Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fugiþi de Poliþie!

Fugiþi de Poliþie!

• Noul Cod Rutier a fost promulgat ºi va intra în vigoare în luna septembrie • detectoarele de radar vor fi legalizate • ºoferii care vor rãmîne fãrã permis vor fi nevoiþi sã urmeze cursuri de legislaþie • noul Cod reglementeazã exact situaþiile în care se suspendã permisul •

Pietonii care încalcã regulile rutiere ºi vor deveni victime ale accidentelor nu vor mai putea cere nici un fel de despãgubiri conducãtorilor auto, deoarece noile prevederi legale stabilesc cã sînt singurii rãspunzãtori de aceste tragedii. Aceasta este doar una dintre reglementãrile prevãzute de Noul Cod Rutier, care a fost, deja, promulgat ºi va fi publicat în Monitorul Oficial, sãptãmîna viitoare. Actul normativ va intra în vigoare la 6 luni de la data publicãrii, ceea ce înseamnã cã va deveni aplicabil de la sfîrºitul lunii septembrie. Astfel, pietonii care traverseazã neregulamentar sau circulã fãrã sã þinã seama de anumite reguli de circulaþie ºi vor fi accidentaþi de maºini vor purta rãspunderea integralã pentru aceste evenimente. Pînã acum, reglementãrile legale prevedeau, în astfel de cazuri, culpã comunã, atît în cazul ºoferilor, cît ºi pietonilor, considerîndu-se cã ºi conducãtorii auto au partea lor de vinã pentru cã nu au circulat preventiv. Acum, legiuitorul a decis cã, atît timp cît pietonii vor încalca regulile perfect conºtienþi, nu vor avea decît sã suporte consecinþele. O altã reglementare, ce se regãseºte în noul Cod Rutier, este ºi aceea care legalizeazã utilizarea detectoarelor de radar. Acest lucru înseamnã cã, dacã ºoferii vor fi prinºi de poliþiºti cu asemenea aparate, nu vor fi sancþionaþi.

Cum vã lasã noul Cod Rutier fãrã permise
Un alt articol din noul Cod nu va avea darul sã-i bucure prea tare pe ºoferi, referindu-se la obligativitatea de a se ºcoli, în cazul în care vor cãlca strîmb. Astfel, cei care, din diverse motive, vor rãmîne fãrã permise de conducere pe o perioadã de 30, 60 sau 90 de zile vor fi obligaþi ca, înainte de a li se reda dreptul de a conduce, sã urmeze niºte cursuri de legislaþie. Pînã acum, asemenea cursuri erau necesare doar dacã ºoferii doreau sã reducã perioada de suspendare a dreptului de a conduce. De asemenea, noile prevederi legale reglementeazã exact perioada de suspendare a permiselor, în funcþie de regula de circulaþie încãlcatã. ªi pînã acum existau astfel de diferenþieri, dar, în majoritatea cazurilor, se dispunea suspendarea dreptului de a ºofa pe o perioadã de 90 de zile. Acum, conducãtorii auto trebuie sã ºtie cã vor rãmîne timp de o lunã fãrã permis dacã depãºesc coloanele de maºini oprite la semafor sau la trecere la nivel cu calea feratã, dacã nu vor acorda prioritate pietonilor, dacã vor trece pe roºu, dacã vor face depãºiri neregulamentar, dacã vor ignora semnalele poliþiºtilor ºi dacã nu se vor prezenta imediat la poliþie, dupã un accident uºor. Suspendarea pentru 60 de zile se va dispune pentru ºoferii care, prin neacordarea de prioritate sau trecerea pe roºu, vor provoca un accident, pentru cei care nu vor respecta regulile la trecere a coloanelor oficiale sau pentru conducãtorii auto care vor circula nejustificat pe sens opus. Dar, cei care vor fi prinºi bãuþi la volan, care vor avea probleme la sistemul de frînare al autoturismelor, care nu vor opri la trecerea la nivel cu calea feratã sau vor circula cu viteze cu peste 50km/ h mai ridicate decît limita legalã vor trage maºinile pe dreapta timp de 90 de zile. Toþi aceºtia vor fi nevoiþi sã urmeze cursuri de legislaþie, dacã vor dori sã-ºi recapete permisele.
Dacã, pînã acum, cuantumurile amenzilor pentru încãlcarea regulilor de circulaþie erau actualizate destul de des, în noua lege s-a stabilit cã sancþiunile vor fi convertite în puncte, iar un punct-amendã va însemna 10% din salariul minim pe economie, ceea ce, în momentul de faþã, înseamnã cã un punct de penalizare este egal cu 330.000 de lei. Practic, sancþiunile pecuniare vor fi traduse în puncte, existînd ºi o clasificare a acestora în 5 categorii, în funcþie de numãrul de puncte acumulate. În momentul în care un ºofer va cumula 15 puncte de amendã, va rãmîne, automat, fãrã permis de conducere, urmînd sã primeascã, în acest sens, o înºtiinþare prin poºtã.

Articol afisat de 2113 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective