Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Iadul alb

Iadul alb

• Roman a fost sub nãmeþi mai bine de 48 de ore, circulaþia pe drumurile naþionale desfãºurîndu-se sporadic, în timp ce drumurile judeþene au fost închise • municipiul a rãmas mult timp fãrã apã • spitalul a solicitat apã de la pompieri • 25 de localitãþi nu aveau curent electric • 39 de ºcoli au fost închise •

Iarna continuã sã îºi facã de cap în Neamþ, ieri continuînd sã ningã abundent ºi sã viscoleascã. Din cauza vîntului puternic ºi a depunerilor masive de zãpadã, au apãrut avarii la reþelele electrice, nu mai puþin de 25 de localitãþi rãmînînd pe întuneric. Încã 10 ºcoli ºi-au întrerupt cursurile pînã la îndreptarea vremii, numãrul total al acestora ajungînd la 39
Municipiul Roman ºi comunele arondate sînt, de mai bine de 48 ore, asediate de zãpadã, oraºul fiind, practic, izolat faþã de localitãþile din jur. Pînã la închiderea ediþiei, nu s-a întrezãrit nici o schimbare, privind situaþia drumurilor blocate ºi a zonelor complet izolate. 19 drumuri judeþene sînt impracticabile, iar utilajele societãþii Drupo sînt garate în baze, deoarece nu pot interveni pe viscol. Singurele acþiuni sînt fãcute la solicitarea Ambulanþei, iar autosanitarele ajung în localitãþile înzãpezite doar mergînd în urma autofrezelor. Faþã de luni, 13 martie, a mai apãrut o problemã, respectiv drumul naþional DN 15 D: Roman - Piatra Neamþ, care a fost blocat, parþial, circulaþiei. Vîntul puternic ºi ninsoarea, care s-au înregistrat în special pe zona Romanului, au obligat limitarea accesului, respectiv autoturismele s-au deplasat doar într-o singurã direcþie, pe un singur sens, de la Piatra Neamþ cãtre Roman ºi numai cele dotate corespunzãtor. Utilajele specializate au acþionat, iar drumarii au fãcut eforturi disperate pentru a menþine practicabil sensul menþionat.
Municipiul, parþial izolat, s-a confruntat cu o situaþie ºi mai dramaticã, aceea cã întreg oraºul a rãmas fãrã apã, de dimineaþã pînã la orele dupã-amiezii, din cauza unei avarii la instalaþia electricã de la Staþia de Captare Pildeºti. Spitalul Municipal, rãmas fãrã lichid vital, a solicitat ajutorul pompierilor militari, pentru alimentarea cu apã, în cazul în care rezervele instituþiei s-ar fi terminat, lucru care nu s-a întîmplat, în cele din urmã.

Cu locomotiva la... spital
Un caz inedit s-a înregistrat în dimineaþa de marþi, 14 martie, cînd o gravidã din satul Chicirea, comuna Stãniþa, Irina Elena Botezatu, aflatã în ultima lunã de sarcinã, a fost adusã la Roman, de cãtre o locomotivã, solicitatã special, de primarul Laurenþiu Todireanu, prin intermediul Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã. „Aventura a început la 8.25, cînd ne-a sunat soþul femeii gravide ºi ne-a spus cã soþia se aflã la a patra naºtere, este un caz cu probleme ºi a fost externatã din spital în urmã cu trei sãptãmîni. Din cauza faptului cã durerile au apãrut pe timpul nopþii, s-au temut de o naºtere prematurã. Iniþial, bãrbatul a decis sã transporte gravida cu trenul de ora 18, dar i-a fost teamã sã aºtepte pînã atunci, mai ales cã avea de strãbãtut ºi o distanþã mare pînã la garã. Am luat legãtura cu Serviciul de Ambulanþã Piatra Neamþ, ce a contactat Prefectura. Aceºtia au coordonat întreaga acþiune de salvare, iar noi am primit, dupã puþin timp, intrucþiuni de a trimite un echipaj, format din medic ºi o asistentã, cu locomotiva. Acesta s-a deplasat pînã la kilometrul 47, de unde au preluat pacienta, ajunsã acolo cu sprijinul primarului comunei ºi a sãtenilor“, a declarat Violeta Vizir, operator-registrator principal la Ambulanþa Roman. La sosirea în Gara Roman, atît echipajul cît ºi gravida au fost aºteptaþi de o autosanitarã. „Nu s-a reuºit efectuarea deplasãrii cu ajutorul unei Ambulanþe. Pînã la urmã, am plecat cu o locomotivã, care ne-a transportat pînã la locul de unde am preluat pacienta. Aceasta se simte bine, dar a avut dureri noaptea trecutã. Este stabilã hemodinamic ºi a decis sã ajungã, din timp, la spital, din cauza vremii“, a declarat doctor Brînduºa Bursuc, medicul de la Salvare, care a însoþit pacienta. Irina Elena Botezatu a declarat cã s-a speriat atunci cînd au început durerile, chiar dacã mai are douã sãptãmîni pînã la împlinirea celor nouã luni de sarcinã. „Noaptea, pe la ora 2, am simþit primele dureri, premergãtoare naºterii, ºi am intrat puþin în panicã, ºtiind cã drumurile sînt înzãpezite. Am telefonat la Ambulanþã, iar personalul de acolo a fãcut tot posibilul sã pot ajunge la spital, cu aceastã locomotivã. Sorocul se împlineºte peste douã sãptãmîni, dar am decis cã este mai bine sã aºtept în maternitate, decît acasã, sã aparã situaþii neplãcute. Mai am doi bãieþi ºi o fetiþã, iar la ecograf s-a arãtat încã o fetiþã“, a declarat viitoarea mãmicã. ÃŽn afarã de acest caz, persoanele care au necesitat efectuarea dializei au ajuns la Piatra Neamþ pe un drum ocolit, prin Bacãu.

Localitãþi în beznã ºi ºcoli cu lacãt de gheaþã pe uºã
Vremea nefavorabilã a afectat ºi douã linii de 20 KW, ceea ce a determinat scoaterea din funcþiune a 56 de posturi de transformare ºi întreruperea alimentãrii cu energie electricã a 25 de localitãþi din comunele Dulceºti, Fãurei, Horia ºi Trifeºti. Ieri, Inspectoratul ªcolar al judeþului a fost informat cã în 39 de unitãþi ºcolare (cu 10 mai multe faþã de ziua precedentã), din 11 comune, nu s-au putut desfãºura cursuri din cauza condiþiilor meteo nefavorabile.
„Sînt închise ºase unitãþi ºcolare din comuna Icuºeºti, trei din comuna Fãurei ºi altele douã din Vãleni. La Valea Ursului, douã ºcoli sînt blocate de zãpadã, iar la Urecheni sînt închise trei grãdiniþe ºi douã ºcoli. De asemenea, în comuna Bahna avem închise cinci ºcoli, în comuna Moldoveni - douã, mai avem închisã o unitate ºcolarã la Bîrgãoani ºi încã una la Rãzboieni. La Podoleni continuã sã fie închisã ªcoala Negriteºti, iar la Cordun - ªcoala cu clasele I-VIII Pildeºti. Tot astãzi, comuna Mãrgineni a raportat patru unitãþi ºcolare, iar comuna Trifeºti - acelaºi numãr. La Dumbrava Deal, ºcoala nu a putut fi deschisã. La fel ºi la Tupilaþi“, a precizat profesor Mariana Roºanu, purtãtorul de cuvînt al Inspectoratului ªcolar al judeþului.

Articol afisat de 1893 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dumitru IUªTIUC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective