cã Romsilva este tot un fel de proprietar privat care considerã cã, dacã i-au fost luate suprafeþe, ar trebui sã i se reîntregeascã patrimoniul, dar nu este tocmai aºa“. Acest punct de vedere a fost susþinut foarte clar ºi de Ilie Petre care a afirmat cã, în urma discuþiei de alaltãieri, cu prinþul Gheorghe Sturdza, acesta a afirmat cã nu doreºte sã mute oamenii de pe terenurile pe care le-au primit ºi cã va accepta sã primeascã suprafeþele de teren acolo unde este posibil.
Dacã trebuia descoperit un vinovat pentru situaþia actualã, cei prezenþi la aceastã întîlnire l-au gãsit destul de repede - Direcþia Silvicã Neamþ. „Eu am impresia cã reprezentanþii Direcþiei Silvice nu vor sã dea terenurile nici celor care au dosarele la comisiile locale. Ei ne pun într-o luminã proastã în faþa oamenilor, de ne certãm noi între noi, ºi ei îºi fac treaba“, a mai susþinut Constantin ªchiopu. „Nu vor sã dea niciunde. Domnilor primari, ºtiþi foarte bine poziþiile pe care le susþin ºefii de ocoale din comunele dumneavoastrã, cînd este vorba de eliberarea titlurilor de proprietate. Dacã ar putea sã ia înapoi ºi ce au dat oamenilor pînã acum...“, a afirmat prefectul Toader Mocanu. Reprezentantul Guvernului în Neamþ a solicitat primarilor mai multã atenþie la completarea dosarelor celor care cer retrocedarea suprafeþelor de teren, pentru a putea fi eliberate mai lesne titlurile de proprietate.
Vasile ªendrea a mai adãugat cã au fost fãcute, pînã acum, trei solicitãri cãtre Comisia Naþionalã de Fond Funciar ºi cãtre reprezentanþii Guvernului, prin care s-a cerut modificarea Legii 247/2005. Concret, s-a cerut cuprinderea într-o categorie specialã a persoanelor înscrise pe tabelele nominale, care trebuiau sã primeascã teren ca urmare a faptului cã au luptat pe front.
Reamintim cã, în urmã cu douã zile, membrii Comisiei de Fond Funciar au amînat luarea unei decizii în cazul solicitãrii familiei Sturdza.
FOTO: Prinþul Gheorghe Sturdza (în stînga fotografiei)

Articol afisat de 2675 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective