Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BLOCADA ALBÃ

BLOCADA ALBÃ

• 19 drumuri judeþene sînt blocate • 29 de ºcoli au rãmas închise • pentru transportarea a 4 bolnavi cu insuficienþã renalã, trei copii ºi tot atîtea gravide, echipajele medicale au apelat la pompierii militari ºi la societatea Drupo • pe drumurile naþionale se circulã greu • sulurile de zãpadã au ajuns la 1,5 metri •

Ninsorile, care au cãzut necontenit în ultimele douã zile, la care s-a adãugat viscolul extrem de puternic, au paralizat judeþul. 19 drumuri judeþene sînt blocate, iar 29 de ºcoli au rãmas ieri închise. Pentru transportarea a 4 bolnavi cu insuficienþã renalã, trei copii ºi tot atîtea gravide, echipajele medicale au apelat la pompierii militari ºi la societatea Drupo. Asearã, la închiderea ediþiei, se circula extrem de greu pe drumurile naþionale.
Troienele au „potopit“ începînd de duminicã seara 19 drumuri judeþene, fãcîndu-le necirculabile, angajaþii societãþii Drupo primind ordin sã nu intervinã cu utilajele decît în momentul în care viscolul ºi ninsoarea vor scãdea din intensitate. „Aproape toate sectoarele de drumuri judeþene din Neamþ sînt înzãpezite. Sînt probleme mari ºi, pe mai multe rute de ieºire din judeþ, nu se poate circula deloc: nici spre Iaºi, pe la Roman, nici spre Suceava, prin Tîrgu Neamþ, situaþia fiind similarã la graniþa cu Harghita. Singurul drum naþional pe care se poate ieºi este Piatra Neamþ - Bacãu. Acum, aºteptãm sã stea ninsoarea ºi viscolul, dupã care vom acþiona“, a declarat, ieri, Dumitru Badea, vicepreºedintele Consiliului Judeþean Neamþ.
Cum urgenþele medicale sînt greu de onorat, pe o asemenea vreme, reprezentantul administraþiei judeþene a fãcut apel la sprijinul primarilor ºi la înþelepciunea bolnavilor care ºtiu cã au nevoie de supraveghere: „Fac apel la toþi primarii, dar ºi cãtre persoanele care sînt în asemenea situaþii sã ia mãsuri din timp, iar atunci cînd aflã cã vor fi probleme cu vremea, sã meargã la spitale, deoarece îºi pun singure viaþa în pericol. Ne este foarte greu sã deszãpezim un drum pentru o astfel de persoanã ºi, mai grav, nu se ºtie cînd se poate ajunge la ea“.
De asemenea, a recomandat ºoferilor sã nu se aventureze la drum, în aceste zile. ÃŽn acest sens, el a evocat situaþia înregistratã în noaptea de 12/13 martie, cînd utilajele Drupo au intervenit pentru a scoate din troiene doi taximetriºti care, pe drumul naþional Piatra Neamþ-Roman, au rãmas împotmoliþi. „Acestor persoane, care se gîndesc cã nu vor pãþi nimic, le-am spus cã nu le vom mai scoate din zãpadã, pînã nu le vom lua ºi banii. Contravaloarea cursei pînã la ei“, a ameninþat Badea.
Ieri, pe la orele 16, viteza vîntului atinsese 55 de kilometri pe orã în zonele Roman, Tîrgu Neamþ, Tupilaþi ºi Girov, zãpada viscolitã formînd suluri de pînã la 1,5 metri grosime. La aceeaºi orã, numãrul drumurilor judeþene înzãpezite rãmãsese neschimbat, dar Drupo acþiona cu mai multe utilaje pentru curãþarea zonelor blocate. Prioritare au fost drumurile din comunele în care se înregistraserã solicitãri la Serviciul Judeþean de Ambulanþã, pentru bolnavi care trebuiau dializaþi, în numãr de 7. Astfel, acþiuni de deszãpezire au fost organizate pe urmãtoarele drumuri judeþene: DJ 201C - Tãmãºeni, DJ 155I - Tupilaþi - Baratca, DJ 157 - Horia - Trifeºti, DJ 158 - Secuieni - Moldoveni, DJ 207A - Slobozia ºi DJ 207C - Ioan Creangã - Valea Ursului. O altã intervenþie a drumarilor s-a efectuat pe DJ 157, în comuna Mãrgineni.
Pe drumurile naþionale nu se înregistrau probleme deosebite. De asemenea, nu au fost raportate avarii ale reþelelor de electricitate ºi de telefonie.

Ambulanþe blocate în zãpadã
Intervenþiile, la solicitãrile fãcute Serviciului Judeþean de Ambulanþã au fost riscante atît pentru cadrele medicale, cît ºi pentru bolnavi.
Douã autosanitare aparþinînd Staþiei de Ambulanþã Tîrgu Neamþ au rãmas înzãpezite, în noaptea de 13/14 martie, în timp ce se îndreptau cãtre locuinþele de unde aveau de preluat copii cu afecþiuni respiratorii, care necesitau îngrijiri medicale de urgenþã. Pentru depãºirea situaþiei dificile, echipajele medicale au apelat la ajutorul pompierilor din zona Tîrgu Neamþ.
În jurul orei 1.30, pompierii militari s-au deplasat în satul Curechiºtea din comuna Grumãzeºti, pentru a ajuta la deszãpezirea drumului ºi a înlesni trecerea autosanitarei. Au avut nevoie de mai bine de o orã pentru degajarea drumului, iar autosanitara a putut pleca spre Spitalul Orãºenesc Tîrgu Neamþ, transportîndu-i pe Alina ºi Florin Rãdeanu, cu vîrste de un an ºi jumãtate, respectiv 3 ani. Cea de a doua autosanitarã a Staþiei de Salvare Tîrgu Neamþ, care trebuia sã ajungã în satul Topoliþa din comuna Pãstrãveni, pentru a prelua un copil în vîrstã de un an ºi opt luni, care avea febrã, a rãmas înzãpezitã la ieºirea din Tîrgu Neamþ, în jurul orei 2.30. Echipajul Ambulanþei a fost nevoit sã se deplaseze cu autospeciala pompierilor militari din Tîrgu Neamþ, pînã la dispensarul Pãstrãveni, unde copilul a fost adus de cãtre pompierii civili din comunã. Ulterior, el a fost transportat la secþia Pediatrie a Spitalului Orãºenesc Tîrgu Neamþ.
Patru nemþeni cu domiciliul în comune din zona Roman - Moldoveni, Trifeºti, Valea Ursului - ºi care trebuie dializaþi o datã la douã zile, suferind de insuficienþã renalã, au ajuns, ieri, la Spitalul Judeþean de Urgenþã Neamþ, cu cîteva ore întîrziere. Cum în localitãþile respective nu se putea ajunge, autosanitarele au solicitat sprijinul celor de la Drupo ºi de la Drumuri Judeþene, care au acþionat cu utilajele pentru deszãpezirea traseelor. În seara ºi noaptea precedentã, fuseserã transportate la SJU, fãrã prea mare greutate, ºapte persoane cu aceleaºi probleme de sãnãtate.
Cu mare greutate au ajuns la spital o gravidã din Bîrgãuani, una din Oniceni ºi o a treia din Mãrgineni. Primele douã au fost transportate cu sania pînã la dispensarele comunale, iar de acolo, pînã aproape de oraº, unde aºteptau ambulanþele, cu utilajele de deszãpezire. Transportarea gravidei din Mãrgineni la Spitalul Judeþean Neamþ s-a dovedit extrem de anevoioasã, þinînd cont de faptul cã în satul Hoiseºti, unde locuieºte aceasta, nãmeþii atingeau pînã la trei metri înãlþime. Cum toate metodele la are s-a apelat au eºuat, în cele din urmã a fost cerut sprijinul pompierilor militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ, care au transportat femeia cu un camion de la domiciliu pînã în satul Izvoare, de unde a fost preluatã de autosanitara care a dus-o la spital.

29 de ºcoli sub nãmeþi
Mai multe unitãþi de învãþãmînt ºi-au þinut, ieri, porþile ferecate. În jurul prînzului, Inspectoratul ªcolar al Judeþului a anunþat cã ºcolile din 12 comune au rãmas închise, cu precizarea cã, din cauza condiþiilor meteo nefavorabile, numãrul lor ar putea creºte.
„Avem în judeþ, pînã la aceastã orã, 29 de ºcoli închise datoritã cãderilor masive de zãpadã ºi a drumurilor blocate. Astfel, sînt închise unitãþile de învãþãmînt din Bãluºeºti, Mesteacãn ºi Tabãra - comuna Icuºeºti, cinci ºcoli din comuna Rãzboieni, douã din Moldoveni ºi ºcoala Bîrgãoani, din comuna cu acelaºi nume. ÃŽn acest ultim caz, ni s-a spus, drumul Baratca-Bîrgãoani este blocat. De asemenea, în comuna Bahna sînt cinci unitãþi închise, în comuna Urecheni - trei, în comuna Fãurei - tot trei. ÃŽn comuna Vãleni sînt închise toate ºcolile. Alte unitãþi închise sînt în comuna Valea Ursului - ºcolile Giurgeni ºi Valea Ursului, Liceul Teoretic «Vasile Alecsandri» din Sãbãoani, ªcoala Negriteºti din comuna Podoleni ºi ªcoala cu clasele I-VIII Pildeºti din comuna Cordun“, a declarat profesor Mariana Roºanu, purtãtorul de cuvînt la Inspectoratul ªcolar al Judeþului.
În unele zone ale judeþului a nins în continuu de duminicã seara, pînã ieri la prînz, iar copiii nu ºi-au putut croi drum prin troienele înalte de peste un metru. Ieri, în comuna Bahna, de exemplu, toate drumurile erau înzãpezite.
„A nins ºi a viscolit toatã noaptea, la fel este ºi acum. Toate uliþele sînt înzãpezite, toate ºcolile sînt închise. ÃŽn comunã sînt 342 de elevi care au rãmas, astãzi, acasã. Zãpada ajunge, în unele locuri, ºi la doi metri! Pe uliþa unde locuiesc eu, zãpada este atît de mare încît nu mi-am putut scoate maºina din curte, d-apoi sã mai merg cu ea pe drum!“, a declarat Vasile Cãprioarã, primarul comunei Bahna. Nãmeþii erau mari ºi la Valea Ursului: „Ninsoarea a început duminicã seara ºi, într-o jumãtate de orã, grosimea stratului de zãpadã a trecut de 20 de centimetri! De atunci, ninge ºi viscoleºte fãrã oprire. Avem trei drumuri comunale înzãpezite ºi douã ºcoli închise, cu circa 380 de copii. Noi am vrut sã înfruntãm iarna ºi am pus parazãpezi... Nu se mai vãd din zãpadã! ÃŽn unele locuri, stratul de nea trece de un metru!“, a adãugat ºi Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.
Cum prognozele, din pãcate, nu sînt prea optimiste, fiind anunþate ninsori încã vreo cîteva zile, este de aºteptat ca numãrul unitãþilor de învãþãmînt închise de vremea rea sã creascã.

Iarnã grea ºi în Piatra Neamþ
Jumãtatea lunii martie nu înseamnã, pentru pietreni, o vreme de primãvarã, aºa cum ar trebui conform calendarului. ÃŽncepînd de duminicã dupã-amiazã, ninsoarea aproape cã nu s-a mai oprit în municipiul Piatra Neamþ. Circulaþia a fost cu mult îngreunatã ºi, chiar dacã s-a intervenit cu toate forþele pentru curãþarea strãzilor, mare lucru nu s-a vãzut. Nefãcînd faþã troienelor, conducerea societãþii Publiserv a fost nevoitã sã închirieze un autogreder de mai mare putere, pentru deblocarea traseele principale din Piatra Neamþ. „Acþionãm de duminicã dupã-amiazã, am lucrat ºi în timpul nopþii ºi mai avem mult de treabã. Dacã se opreºte ninsoarea, pînã luni dupã-amiazã avem ºanse sã eliberãm principalele strãzi din Piatra Neamþ. Apoi, vom trece la degajarea traseelor secundare din oraº“, a declarat Dan Gheorghiu, managerul de proiect al societãþii Publiserv.
Chiar dacã s-a lucrat continuu pînã luni dupã-amiazã, munca a fost zãdãrnicitã de cantitãþile mari de zãpãdã ºi de vînt, angajaþii de la firma de interes local avînd la dispoziþie zece utilaje. Pe multe strãzi din oraº, s-a acþionat foarte greu sau deloc din cauza maºinilor parcate pe margine ºi care nu au permis utilajelor sã intervinã pentru cã nu a fost suficient spaþiu. Pentru a uºura circulaþia pietonilor, reprezentanþii Salubritas au închiriat un utilaj de la Publiserv, dar succesul acþiunii lor tot nu a fost foarte mare. Dovadã stau mormanele de nãmeþi care s-au aºezat pe trotuare ºi care sînt greu de strãbãtut, în aproape orice punct din oraº.

Articol afisat de 1936 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMÞU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective