Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 16 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Românii trebuie sã înveþe ungureºte

Românii trebuie sã înveþe ungureºte

• Marko Bela spune cã toþi funcþionarii din Þinutul Secuiesc mãnîncã pîinea ungurilor • în consecinþã, trebuie ca toþi sã vorbeascã ungureºte •

Liderul UDMR, Marko Bela, a fãcut declaraþii dure la Tîrgu Secuiesc, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni. În discursul þinut doar în limba maghiarã, Marko Bela a cerut ca toþi funcþionarii care lucreazã în Þinutul Secuiesc sã înveþe limba maghiarã, pentru cã, spune el, sînt plãtiþi din banii contribuabilului maghiar. Mai mult, preºedintele UDMR a reafirmat nevoia de autonomie a maghiarilor ºi secuilor din România.
Manifestãrile prilejuite de ziua naþionalã a maghiarilor de pretutindeni au început la Tîrgu Secuiesc cu o defilare a participanþilor îmbrãcaþi în costume populare maghiare ºi în uniforme de husari ºi grãniceri secui. Peste 5.000 de oameni au participat la o adunare popularã organizatã, în primul rînd, de liderii UDMR, care l-au invitat ºi pe ambasadorul Ungariei la Bucureºti, Terenyi Janos. Manifestãrile au fost transmise în direct, timp de o orã, de postul de televiziune Duna din Ungaria.
„Funcþionarii de la ghiºee ºtiu din nou ungureºte, iar pe cei care nu cunosc limba maghiarã, trebuie sã-i punem sã înveþe“, a spus Marko Bela. „ªi poliþistul, ºi poºtaºul, toþi cei care mãnîncã pîinea noastrã, fiindcã de acum aºa trebuie sã vedem lucrurile. Cel care este funcþionar aici, în Þinutul Secuiesc, mãnîncã pîinea noastrã. La urma urmei, îºi ia salariul din impozitul nostru, al secuilor, nu din alte surse. Atunci, sã pofteascã sã vorbeascã ºi în limba maghiarã, iar dacã nu ºtie ºi e funcþionar, sã înveþe“.
Liderul UDMR a adãugat cã ºi în programul Uniunii figureazã ca obiectiv autonomia teritorialã, dar considerã cã aºa ceva nu poate fi proclamat de la o tribunã. „Trebuie sã dobîndim dreptul ca, în treburile noastre, sã putem decide noi înºine. Fie cã e vorba de ºcoalã sau de ce se va întîmpla cu satele, oraºele, pãmînturile, pãdurile noastre. Avem nevoie de autonomie! Avem nevoie de autonomia secuimii! Ar fi bine dacã ea s-ar putea înfãptui prin declaraþii sau proclamaþii. Ar fi bine dacã azi am proclama-o, iar mîine ne-am trezi cã avem autonomie“.
Manifestãrile oficiale organizate de UDMR la Tîrgu Secuiesc au marcat aniversarea a 158 de ani de la izbucnirea Revoluþiei de la 1848 în Ungaria.

Huiduieli la Cluj
Participanþii la manifestãrile organizate la Cluj-Napoca au huiduit în timp ce reprezentantul Consulatului General al Ungariei, Konya Laszlo, a citit mesajul premierului Ungariei, Gyurcsany Ferenc. Tinerii studenþi maghiari prezenþi la manifestãri au înfãºurat steagurile Ungariei pe durata discursului, au tropãit ºi au fluierat, întorcînd spatele vorbitorului ºi strigînd "minciunã" cînd Konya s-a referit la sprijinul acordat de Ungaria pentru maghiarii din afara graniþelor þãrii. „Am protestat pentru cã premierul Gyurcsany a fost împotrivã cînd s-a desfãºurat campania privind dubla cetãþenie ºi a provocat un absenteism masiv la referendumul din Ungaria din 5 decembrie 2004“, a spus unul dintre protestatari, Biro Attila. Grupul de tineri maghiari a arborat ºi o pancartã pe care scria „Daþi-ne universitatea înapoi“, referindu-se la Universitatea maghiarã Bolyai, ei afiºînd mesajul pe toatã durata manifestãrii de pe strada Avram Iancu din centrul municipiului Cluj-Napoca.
Prezent pentru prima oarã la un astfel de eveniment, Emil Boc s-a declarat primarul tuturor clujenilor, indiferent de etnie. „Avem toþi obligaþia sã facem un oraº cu care sã ne mîndrim în UE. Lucrurile care ne-au despãrþit sînt mai puþine decît cele care ne unesc acum“, a spus Boc. El s-a declarat împotriva separãrii pe criterii etnice a Universitãþii Babeº-Bolyai, declarînd cã aceasta nu este o soluþie în pragul intrãrii României în Uniunea Europeanã.
Oficialitãþile prezente la manifestãri, atît din partea Prefecturii Cluj, a Primãriei Cluj-Napoca ºi a Consiliului Judeþean Cluj, au depus coroane de flori la placa de pe fostul hotel Biasini, unde a locuit, în perioada Revoluþiei de la 1848, revoluþionarul ºi poetul maghiar Petofi Sandor.
Comemorarea zilei de 15 martie, la care au participat cîteva sute de persoane, s-a încheiat la Cluj cu intonarea imnului Ungariei. 15 martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, aceºtia comemorîndu-i pe eroii din timpul Revoluþiei Ungare de la 1848-1849. Conform tradiþiei, manifestãri în acest sens au loc în zonele unde comunitatea maghiarã este majoritarã, în judeþe precum Covasna, Harghita, Mureº, Cluj, Sibiu, Satu Mare, Sãlaj.

Articol afisat de 1619 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de andreea20 la data 16.03.2006 20:24
inadmisibil-maghiarii ne huiduiesc autoritatile!
Pe 15 martie treceam prin Piata Avram Iancu din Cluj si am fost socata de ce am vazut! Un numar de aproximativ 300 maghiari care il huiduiau pe domnul primar Emil Boc, strigau ca vor Transilvania inapoi si ca aceasta face parte din "Ungaria Mare"! Mi se pare penibil, inadmisibil ce se intampla! Sunt tari in care exista importante comunitati de romani, dar niciodata nu au avutnastfel de comportamente sau pretentii! De ce oare?! Pentru ca nu li se permite! Ei spun ca au comemorat eroii?! Cred ca la o comemorare nu se huiduieste! Marko Bela spune ca "In treburile noastre, sa putem decide noi insine". Omite ceva: sunt treburile lor in TARA NOASTRA!!! Trebuie sa le amintim tot timpul asta: e tara noastra, iar ei sunt tolerati aici, in nici un caz stapani! E garv ce se intampla! Ne este dor de domnul Funar....
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective