Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Teama de gripa aviarã a costat 1 miliard de lei

Teama de gripa aviarã a costat 1 miliard de lei

• specialiºtii DSV Neamþ s-au dotat cu echipamente speciale, truse medicale ºi 400 litri de dezinfectant • ei au analizat 330 de cadavre de pãsãri domestice ºi migratoare •

Apariþia mai multor focare de gripã aviarã în þarã i-a pus pe jar ºi pe specialiºtii Direcþiei Sanitar Veterinare Neamþ. Ei au cheltuit circa un miliard de lei pentru dotarea cu echipamente speciale, truse medicale ºi material dezinfectant, pregãtiri pentru situaþia în care ar apãrea asemenea cazuri. Din octombrie anul trecut, de la apariþia primul caz de gripã aviarã în þarã, ºi pînã la sfîrºitul lunii februarie 2006, la Direcþia Sanitar Veterinarã au fost examinate anatomo-patologic 330 de cadavre de pãsãri domestice ºi migratoare. Pãsãrile au fost aduse din mai multe zone ale judeþului. Doctor Constantin Lipan, directorul adjunct al Direcþiei Sanitar Veterinare Neamþ, a declarat cã, în aceeaºi perioadã, din octombrie 2005 ºi pînã la finele lui martie 2006, au fost fãcute 418 teste rapide din controale cloacale ºi traheale, 189 examene de laborator la seruri de gãinã ºi curcã, iar la Bucureºti, la Institutul de Diagnostic pentru Sãnãtatea Animalelor, au fost trimise ºapte probe de organe de lebãdã, 44 de probe de seruri de la palmipede ºi 193 de tampoane cloacale ºi traheale. „Toate rezultatele probelor care au fost trimise la Institutul de Diagnostic pentru Sãnãtatea Animalelor Bucureºti au ieºit negative. Cadavrele pãsãrilor moarte au fost aduse la noi de cetãþeni, ori de medicii noºtri veterinari care au cabinete în comune. Avem un protocol încheiat cu Garda de Mediu ºi Asociaþia Vînãtorilor ºi Pescarilor, potrivit cãruia, dacã apar cadavre de pãsãri, acestea sînt aduse pentru analize de cãtre partenerii noºtri. Zilnic ni se raporteazã situaþia de pe luciurile de apã din judeþ“, a declarat directorul Lipan.
ÃŽn mai multe puncte din Neamþ, dar în special pe lacul Pîngãraþi Vaduri, ierneazã raþe sãlbatice, iar pe cel de la Bãlãneºti se ºtie de existenþa a opt lebede. „Avem cîteva puncte þintã în judeþ, respectiv iazurile de la Bîtca Doamnei, Vaduri Pîngãraþi, Bãlãneºti ºi Mãrgineni, pe care le supraveghem zilnic. Literatura de specialitate spune cã rîndunelele, care vor sosi în curînd în zona noastrã, nu sînt purtãtoare ale acestui virus“, a mai spus directorul Constantin Lipan.
Ultimul caz de suspiciune de gripã aviarã în judeþ s-a înregistrat în urmã cu o lunã, cînd un cetãþean din comuna Sãvineºti a gãsit în curte o sacoºã cu patru cadavre de gãini. Speriat cã acestea ar putea fi contaminate cu virusul H5N1, el le-a adus la Direcþia Sanitar Veterinarã, pentru verificãri. Din fericire, suspiciunile nu s-au confirmat.
Specialiºtii DSV Neamþ au la dispoziþie 400 de litri de dezinfectant pe care ar urma sã-l foloseascã dacã s-ar înregistra cazuri de îmbolnãviri de gripã aviarã, în rîndul pãsãrilor.
Pînã acum, în România s-au înregistrat aproape 20 de focare, cele mai multe fiind în judeþul Constanþa.

Articol afisat de 1640 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective