Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 11 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Perspectiva

O sintezã a acestei sãptãmîni ar trebui sã facã un sandwich-multistrat social politic, cu Traian Bãsescu drept condiment plus un Patriciu asezonat cu Tender via puºcãrie. Merge ºi o garniturã minoritarã, cu Þinutul Secuiesc plasat drept zonã de maximã îngrijorare, cu legiuni maghiaro-secuieºti care umblã bleambura prin codrii Bicazului, întãrindu-ºi muºchii sã ne atace, garniturã numai bunã sã ofere arii sufocate de naþionalism duetului Vadim-Becali. Adicã, ungurii vor þinut autonom dupã modelul Kosovo, model promovat dupã sistemul uºii batante de Traian Bãsescu. Principiul e simplu: zice Bãselu' într-o adunare europeanã cã e bine ca ãia din Kosovo sã trãiascã dupã cum îi taie capul pe dumnealor, nu dupã modelul federativ-decedat iugoslav. În momentul doi al zicerii bãsesciene, minoritarii discriminaþi pozitiv din România, UDMR-ul plus societatea civilã cu care fac hãrþi strategice pe Transilvania, s-au ºi repezit cu pastrama de sub ºea în gurã, sã aplice modelu' la noi, per Harghita ºi Covasna ºi ce-o mai prinde modelu' Kosovo. În momentul trei, s-au deºteptat ºi discriminaþii din Republica Nistreanã - ãia care, vorba ministrului de externe Ungureanu, stau la 200 de kilometri de noi, pe un arsenal cãruia nu i se ºtie capãtul - ºi au zis cã nici lor nu le stricã modelu'.
Ca împãrþire macro a terenurilor (nu discutãm de firmele de real estate - de imobiliare, bre! - ale tuturor ajunºilor zilei care cumpãrã terenuri ca nesimþiþii, folosind primarii drept agenþi imobiliari angajaþi politic) pare clar: ungurii îºi duc strategia lor de federalizare la care guvernu' (nu conteazã care) zbiarã dupã cum îi dicteazã interesele de moment, nu de termen lung, iar ruºii stau cu pantoful bine plasat între Moldova, Ucraina, România ºi bazele NATO de la noi, baze din care SUA pot ataca pe oricine cred muºchii lor, fãrã sã comunice ºi proºtilor locali. Ai cãror reprezentanþi au semnat chestia asta. Cred cã ar trebui sã fim fericiþi. Proºti, dar proºtii noºtri! Pe bulgari, mãcar, or sã-i anunþe. Pe noi, dacã avem noroc…
Revenind, vorba dlui Patriciu, încã nearestat, la oile noastre, constatãm cã: Bãsescu le-a reproºat judecãtorilor cã-s corupþi ºi ºi-a luat vorba înapoi în tranºe. Mici. Mã întreb cum ar fi scris Mihail Sadoveanu povestirea Iapa lui Vodã în contextul politic de azi, Bãnuiesc cã iapa, draga de ea, ar fi zãcut pe un pampers PR cît toate zilele: au protestat 1.200 de judecãtori din 3000!
Un ministru liberal a fost pleznit de un pedist care, cînd s-a supãrat pe patrie ºi popor, ºi-a luat din Parlament WC-ul ºi bideul ºi le-a dus acasã. Liberalul a zis cã ºtia cã-i bou. Bou, dar boul nostru.
Sã facem un rezumat. ªtim cã Justiþia este o doamnã legatã la ochi. Consecinþa: uneori greºeºte. Dar nu poþi plasa blamul pe 3.000 de judecãtori din þara asta, dupã cum nu poþi transforma în þintã politicã nici o categorie profesionalã, de pildã doctori sau profesori.Tocmai fiindcã nu vrem sã ne întoarcem unde am mai fost. ªtim cã România, indiferent de momentul istoric în care s-a aflat, ºi-a pãstrat caracterul unitar, naþional, suveran, independent ºi indivizibil. Deci, la naiba cu teoria Kosovo în ceea ce ne priveºte.
ªtim cã - este o lege a fizicii - orice acþiune implicã ºi un principiu al reacþiunii. ªi nu am dori sã ne gîndim cã violenþa ºi brutalitatea politicã de acum vor avea revers în timp ºi, mai grav, ar putea justifica acþiuni revanºarde ale oponenþilor politici de azi. Pe principiul uºii batante. Principiu pe care, oameni ca Adrian Nãstase, care nu ºi-au imaginat cã Puterea are ºi un revers brutal, îl înþeleg astãzi dintr-o experienþã personalã dureroasã.
Sã spunem clar: nicãieri ºi niciunde nu e vorba de curãþenie sau de perfecþiune. Ci de modul în care se înlocuiesc cai de putere ºi de bani cu „oamenii lor/ noºtri“. Sã nu spunã nimeni cã afacerile gestionate de conducerea Loteriei Române nu au fost cunoscute în ultimii 13 ani. Tare mã tem cã au fost, cu telefon, viaþã personalã ºi net cu tot. Dar, nu au existat interesul politic ºi calea diferitã de bani care sã determine o schimbare, penalã sau nu. Replica este, probabil, mecanicã, în întregul sistem, dincolo de vinovaþi, cu maxima proximitate pe interese trans-partinice. Ca întotdeauna.
ªtim cã primul ministru stã prost cu memoria pe intenþionatele Legi ale Siguranþei Naþionale. Cã Dinu Patriciu se apãrã disperat. Apropos, nu s-a spus ce asemãnãtor pare sã fie cazul Rompetrol România cu cazul Yukos Rusia. Practic, ar fi vorba de renaþionalizarea unei zone de industrie strategice. Dacã e sã o luãm astfel, nici nu ar deranja: România ºi-a vîndut, iresponsabil, industriile strategice. De la armament la petrol ºi bãnci sau telecomunicaþii. Ministrul comunicaþiilor de la noi e un tip din UDMR care are o fundaþie cu guvernul maghiar, zice ziarul „Gîndul“. Bravos.
ªi ce ar mai fi de adãugat în borºul politic actual? Cã diferenþa dintre un politician ºi un om de stat este perspectiva. Politicianul face un compromis pentru binele partidului ºi al sãu. Omul de stat vede cum va arãta þara sa în urmãtoarea sutã de ani, pe puþin, ºi face o înþelegere în perspectivã.
Politicieni avem. Oameni de stat, am avut.

Articol afisat de 1922 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective