Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 13 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Releul Pietricica: Nu vã faceþi copiii funcþionari publici!

ªi totuºi, îndîrjirea, ba chiar, mai mult, un fel de urã prost disimulatã împotriva bugetarului, devenit personajul negativ care trãieºte ca belferul din banii contribuabililor ºi nu face nimic, iar cînd totuºi face ceva este criticabil, mã pune pe gînduri. Nu trece zi fãrã sã aud sau sã citesc despre aceste cãpuºe incompetente, depre aceºti adevãraþi vampiri de birou care sug din sîngele bugetului, bînd cafele, stînd la bîrfã ºi ignorînd solicitãrile cetãþenilor care, fiind contribuabili, le plãtesc lefurile grase. Promovarea sintagmei banii contribuabililor, atunci cînd este pusã în faþa cuvîntului bugetar sau cînd îl precede, presupune deja, obligatoriu, incompetenþã, obtuzitate, prostie, nesimþire, dacã nu chiar ºi corupþie. În ziua de azi, a fi funcþionar public este o ruºine, nici nu ºtiu cum de mai îndrãznesc aceºtia, dimineaþã de dimineaþã, sã iasã pe stradã ºi sã intre pe uºile instituþiilor bugetare, unde-ºi cîºtigã pîinea din mila cetãþenilor. Nu conteazã dacã-s tineri, cu diplome proaspete, de vîrstã medie, care au intrat într-o anumitã rutinã sau fosile pe care doar experienþa ºi relaþiile le mai þin în funcþii, fiindcã toþi, in corpore, sînt, din oficiu, etichetaþi negativ ºi umiliþi fãrã drept de replicã. Masa aceasta de funcþionari publici este comparatã cu cei care muncesc, concluzia logicã fiind aceea cã funcþionãrimea bugetarã este inutilã, nemeritîndu-ºi salariile dupã care, o datã pe lunã, stã cu mîna întinsã la casierie. La muncã! se aude îndemul revoltaþilor, Pune-þi-le cîte o lopatã în mînã!, Daþi-i afarã din birouri!
Citeam, recent, un articol al unui coleg intrigat, pe bunã dreptate, de un tragi-comic concurs pentru ocuparea unui post, în care cel admis avea cunoºtinþe de-a dreptul anatomice despre computer. Sînt perfect de acord cu faptul cã birocraþia ne roade ca un cancer, eu însumi mã mai intersectez cu personaje demne de dispreþ care, nu-i aºa?, sînt plãtite din bani publici. Încerc, totuºi, sã nu generalizez ºi sã nu trag în toþi pianiºtii. Fãrã funcþionari competenþi, a cãror trudã de zi cu zi nu se vede, mecanismul oricãrei instituþii bugetare s-ar bloca. Sînt oameni capabili, care au schimbat la viaþa lor tot felul de ºefi ºi care, practic, gestioneazã domenii cheie, extrem de complexe. Vorbesc despre adevãratele valori din eºalonul doi al unei instituþii, în capul cãrora se sparg toate indicaþiile de sus sau tîmpeniile legislative ce apar mereu, despre cei care analizeazã, concep ºi sugereazã proiecte, planuri sau soluþii care, dacã se dovedesc viabile, devin motive de bãtut cu cãrãmida în piept pentru ºefii trecãtori, sau chiar despre acei insignifianþi grãmãtici, acum la computer, ce-ºi fac bucãþica lor de treabã, serioºi, cinstiþi, punctuali ºi de încredere, trudind opt ore pe zi, albind acolo, în biroul lor, cu o fidelitate demnã de o cauzã mai bunã. E drept, odatã cu aceastã intempestivã intrare în U.E., mulþi se simt depãºiþi de un nou destul de confuz, directivele venind de sus, de la Bucureºti, unde documentaþia este întocmitã tot de funcþionari care, la fel, sînt ºi ei oameni. Aceºtia, poate, au mai fãcut un curs, douã, ceva, un schimb de experienþã pe-afarã, iar acum le cer celor din teritoriu sã-ºi schimbe, începînd cu data de... modul de lucru, concepþia ºi, dacã se poate, chiar mentalitatea. Puþini reuºesc, în aceastã adevãratã bulibãºealã, sã se acomodeze, iar atunci cînd o fac riscã, eliminînd din imensele vrafuri de lucrãri în curs de rezolvare, cu rezoluþii evazive puse de ºefi, pe cele pe care ei le considerã mai puþin stringente.
Citind ºi auzind zilnic despre banii contribuabililor (ceea ce e bine), mã amuzã trist faptul cã þintele sînt false, respectiv funcþionarii care primesc lefuri, ei fiind Acarii Pãun ai tranziþiei pe care, în fapt, o duc, de bine, de rãu, în spate. Nu vã lãsaþi copiii sã îmbrãþiºeze o astfel de carierã, fiindcã aceastã blamare generalizatã este de duratã. Abia acum oamenii au început sã deschidã ochii în privinþa transparenþei instituþiilor descentralizate, a informaþiilor de interes public ºi, nu-i aºa?, a acestor cãpuºe care se hrãnesc din banul public. Pe ei!, chiar dacã decizia, adicã pîinea ºi cuþitul, este la ºefii lor ºi la ºefii ºefilor lor.

Articol afisat de 1766 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective