Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Viaþa unui sugar, tribut plãtit iadului alb

Viaþa unui sugar, tribut plãtit iadului alb

• pruncul, foarte rãcit, a murit în timp ce echipa Ambulanþei ºi angajaþii de la Drupo se luptau cu nãmeþii pentru a ajunge sã-i acorde primul ajutor • cadrele sanitare au ajuns la faþa locului cu o întîrziere de douã ore ºi jumãtate, nemaiputînd decît sã constate decesul • ghinionul a fãcut ca freza care se ocupa de deblocarea drumului sã se strice •

„Blocada“ albã, instalatã de cîteva zile în judeþul Neamþ, a fãcut prima victimã. Un prunc de numai o lunã ºi jumãtate din satul Poienile Oancei, comuna Stãniþa, a decedat din cauzã cã nu a putut beneficia de asistenþã medicalã specializatã. Echipa de intervenþie a Serviciului Judeþean de Ambulanþã nu a putut ajunge la timp din cauza drumurilor înzãpezite. ÃŽn noaptea de 14/15 martie, pe la ora 2, mama copilului, cu sprijinul primarului localitãþii, a anunþat urgenþa la Ambulanþã, fiind sesizat, totodatã, ºi dispeceratul Drupo. Viaþa micuþului Andrei Daniel Malic era în pericol, el aflîndu-se în situaþie criticã. Copilul era foarte rãcit ºi, pe mãsura agravãrii stãrii sale, a început sã îi curgã sînge din nas. Din momentul solicitãrii, pînã la sosirea autosanitarei - al cãrei drum a fost deschis de un utilaj al Drupo - au trecut douã ore ºi jumãtate. Din nefericire, medicii nu au putut face altceva decît sã constate decesul micuþului. „La ora 2.10, s-a primit apel la Dispeceratul Unic de Urgenþe 112, de la mama copilului, care spunea cã bãieþelului îi curge sînge din nas. Am fost anunþaþi, iar un echipaj format din medic, asistent ºi ambulanþier a plecat cãte satul Poienile Oancei, din comuna Stãniþa, care se aflã, undeva, la capãt de lume. Dupã ce a parcurs o distanþã de zece kilometri, ajunsã la Sagna, autosanitara a rãmas blocatã în zãpadã. S-a luat legãtura cu primarul din Stãniþa care, într-o orã, a ajuns la Sagna cu un utilaj de deszãpezire care, atît cît s-a putut, a eliberat drumul. ÃŽn tot acest interval de timp, medicul de pe autosanitarã a þinut legãtura telefonic cu mama copilului. ÃŽn jurul orei 3, mama bãieþelului a spus cã acesta nu mai respirã. Ajuns la faþa locului, echipajul medical nu a mai putut face altceva, din pãcate, decît sã constate decesul“, a declarat medicul Claudia Dumitraºc, medic coordonator al Staþiei de Ambulanþã Roman. Se pare cã micuþul pacient se nãscuse cu probleme cardiace ºi avea nevoie de o intervenþie chirurgicalã.
Se poate spune cã aceastã intervenþie a fost una cu ghinion: întîrzierea mare cu care s-a ajuns la faþa locului s-a datorat ºi faptului cã autofreza care deschidea drumul ambulanþei s-a defectat pe drumul dintre comunele Sagna ºi Bîra, unde a rãmas pînã ieri, deoarece piesa stricatã - o pompã de apã - era greu de gãsit.
Primarul comunei Stãniþa, Laurenþiu Todireanu, a însoþit-o pe tînãra mamã la spitalul Roman, unde a fost fãcutã autopsia micuþului. Din discuþiile cu aceasta, el a aflat cã, în urmã cu o sãptãmînã, ea fusese cu copilul la dispensar, iar micuþul a fost consultat de un cadru sanitar, fãrã a i se indica un tratament, deoarece era sãnãtos. Printre lacrimi de durere, mama lui Andrei ne-a spus: „Am fost la dispensar ºi asistentul mi-a spus cã nu are nimic. Nu mi-a dat tratament ºi nu m-a trimis nicãieri“. Moartea micuþului i-a lovit crunt pe pãrinþi, care sînt foarte tineri, au numai 20 de ani. Tatãl îºi satisface stagiul militar într-o unitate din Piatra Neamþ. Locuinþa soþilor Malic este situatã în plin cîmp, într-o zonã în care nu existã nici mãcar reþea electricã.

Articol afisat de 1836 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA, Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective