Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fundaþii dezinteresate de donaþii

• contribuabilii care doresc sã „dãruiascã“ 2% din impozit trebuie sã caute personal entitãþile non-profit

Fundaþiile ºi entitãþile non-profit, care ar putea beneficia de sume importante din donaþiile contribuabililor, nu miºcã nici un deget pentru a merita aceºti bani, cel puþin deocamdatã. Potrivit legii, toþi nemþenii care doresc sã doneze 2 procente din impozitele anuale percepute de stat, în contul unor organizaþii non-profit, trebuie sã facã o cerere specialã pînã cel tîrziu pe 15 mai (ultima zi de depunere a declaraþiilor de venit global), la unitatea fiscalã teritorialã la care este arondat. ÃŽn acea solicitare trebuie precizat atît numele fundaþiei sau ONG-ului, precum ºi codul IBAN, codul fiscal, adresa etc. Dacã nu existã un nume de fundaþie pe acea cerere, banii nu pot fi viraþi. Poate cã mulþi contribuabili ar prefera sã doneze douã procente din impozite în favoarea unor asemenea organizaþii, dar, pentru cã nu au nici un nume pe care sã-l treacã pe cerere, nu au aceastã posibilitate. Din pãcate, finanþiºtii nu au disponibilã nici o listã cu numele unor asemenea entitãþi ºi, de aceea, recomandã contribuabililor sã le afle. „Pentru sponsorizarea entitãþilor non-profit, contribuabilii pot completa ºi depune la sediul unitãþilor fiscale teritoriale un formular numit «Cerere privind destinaþia sumei reprezentînd pînã la 2% din impozitul anual». Persoanele care doresc sã facã acest lucru trebuie sã ºtie numele fundaþiilor sau organizaþiilor în contul cãrora vor sã ajungã banii. La noi nu existã o listã cu numele unor astfel de entitãþi, dar cred cã denumirile ar putea fi aflate de pe Internet. Din pãcate, numele acestor organizaþii nu au fost popularizate, poate ºi pentru faptul cã aceastã iniþiativã a statului este relativ nouã ºi puþin cunoscutã. Cu timpul, probabil cã fundaþiile vor fi interesate sã-ºi facã mai multã publicitate“, a precizat Cristina Ionescu, purtãtor de cuvînt al Direcþiei de Finanþe Neamþ.
Anul trecut, valoarea maximã a sponsorizãrilor a fost de 1 % din impozitul anual, iar din 2006 a fost majorat la 2% . În 2005, 1.994 de persoane au þinut sã doneze un procent din impozit în favoarea unor organizaþii non-profit, în conturile acestora ajungînd 450 milioane de lei. Cei care vor sã repete gestul, în acest an, vor trebui sã cearã angajatorilor sã nu le regularizeze fiºele fiscale ºi sã se adreseze administraþiilor financiare pe raza cãrora domiciliazã. Aspectul cel mai important, însã, rãmîne cel al alegerii ONG-ului. Contribuabilii nu vor pierde nimic fãcînd acest gest caritabil pentru cã, oricum, cele douã procente ar intra în vistieria statului.

Articol afisat de 1676 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective