Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Elevã spînzuratã în holul liceului

Elevã spînzuratã în holul liceului

• Luiza Maria V., în vîrstã de 18 ani, elevã a CNRV, în clasa a XI-a, s-a spînzurat în Corpul A al liceului, ieri dimineaþã • fata ºi-a improvizat ºtreangul din fular, legîndu-l de þeava de gaz, într-un spaþiu de lîngã sala de clasã • adolescenta avea rezultate foarte bune la învãþãturã, dar se pare cã fãcuse o depresie, pe fondul „temerii de eºec“ • Luiza este a doua elevã de la „Roman Vodã“ care s-a spînzurat anul acesta •

Luiza Maria V., în vîrstã de 18 ani, elevã în clasa a XI-a la Colegiul Naþional „Roman-Vodã“, s-a sinucis, ieri dimineaþã, în Corpul A al instituþiei de învãþãmînt menþionate. Tînãra, care avea rezultate bune la învãþãturã, s-a spînzurat cu fularul de o þeavã de gaz metan din incinta liceului unde învãþa. Cauza probabilã a sinuciderii: „teama de eºec“. Fata avea rezultate foarte bune, era o fire liniºtitã, fusese implicatã ºi în proiecte Comenius, fãcînd parte ºi din cercurile de astronomie ºi cinematografie. Cu toate acestea, a decis sã încheie socotelile cu viaþa. ªi nu oriunde, ci în liceu. Cel mai probabil, sinuciderea s-a produs în jurul orei 9, într-un capãt de culoar de la etajul I, în Corpul A, lîngã clasa în care învãþa. Colþul respectiv era închis cu un glasvand, dar era prevãzut cu o uºã, încuiatã doar „din cînd în cînd“, dupã cum spune conducerea colegiului. Tragedia a fost favorizatã de faptul cã, la primele ore, colegii fetei, din clasa a XI-a C, aveau o orã într-un laborator, precum ºi sportul, la salã. Luiza Maria V. a ajuns, astfel, singurã în sala de clasã, dupã care, din motive încã neclare în totalitate, ºi-a pus în aplicare planul fatal. Adolescenta s-a urcat pe o masã, iar, apoi, pe o margine de lambriu, de unde a ajuns la þeava care avea sã-i slujeascã planului fatal. Trupul neînsufleþit a fost descoperit dupã mai bine de o orã, de cãtre un angajat administrativ al Colegiului Naþional „Roman Vodã“, care dorea sã opreascã alimentarea cu gaz a arzãtoarelor de la sobe. Imediat, a fost solicitat un echipaj al Ambulanþei, care nu a mai avut altceva de fãcut decît sã constate decesul. „La faþa locului am gãsit trupul neînsufleþit al unei persoane de sex feminin. Cel mai probabil, moartea victimei survenise cu cel puþin o orã înainte. Nu s-au mai impus manevrele de resuscitare“, a declarat Claudia Dumitraºc, medic coordonator al Staþiei de Ambulanþã Roman. Echipa operativã care a ajuns la faþa locului a descoperit, în anexa holului, folositã ºi pe post de magazie, cadavrul victimei, stabilind cã pe acesta nu existau urme vizibile de violenþã. „Noi am fost sesizaþi despre tragedie în jurul orei 10. Luiza Maria V., nãscutã în anul 1987, elevã, ºi-a pus capãt zilelor spînzurîndu-se de þeava de alimentare cu gaz metan, folosind propriul fular. Nu existã suspiciuni. Nu a fost descoperit nici un fel de bilet de adio“, a declarat subcomisarul Cristian Malei, comandant adjunct al Poliþiei Municipiului Roman.

De necrezut...
Nefericitul caz de suicid, al doilea petrecut anul acesta în rîndurile romanvodiºtilor, i-a îngrozit pe toþi elevii din Colegiu, dar ºi pe dascãli. Rãmaºi fãrã glas, colegii Luizei Maria V. nu îºi puteau explica ce anume a determinat-o pe o fatã cu rezultate foarte bune la învãþãturã sã aleagã ºtreangul. „Nu se poate aºa ceva! Nu putem crede cã s-a omorît o elevã atît de bunã la învãþãturã, care nu a avut, niciodatã, nici un fel de probleme. Oare este blestemat liceul nostru, mai ales cã, acum o lunã, o altã fatã de clasa a XI-a s-a omorît? Este tragic, inexplicabil“, a spus Andreea, o elevã de clasa a XI-a de la CNRV. Nici profesorilor nu le venea sã creadã ce le auzeau urechile. Mai „pe faþã“ sau „pe la colþuri“, cadrele didactice îºi fãceau cruce, mulþi dascãli cu peste 20 de ani la catedrã spunînd cã, de cînd se ºtiu, nu au crezut cã se poate întîmpla aºa ceva. „Tinerii sînt bulversaþi, acum aud un lucru ºi îl cred, peste o orã apare altceva, de îi «Ã®ntoarce cu 180 de grade». ªi mass-media are o influenþã asupra lor. Oricum, aºa ceva nu am auzit sã se întîmple în ºcoalã. Este al doilea caz de suicid petrecut anul acesta, în care victimã cade un elev de la noi din liceu, iar asta ne pune serios pe gînduri“, a spus unul dintre profesorii de la CNRV. Daniela Suman, directoarea instituþiei, a declarat cã, din cîte se pare, eleva de clasa a XI-a ar fi suferit de o depresie. „A fost vorba despre o fatã foarte cuminte, cu rezultate bune la învãþãturã. Aceasta a fost implicatã chiar într-un proiect Comenius, beneficiind de un schimb de experienþã în Italia. Urma ca ºi anul acesta sã mai participe la alte asemenea proiecte. Nu avea un cerc de prieteni, ci se împãca foarte bine cu cîteva alte fete, deci nu cred cã anturajul i-ar fi dãunat. ÃŽn plus, provenea dintr-un mediu familial foarte bun, care a sprijinit-o mereu. Avea un frate cu care se înþelegea bine. Din cîte am înþeles, în ultima perioadã, cam de o lunã, avea un fel de depresie, pe fondul fricii de eºec. Pãrinþii au dus-o ºi la un psiholog, o ºedinþã, urmînd sã o mai ducã. Din pãcate, fatalitatea nu a lãsat sã se întîmple acest lucru“, a declarat Daniela Suman.
Reamintim cã acesta este cel de-al doilea caz de suicid, petrecut în nici trei luni, în rîndurile elevilor CNRV. În februarie, Crina P., o altã elevã de clasa a XI-a, s-a spînzurat cu o eºarfã de uºa unui dulap, dupã o discuþie în contradictoriu cu mama sa.

Explicaþia psihologilor
Psihologii sînt de pãrere cã mediul familial are un rol extrem de important în dezvoltarea emoþionalã a adolescenþilor. Un ºoc, o durere extrem de puternicã, poate duce la un dezechilibru care poate induce ideea sinuciderii.
„Sinuciderea în rîndul copiilor ºi adolescenþilor reprezintã un fenomen foarte complex. De regulã adolescenþii ºi copii aflaþi la prepubertate sau pubertate pot avea diverse tulburãri specifice vîrstei, care se suprapun peste probleme lor interioare, peste felul lor de a fi ºi peste influenþa mediului înconjurãtor. Mediul în care trãiesc ºi se dezvoltã aceºtia, mai ales mediul familial, au un rol foarte important în viaþa ºi dezvoltarea psiho-emoþionalã a copiilor ºi adolescenþilor. ÃŽn viaþa fiecãrui individ pot avea loc la un moment dat ºocuri, precum apariþia unei boli grave la cineva foarte apropiat, sau decesul cuiva din familie, ori divorþul dintre pãrinþi, ºocuri care pot produce niºte dereglãri la nivelul neurotransmiþãtorilor. Aceste dereglãri îi pot conduce pe unii copii sau adolescenþi la sinucidere. De exemplu, am avut la un moment dat în tratament un copil de nouã ani care s-a sinucis deoarece nu mai suporta faptul cã taicã-sãu bea foarte mult ºi fãcea scandal acasã.
Nu aº spune cã fenomenul sinuciderii în rîndul copiilor ºi adolescenþilor a cãpãtat amploare dupã 1989 ºi cã a atins cote exagerate. Eu consider cã s-a menþinut ºi se menþine la acelaºi nivel“, a declarat medicul psihiatru Rodica Antohi.
FOTO: Holul pe care s-a produs tragedia

Articol afisat de 3156 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de bucsa nicoleta la data 14.03.2006 08:07
cu totii avem nevoie de intelegere
Este adevarat ca la varsta aceasta, copii sunt teribilisti si nu fac lucrurile intocmai cum ar trebui. Insa, au nevoie de intelegere, au nevoie de prieteni si de o viziune placuta a vietii, care sa-i impiedice sa faca astfel de gesturi. Nu se stiu adevaratele motive ale fetelor care s-au sinucis..... dar sunt de parere ca majoitatea cazurilor de acest gen, pot fi rezolvate daca stim sa ascultam, daca stim sa aratam ca ne pasa de cei din jur, nu daca aratam indiferenta si suntem doar pt noi. Stiu cum e sa ai probleme, stiu cum e sa nu gasesti rezolvarea si sa te inchizi intr-o lume a durerii si intunericului. Insa mai stiu si ca daca un suflet cald isi face aparitia si stie sa asculte..... iti ofera o mana de ajutor si te impiedica de la gandurile negre. ASCULTATI-VA COPII, INTELEGETI-I, AJUTATI-I SI OFERITI-LE ACEA SENZATIE DE SIGURANTA SI CALDURA DE CARE AU ATATA NEVOIE.
Va multumesc.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective