Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 11 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vînãtorii au ºi obligaþii!

Vînãtorii au ºi obligaþii!

Proiectul legii protecþiei fondului cinegetic ºi a vînãtorii vizeazã armonizarea legislaþiei din þara noastrã cu cea comunitarã, reglementarea noilor raporturi juridice dintre proprietarii de terenuri ºi gestionãrii fondurilor de vînãtoare, dar, în acelaºi timp, protejarea factorilor de mediu ºi a faunei cinegetice.
Deºi nu practic vînãtoarea, pot spune cã, în judeþul Neamþ, existã o puternicã asociaþie a vînãtorilor ºi un foarte bun fond cinegetic care trebuie conservat ºi exploatat cu grijã. Din pãcate, la nivel naþional, sînt multe asociaþii private de vînãtoare care nu urmãresc decît profitul material ºi care gestioneazã dupã bunul lor plac fondul de vînãtoare, ignorînd prevederile legale. De aceea, aº dori ca legea ce va fi adoptatã sã fie una a vînãtorii ca activitate de recreere ºi ca indicator al nivelului de civilizaþie, ºi nu una care creazã avantaje doar pentru un grup restrîns de persoane, în speþã vînãtorilor.
Pentru o mai bunã cunoaºtere a fondului acestei prevederi, am studiat unele dintre legile cinegetice din þãrile Uniunii Europene ºi am reþinut urmãtoarele aspecte:
În majoritatea statelor, în conformitate cu legea, vînatul nu are proprietar, excepþie fãcînd Grecia ºi Irlanda, unde vînatul este proprietatea statului. În Belgia, beneficiarul primar al dreptului de vînãtoare este proprietarul pãmîntului, care poate arenda acest drept unei persoane fizice sau unor asociaþii.
În Marea Britanie, este interzisã folosirea capcanelor ºi plaselor de vînãtoare, cu excepþia cazurilor de capturare a animalelor în scopul cercetãrii ºtiinþifice. Pentru pagubele produse de cãtre vînat, cel rãspunzãtor este proprietarul pãmîntului, iar despãgubirea se face pe cale legalã.
În Franþa, persoana care arendeazã un teren poate vîna acolo cu aprobarea proprietarilor, dar nu poate transmite altcuiva acest drept. În unele zone, micii proprietari, deþinãtori ai unor suprafeþe de 20-40 ha, sînt obligaþi sã cedeze drepturile de vînãtoare organizaþiei vînãtoreºti locale, devenind, în mod automat, membri ai acestor asociaþii. Arendarea terenurilor proprietate privatã se face pe 6 ani, iar a celor publice - pe 12 ani.
În Grecia, pe durata unei zile, vînãtorii pot vîna un numãr stabilit de animale, dar, anual sau bianual, se regleazã ºi durata sezonului de vînãtoare.
În Olanda, dreptul de vînãtoare aparþine Ministerului Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale, iar durata arendãrii este de 6 ani.
În Irlanda, se considerã cã orice animal sãlbatic (bãºtinaº, migrator, inclusiv pãsãrile, puii ºi cuiburile) se aflã sub protecþie. Dreptul de vînãtoare aparþine statului, iar arendarea sau închirierea terenurilor se face prin licitaþie publicã.

„Peste 70% din fondul de vînãtoare a fost distrus ca urmare a nepriceperii, a lãcomiei, a abuzurilor“

Am fãcut aceastã trecere în revistã dorind sã subliniez responsabilitatea pe care o presupune adoptarea unei legi a vînatului ºi a protejãrii fondului cinegetic, dar ºi pentru a sugera unele elemente ce pot fi adaptate ºi armonizate cu reglementãrile din þara noastrã. Consider cã principalele aspecte de care trebuie sã se þinã seama, în elaborarea acestei legi, sînt urmãtoarele: dreptul de proprietate a vînatului, dreptul la vînãtoare, gestionarea fondului cinegetic, autoritatea de coordonare ºi control în ceea ce priveºte reglementarea dreptului la vînãtoare, condiþiile de drept al exercitãrii vînãtorii, normele privind deþinerea armelor, legãtura dintre vînãtoare ºi alte domenii, evaluarea ºi compensarea pagubelor produse de cãtre vînat.
România deþine cea mai bogatã biodiversitate faunisticã din Europa, conservatã destul de bine prin legile anterioare, iar veniturile obþinute prin valorificarea ei nu sînt deloc neglijabile (aproximativ 6 milioane euro, în 2005). Depinde de prevederile legale pe care le vom adopta pentru ca acest avantaj asupra altor state sã fie menþinut ºi chiar îmbunãtãþit. Avem în jur de 60.000 de vînãtori, se poate ajunge la 80.000-100.000, în condiþiile în care, în Europa, sînt aproape 7 milioane. Deosebirea constã în faptul cã, în þãrile europene, vînatul este protejat ca un bun de mare preþ ºi exploatat cu grijã, iar, în cea mai mare parte a timpului, vînãtorii ochesc talere ºi nu orice fel de animal. E un exemplu de urmat pentru conservarea diversitãþii speciilor ºi pentru a nu se ajunge la regrete tîrzii (vezi Elveþia, unde lupii au ajuns exemplare extrem de rare).
În ceea ce priveºte gestionarea faunei cinegetice, deºi au fost retrocedate suprafeþe mari de teren, pledez pentru deþinerea dreptului de proprietate publicã, prevãzut în Constituþia României, altfel legea aceasta ar putea fi atacatã de cãtre orice cetãþean la Curtea Constituþionalã. De asemenea, susþin ideea cã ANVPS trebuie sã devinã asociaþie de proprietari. Dacã vom defini în termeni preciºi dreptul la vînãtoare, celelalte prevederi ale legii vor decurge în mod firesc ºi vor stabili cu claritate reglementãrile necesare.
De asemenea, va trebui sã stabilim exact raportul dintre proprietar ºi gestionar, þinînd seama de faptul cã peste 70% din fondul de vînãtoare, arendat pe 10 ani, a fost distrus ca urmare a nepriceperii, a lãcomiei, a abuzurilor de tot felul. De aceea, propun ca statul sã-ºi exercite controlul ºi paza ºi asupra gestionarilor privaþi, aplicînd mãsuri drastice în cazul încãlcãrii legii.
Doresc sã ne implicãm cu responsabilitate ºi seriozitate în elaborarea acestei legi de care depinde echilibrul în naturã ºi, în acelaºi timp, sã rãspundem în mod convenabil nevoilor ºi solicitãrilor celor pasionaþi de vînãtoare.

Articol afisat de 1875 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat Ioan MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective