Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

2005, an cu activitate susþinutã la Medicinã Legalã

• angajaþii Serviciului Medicinã Legalã Neamþ au efectuat, anul trecut, 602 autopsii, 2.941 de examene medico-legale ºi au participat la 212 expertize psihiatrice • chimiºtii serviciului au efectuat 1.994 expertize toxicologice •

Serviciul Medicinã Legalã (SML) Neamþ a susþinut, în 2005, o activitate intensã. Conform statisticilor de specialitate, cadrele medicale au efectuat 602 autopsii. Rezultatele necropsiilor au arãtat anul trecut a fost unul destul de tragic, 345 dintre persoane avînd parte de o moarte violentã.
Astfel, 20 de nemþeni ºi-au pierdut viaþa fiind victimele omuciderilor, 98 s-au sinucis, iar 68 au murit fiind victimele accidentelor rutiere. ªase nemþeni au decedat în urma unor accidente feroviare, 14 ºi-au pierdut viaþa ca urmare a producerii unor accidente de muncã, iar 24 au fost victimele accidentelor casnice sau agricole. Au mai fost înregistrate 115 decese accidentale în locuri plublice, parcuri sau ºtranduri.
Statisticile aratã cã în 2005 au fost examinate medico-legal mai multe persoane decît în 2004, adicã 2.941 faþã de 2.562.
Astfel, au fost eliberate 2.186 de certificate medico-legale cãtre persoane care au fost agresate, iar 450 de documente de acest fel au fost eliberate victimelor accidentelor rutiere. Cadrele medicale ale SML în colaborare cu cele ale secþiei Psihiatrie au efectuat în cursul anului trecut 212 expertize psihiatrice. 198 dintre acestea au fost solicitate de organele de anchetã, fiind vorba despre cauze penale. 14 au fost efectuate în cauze civile.
ªi activitatea cadrelor medicale de la laboratorul de toxicologie al SML Neamþ a fost foarte intensã în 2005, fiind efectuate 1.994 expertize toxicologice. Chimiºtii care îºi desfãºoarã activitatea la SML au efectuat 1.910 determinãri ale alcoolemiei. 1.656 dintre acestea au fost fãcute la persoane în viaþã ºi 254 au fost efectuate la cadavre. Aceeaºi specialiºti au efectuat 27 de expertize toxicologice pentru droguri la persoane în viaþã ºi 848 de examene histologice.

Sãtui de viaþã
Rata sinuciderilor se menþine crescutã în rîndul nemþenilor.
Statisticile de specialitate întocmite de cadrele medicale ale SML Neamþ aratã cã în cursul anului 2005, 98 de nemþeni ºi-au pus capãt zilelor, cu 22 mai mult faþã de anul anterior. Asta înseamnã cã anul trecut, în judeþul Neamþ, au fost înregistrate cîte opt sinucideri într-o lunã. Statisticile indicã faptul cã 84 dintre persoanele care au decis anul trecut sã încheie socotelile cu viaþa au fost bãrbaþi, iar restul femei. Medicii spun cã numãrul mai mare de sinucideri în rîndul bãrbaþilor se explicã prin consum mare de alcool ºi prin faptul cã aceºtia se dovedesc mai puþin responsabili ºi conºtienþi de faptul cã au familie sau au de crescut copii.
82 dintre nemþenii care ºi-au pus capãt zilelor anul trecut au ales metoda ºtreangului, semn cã au vrut cu orice preþ sã moarã, dar sã nu se chinuie mult. Patru dintre nemþenii supãraþi pe viaþã care ºi-au luat singuri zilele în 2005, s-au aruncat de la înãlþime, patru sau aruncat în apã ºi s-au înecat, trei au înghiþit diverse substanþe toxice.
Cei mai mulþi dintre sinucigaºii de anul trecut, adicã 88, aveau vîrste medii cuprinse între 44 ºi 55 de ani.
„Cauzele sinuciderilor sînt de cele mai multe ori cele de ordin social. Sãtui de sãrãcie ºi de mizerie, cu casele pline de copii, fãrã serviciu ºi fãrã prea multe ºanse de a-ºi schimba soarta într-un viitor prea apropiat, oamenii cedeazã psihic. ÃŽn cazul în care se mai întîmplã sã fie ºi consumatori de alcool, atunci tragedia este mai mare, iar momentul de nebunie, în care nu îi mai intereseazã viaþa, este mai uºor de trecut“, a declarat medicul legist Nicolae Bãrbulescu din cadrul SML Neamþ.

Articol afisat de 1621 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective