Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Au fost alocaþi 500 miliarde de lei pentru regularizarea Bistriþei

Cei 500 miliarde de lei obþinuþi de judeþul Neamþ de la Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor, pentru regularizarea rîului Bistriþa, vor ajunge, în curînd, la executanþi. Dupã mai multe solicitãri de finanþare, pornite de la mai mulþi prefecþi de Neamþ, anul acesta vor sosi ºi o parte din banii necesari rezolvãrii situaþiei de pe Valea Bistriþei, lucrãrile fiind preconizate a începe în aceastã primãvarã. „Vor fi organizate 9 puncte de activitate, în tot atîtea sate din Borca, Farcaºa ºi Poiana Teiului. Suprafaþa care va fi acoperitã ºi regularizatã este de 12,7 kilometri de maluri. Banii vor sosi de la minister, prin Sistemul de Gospodãrire a Apelor, instituþie care va organiza licitaþiile ºi se va ocupa ºi de efectuarea plãþilor. Probabil cã vor fi mai multe firme care vor executa aceste lucrãri“, a declarat Toader Mocanu, prefectul de Neamþ.
Beneficiarii acestor investiþii sînt cetãþenii din comunele menþionate, expuºi efectelor zãporului de pe Bistriþa, în fiecare an.
Cauza inundaþiilor, în toiul iernii, este, potrivit specialiºtilor, intervenþia în echilibrul naturii. „Vinovate“ ar fi lucrãrile hidroenergetice de amenajare a Bistriþei, în zona Poiana Teiului - Borca, începute în 1989, nefinalizate nici pînã acum. Cîteva din nenorocirile provocate de inundaþii sînt edificatoare despre spaima ce le este datã sã o trãiascã localnicii.
Pe 24 decembrie 1997, în Ajun de Crãciun, în jurul orelor 15.00, cînd pe la case se mergea cu colinda, apa a inundat 71 de locuinþe. N-au fost pierderi de vieþi omeneºti, dar oamenii au rãmas fãrã animale, provizii, iar 20 de case a fost grav afectate.
Pe 1 ianuarie 2003, în jurul orelor 2.00, gheþarii de pe rîul Bistriþa s-au revãrsat peste comunele Farcaºa ºi Poiana Teiului, sute de gospodãrii fiind afectate. Trei tineri, dintr-un grup de ºapte persoane care petreceau Revelionul într-o cabanã, au decedat înecaþi ºi striviþi sub tone de gheaþã.
În 2004, pe 26 ianuarie, Bistriþa a ieºit din nou din matcã, spre disperarea oamenilor din Farcaºa. În mai puþin de 20 de minute, nouã gospodãrii, zeci de acareturi ºi hectare de curþi ºi grãdini au fost inundate, în acelaºi loc ca ºi pe 1 ianuarie 2003.
Remedierea totalã a situaþiei de pe Valea Bistriþei înseamnã alocarea a cel puþin 3.000 miliarde de lei, potrivit unei evaluãri fãcute în urmã cu doi ani.

Articol afisat de 1448 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective