Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 16 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
UE, îngrijoratã de copiii crescuþi în cuºti

UE, îngrijoratã de copiii crescuþi în cuºti

• deputaþii europeni se declarã îngrijoraþi de situaþia copiilor instituþionalizaþi, a persoanelor cu disabilitãþi ºi a situaþiei adopþiilor internaþionale nerezolvate în România

Copiii abandonaþi în maternitãþi, paturile-cuºcã utilizate pentru copiii cu probleme mentale, felul în care sînt trataþi ºi în care trãiesc persoanele cu disabilitãþi în instituþiile de îngrijire, adopþiile internaþionale - acestea au fost problemele-cheie ridicate de deputaþii europeni marþi searã, la Strasbourg, în timpul unei sesiuni de întrebãri adresate comisarului european pentru extindere, Olli Rehn.
Comisarul Rehn a fost întrebat dacã este la curent cu faptul cã în România, pentru copiii cu probleme psihice sînt folosite în instituþiile de îngrijire paturi-cuºcã ºi, în caz afirmativ, dacã va discuta aceastã problemã cu guvernul român, pentru a determina oprirea utilizãrii unei astfel de practici.
Informaþiile conform cãrora în România s-ar utiliza paturi-cuºcã pentru copiii cu probleme mentale constituie o problemã cãreia noi îi acordãm o importanþã majorã, a declarat Maired McGuinness (PPE-DE), întrebînd, în acest sens, ce pondere acordã Comisia problemelor de genul acesta în negocierile în curs cu autoritãþile române.
Comisarul Rehn a declarat cã nu deþine dovezi conform cãrora în România s-au utilizat sau încã sînt folosite paturi-cuºcã pentru copiii cu probleme mentale, însã a afirmat cã o datã acest lucru dovedit, va prezenta problema autoritãþilor române.
Referitor la dovezi, deputatul John Bowis (PPE-DE) a amintit un articol apãrut pe prima paginã a unei ediþii recente a publicaþiei londoneze The Sunday Times ºi a precizat cã alte informaþii au venit de la Centrul de Asistenþã Juridicã pentru Persoanele cu Disabilitãþi Mentale, o instituþie foarte bine documentatã. „Sper cã veþi spune României, ca ºi celorlalte state care utilizeazã aceastã practicã barbarã, cã astfel de paturi sînt neadecvate pentru copii ºi pentru bãtrînii cu probleme mentale în orice þarã civilizatã, cu siguranþã într-un stat membru al acestei Uniuni Europene“, a spus el.
„Problema tratamentelor medicale în spitalele de psihiatrie din România trebuie sã fie luatã în considerare imediat. Noi am subliniat acest lucru în raportul nostru de monitorizare din octombrie anul trecut, iar deficienþele semnificative în ce priveºte condiþiile în care trãiesc ºi sînt trataþi cei cu probleme mentale în unele instituþii trebuie sã fie rezolvate“, a mai afirmat Olli Rehn.
„Am sfãtuit autoritãþile române sã facã din sistemul de îngrijire a persoanelor cu handicap mental o prioritate ºi sã aloce suficiente resurse pentru acest lucru. Autoritãþile române sînt încurajate puternic sã profite de asistenþã curentã din partea PHARE ºi sã stabileascã o strategie ºi un plan de acþiune pentru o reformã în acest sistem“, a spus el.
Centrul de Asistenþã Juridicã pentru Persoanele cu Disabilitãþi Mentale este o organizaþie neguvernamentalã internaþionalã cu sediul la Budapesta, care promoveazã drepturile persoanelor cu probleme mentale ºi disabilitãþi intelectuale, din Europa Centralã ºi de Est ºi din centrul Asiei. Centrul lucreazã pentru a îmbunãtãþi calitatea vieþii acestor persoane, prin litigii, cercetare ºi avocaturã internaþionalã. Centrul are statut participativ la Consiliul Europei ºi este o organizaþie care coopereazã cu Federaþia Internaþionalã pentru Drepturile Omului, de la Helsinki.
FOTO: Olli Rehn, comisarul european pentru extindere

Articol afisat de 1502 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective