Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 11 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Nu înþeleg de ce ne trebuie alte instituþii care sã ancheteze cazurile de corupþie, cînd avem deja destule“

„Nu înþeleg de ce ne trebuie alte instituþii care sã ancheteze cazurile de corupþie, cînd avem deja destule“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamþ ªerban Strãtilã

Reporter.: Cum comentaþi situaþia creatã în jurul cererii de retrocedare formulatã de urmaºii familiei Sturdza?
ªerban Strãtilã: Este o situaþie cãreia Prefectura va trebui sã-i gãseascã o rezolvare. Dar eu nu vãd nici o chestiune gravã. Este, pînã la urmã, o situaþie normalã, care trebuie rezolvatã aºa cum se rezolvã cererile de retrocedare depuse de toþi românii. Deºi n-am participat la nici o ºedinþã de fond funciar, pe aceastã temã, sînt absolut convins cã Prefectura l-a tratat pe prinþul Sturdza ca pe orice alt cetãþean. ªi aºa este ºi legal ºi moral. Dacã, potrivit legilor, domnul Dimitrie Sturdza are dreptul sã primeascã teren, îl va primi. Cît teren va primi, este numai problema instituþiilor abilitate. Însã, în mod cert, nu va fi nici un abuz. Iar dacã cetãþeanul Dimitrie Sturza are vreo nemulþumire, se poate adresa justiþiei, ca orice alt român. Sigur cã poate e de discutat pe seama suprafeþei cerute de dumnealui, dar astea sînt chestiuni asupra cãrora nu eu trebuie sã mã pronunþ.
Din pãcate, în zona de munte a judeþului Neamþ persistã unele probleme legate de aplicarea Legii 204/2004, lege cu un puternic caracter electoral promovatã de PSD. Cred cã în mod intenþionat cei care au promovat acea lege nu au acordat un termen rezonabil de depunere a unor eventuale cereri de împroprietãrire de cãtre cei îndreptãþiþi ºi astfel sute de cetãþeni sînt purtaþi pe drumuri de la o instituþie la alta. Situaþia este cunoscutã atît la Prefecturã, cît ºi de cãtre MAPDM ºi, dacã ea nu va fi rezolvatã pe cale administrativã, este necesarã o iniþiativã legislativã în acest sens.
Rep.: A aruncat votul împotriva percheziþiei din Zambaccian o luminã nefavorabilã asupra parlamentarilor?
ª.S.: Evident! ªi poate cã acei care au votat împotriva percheziþionãrii caselor lui Adrian Nastase ar fi trebuit sã se gîndeascã foarte bine la acest lucru. Din pãcate suportãm cu toþii aceastã „anatemã“. Nu cred cã modul în care au votat deputaþii respectivi le face cinste. Oricît ar încerca PSD sã se distanþeze declarativ de domnul Nãstase, nouã ni s-a demonstrat încã o datã solidaritatea bazatã nu pe principii, ci pe instinctul de conservare. Ce-ar fi avut de pierdut Adrian Nãstase dacã i se percheziþiona casa? Cu ce este el mai presus de lege? Unui simplu cetãþean i se fãcea percheziþia de zece ori pînã acum, dar pentru domnul Nãstase este nevoie de privilegii speciale!
În opinia mea, domnul Adrian Nãstase, prin refuzul acceptãrii percheziþiei, nu numai cã induce ideea cã s-ar teme de rezultatul acesteia, dar pune sub semnul întrebãrii ºi moralitatea exercitãrii în continuare a mandatului de preºedinte al Camerei Deputaþilor. Tot acest circ mediatic are ca efect direct o pierdere de imagine a Parlamentului, fapt care nu trebuie acceptat de colegii domniei sale din Camera Deputaþilor.
Sînt convins cã DNA are suficiente mijloace de a face luminã în acest caz prin analiza documentelor de provenienþã a anumitor bunuri ale familiei Nãstase, însã ar fi de dorit ca ancheta sã fie lãsatã pe seama procurorilor ºi a experþilor competenþi în acest caz ºi sã nu se transforme totul într-o bãtãlie de imagine a anumitor personaje politice.

„Nu a existat o reformã radicalã a serviciilor secrete din România“
Rep.: Acordarea de puteri sporite ofiþerilor de informaþii credeþi cã va deschide poarta unor posibile abuzuri?
ª.S.: Da. Eu nu sînt adeptul unei astfel de mãsuri, tocmai pentru cã nu a existat o reformã radicalã a serviciilor secrete din România. Noi am moºtenit aceste servicii cu mentalitãþile vechii securitãþi. Simplul fapt cã ele ar ºti sã culeagã niºte informaþii, sã propunã niºte soluþii în situaþii de crizã cum a fost cea a ostaticilor, nu ne demonstreazã ºi cã ele pot gestiona acele informaþii în scopuri corecte. N-avem nici o garanþie cã unii dintre ofiþeri nu se vor comporta în stilul KGB. În acest context, atribuþiile propuse pentru ei sînt mult prea mari, oricît de bune ar fi intenþiile celor care le susþin. Pe de altã parte, nu înþeleg de ce ne trebuie alte instituþii care sã ancheteze cazurile de corupþie, cînd avem deja destule. Existã structuri în cadrul Poliþiei, existã DNA... ªi serviciile secrete au rolul lor în lupta anticorupþie.
ÃŽnsã faptul cel mai grav în toatã aceastã poveste este acea „secretizare“ a propunerilor legislative venite -culmea!- de la SRI, instituþie care nu are competenþa de a face astfel de propuneri! Numai o minte bolnavã, adeptã a conceptelor securitãþii de tip sovietic din anii '50 putea pune pe un proiect legislativ indicativul „secret de serviciu“. Ce poate fi secret într-un astfel de document, mai ales cã însãºi Constituþia prevede obligaþia cetãþenilor de a cunoaºte legile þãrii. Cred cã este o jignire, atît pentru parlamentari, cît ºi pentru reprezentanþii societãþii civile ºi pentru ofiþerii competenþi ºi responsabili care activeazã în structurile de securitate.
Rep.: Senatul a apãrut din nou în atenþia opiniei publice prin acea confruntare fizicã dintre un senator PD ºi un ministru PNL. Sã înþelegem cã n-aþi avut legi importante ºi, cînd au apãrut, s-au ivit ºi tensiunile?
ª.S.: Aº fi preferat sã nu fiu nevoit sã comentez astfel de gesturi pentru cã mi-e jenã cã în Parlamentul din care fac parte existã un astfel de comportament. Cunosc acest episod ºi nu mi-a venit sã cred cã se poate întîmpla aºa ceva la un asemenea nivel. Cred cã totul a pornit de la o neînþelegere legatã de ordonanþa de urgenþã a guvernului cu privire la privatizarea Loteriei Române ºi a Imprimeriei Naþionale. Comisia de privatizare a Senatului a eliminat din text posibilitatea acordãrii a 7% din capitalul celor douã instituþii cãtre angajaþi ºi consiliul de administraþie, iar guvernul, prin vocea domnului Bogdan Olteanu, a fost de acord cu acest lucru. Domnul senator Marius Marinescu, pe care, de altfel, îl simpatizez pentru combativitatea sa, a avut la dispoziþie un aviz asupra acestui act normativ ºi, din aceastã cauzã, a intervenit în plen pentru respingerea ordonanþei. De altfel, ministrul de finanþe a luat mãsuri de destituire a conducerii Loteriei ºi în acest domeniu vom avea destule de discutat peste ceva vreme.
Cît despre incidentul menþionat, repet, este absolut regretabil ºi sper sã nu se mai repete.

Articol afisat de 1519 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective