Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 11 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Protocol pentru medicamente în cazuri de urgenþã

Protocol pentru medicamente în cazuri de urgenþã

• farmaciºtii ºi reprezentanþii Ministerului Sãnãtãþii vor elabora un act normativ care va aduce lãmuriri în ceea de priveºte condiþiile în care se pot elibera medicamente pacienþilor care nu deþin reþetã

Nemþenii aflaþi într-o situaþie de maximã urgenþã care necesitã eliberarea unor medicamente, pentru care nu au prescripþie medicalã, ºi le vor putea procura fãrã probleme. Numai cã decizia eliberãrii celui mai potrivit medicament, indicat pacientului în problema pe care o are, va aparþine farmacistului care, dupã 1 aprilie, nu va mai fi stresat cã încalcã vreo lege sau codul deontologic al profesiei.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre ministrul sãnãtãþii, Eugen Nicolãescu, pînã pe 25 martie, va fi elaborat ºi semnat un protocol între Ministerul Sãnãtãþii ºi Colegiul Farmaciºtilor din România, care va avea caracter de act normativ ºi va stabili exact condiþiile în care un farmacist poate elibera ºi fãrã reþetã medicamente pe care, în mod normal, nu pot ajunge la pacient decît cu prescripþie medicalã.
Prima etapã a colaborãrii dintre farmaciºti ºi reprezentanþii ministerului va consta în definirea de cãtre experþi a situaþiilor de urgenþã, în care farmaciºtii au competenþa sã elibereze medicamente, urmînd ca, într-o etapã ulterioarã, sã se defineascã ºi situaþiile în care ei pot acorda chiar primul ajutor medical, constînd în recomandarea celui mai potrivit tratament.
Medicamente fãrã reþetã se vor da în situaþii limitã, mai exact noaptea, cînd pacientul nu poate apela la medicul de familie sau la un spital de urgenþã, ori în week-end, în situaþia cînd poate demonstra cã se aflã sub tratament, a rãmas fãrã pastile ºi, pînã luni, nu poate obþine o nouã reþetã.
Pentru moment, doar 1.216 medicamente, care corespund unui numãr de 96 de denumiri comune internaþionale, pot fi eliberate fãrã a avea nevoie de prescripþie medicalã. „Trebuie sã gãsim o cale prin care, în primul rînd, pacientul sã beneficieze de ceea ce are nevoie ºi sã nu aibã de suferit, iar famacistului sã i se acorde credit ºi respect maxim de specialist, care îºi poate exercita profesia liberalã fãrã a fi acuzat cã încalcã legea sau codul deontologic Deocamdatã, nu cunoaºtem detalii despre conþinutul acestui protocol, dar sperãm cã vom fi consultaþi toþi reprezentanþii organizaþiilor profesionale din þarã“, a declarat farmacist Ecaterina Iliesi, preºedinte al Colegiului Farmaciºtilor Neamþ.
Tot de la 1 aprilie nemþenii care suferã de diabet vor putea sã îºi procure pastilele destinate tratamentului de la mai multe farmacii din judeþ, ºi nu numai de la farmaciile policlinicilor la care sînt arondaþi, întrucît ministrul sãnãtãþii intenþioneazã sã restructureze sistemul de eliberare a medicamentelor pentru aceastã afecþiune.
Prevederile nu vor fi, însã, valabile ºi pentru insulinã, care va fi procuratã, în continuare, prin licitaþie la nivel naþional de cãtre Casa Naþionalã de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS), chiar dacã, în paralel cu distribuirea prin farmaciile policlinicilor, ea se va putea obþine ºi din alte unitãþi farmaceutice. Din acest motiv, CNAS a prevãzut, în bugetul pe 2006, fonduri care sã asigure necesarul de insulinã pentru tot anul, iar pentru medicamentele antidiabetice sub formã de pastile, doar pînã la 1 aprilie.

Articol afisat de 1964 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective