Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sacrificii pentru aviarã

Sacrificii pentru aviarã

• planurile investiþionale ale primãriilor sînt date peste cap de gripa aviarã • aprovizionarea cu materiale dezinfectante îi pune la grea încercare pe aleºii locali • ca sã scape de amenzi ºi sã achiziþioneze dezinfectante trebuiesc rectificate bugetele •

Aprovizionarea cu materiale dezinfectante, necesare în cazul apariþiei focarelor de gripã aviarã în judeþ, dã mari dureri de cap primarilor nemþeni. Conducerea Direcþiei Sanitar Veterinare le-a trasat ca sarcinã sã achiziþioneze, în termen de cîteva zile, materiale dezinfectante, covoare care vor fi îmbibate cu dezinfectant ºi vor fi întinse la intrãrile ºi ieºirile din comune, precum ºi la uºile principale din instituþiile publice, pompe pentru stropit ºi halate pentru echipele care vor interveni, în caz de necesitate. Toate aceste achiziþii vor fi depozitate în magaziile primãriilor, urmînd sã fie folosite în situaþia apariþiei gripei pãrãreºti. La prima vedere, problema nu ar pãrea atît de dificilã, însã numai primarii ºtiu cît de complicat le este sã asigure banii necesari. Bugetul pe 2006 al fiecãrei primãrii din judeþ a fost întocmit în decembrie 2005, perioadã în care ºefii administraþiilor locale nu ºtiau cã le va reveni o nouã sarcinã, în vederea preîntîmpinãrii apariþiei ºi extinderii focarelor de gripã aviarã.
Abia la sfîrºitul sãptãmînii trecute, ei au aflat cã vor fi nevoiþi sã aloce sume de zeci de milioane de lei, în acest scop. Cum nu dispun de fonduri speciale, vor fi nevoiþi sã sacrifice alte programe pe care ºi le-au propus pentru acest an. ÃŽn cazul în care nu se vor conforma cerinþelor reprezentanþilor Direcþiei Sanitar Veterinare, gospodarii localitãþilor vor fi amendaþi. Alexandru Drãgan, primar de Taºca, considerã cã primarii se aflã sub ameninþarea amenzilor, indiferent de ceea ce fac: „Dacã nu cumpãrãm dezinfectante, vom fi amendaþi, dacã facem aceste achiziþii ºi deturnãm fondurile, iarãºi vom fi amendaþi. Primarii pot primi amenzi pentru orice fac“. Cazul comunei Taºca este unul fericit, pentru cã bugetul local permite, într-o anumitã mãsurã, astfel de investiþii, fãrã o modificare substanþialã a planurilor aleºilor, pe anul în curs. Nu la fel se întîmplã, însã, în alte localitãþi care strîng leu cu leu ca sã cumpere o mãturã sau un kilogram de vopsea. De exemplu, primarul de Petricani, Ermil Isachi, a spus cã vor fi fãcute economii la becuri, mãturi ºi la alte cheltuieli „de bun simþ“ pe care ar trebui sã le facã o instituþie publicã, astfel încît sã poatã fi adunaþi bani pentru materialele necesare preîntîmpinãrii gripei aviare: „Noi n-am avut alocate fonduri cu care sã luãm dezinfectante ºi ce ne mai trebuie, în cazul apariþiei gripei aviare. Aºa cã, vom lua bani de la capitolul cheltuieli materiale, vom cumpãra mai puþine becuri, mãturi, vopsele ºi var, pentru a respecta aceastã decizie. Suma maximã pe care ne-o putem permite nu va depãºi o sutã de milioane de lei, dar sper cã vom scãpa, totuºi, mai ieftin. Nu ºtiu de unde ne vom aproviziona, pentru cã, în acest moment, ne intereseazã sã avem banii, iar apoi sã cãutãm marfa. Pînã la sfîrºitul acestei sãptãmîni, trebuie sã dãm gata aceastã problemã“. Dacã la Petricani primarul vorbeºte despre o sutã de milioane de lei, primarul de Rediu, Vasile Motfolea, a spus cã nici nu poate fi vorba de cheltuieli mai mari de 30-40 milioane de lei, pentru dezinfectante ºi alte materiale de protecþie. „N-avem bani sã realizãm nici ce este foarte urgent în comuna noastrã, dar sîntem nevoiþi sã ne schimbãm planurile ºi sã luãm cîteva milioane de la drumuri ºi de unde se va mai putea. Zilele acestea, va avea loc o nouã rectificare de buget, ca sã putem respecta ultimele sarcini trasate ºi sã scap ºi eu de amendã, pentru cã primarii sînt pedepsiþi dacã nu fac tot ce li se spune. Din bugetul local, niciodatã nu vom avea suficienþi bani ca sã facem tot ce-ar trebui în comunã“, a declarat primarul Motfolea.
La Ruginoasa, onorarea sarcinilor trasate de autoritãþile judeþene va însemna „sacrificarea“ unui monument ce urma a fi ridicat în cinstea eroilor din comunã. „Vom face rectificare de buget, pentru cã aºa este cel mai legal. Voi discuta cu ºefii DSV, ca sã ºtiu cam la cît ajung aceste achiziþii ºi sã facem noua rectificare. Noi aveam în plan ca, în acest an, sã ridicãm un monument al eroilor, dar va trebui sã renunþãm la idee. Mã gîndesc la o sumã de 20-30, maxim 40 de milioane de lei, mai mult nu ne putem permite din bugetul comunei“, a spus primarul de Ruginoasa, Gicã Ciobanu.

Asocierea, o soluþie de depãºire a impasului financiar
Primarul comunei Taºca, Alexandru Drãgan, susþine cã va face o propunere cãtre DSV Neamþ, în sensul creãrii posibilitãþii de asociere a primarilor din judeþ, în vederea achiziþionãrii comune a materialelor necesare în lupta cu aceastã boalã. „Voi vorbi la DSV ºi voi face propunerea ca sã ne unim mai mulþi primari ºi sã cumpãrãm în bloc aceste materiale. Una este sã merg doar eu ºi sã iau trei lulele, ºi alta este sã mergem mai mulþi, pentru cã putem beneficia de o serie de reduceri. Pentru început, Primãria Taºca are niºte fonduri cu care sã acopere, cît de cît, necesarul de dezinfectante, dar ne trebuie mai mulþi bani. Cînd am fãcut bugetul pe 2006, nu ºtiam cã, în martie, ne vom pregãti pentru întîmpinarea gripei aviare. Pînã la urmã, vom gãsi fondurile necesare, dar trebuie sã facem o rectificare de buget. Amenda pe care o riscãm, dacã nu facem achiziþiile indicate de DSV, este la fel de mare ca aceea aplicatã de Curtea de Conturi, pentru deturnare de fonduri“.

Primarii, încãrcaþi de responsabilitãþi
La ºedinþa la care au fost anunþaþi cã au de fãcut aceste achiziþii, ºefii administraþiilor locale au mai aflat cã au obligaþia de a cunoaºte care sînt efectivele de pãsãri din gospodãriile locuitorilor ºi cã trebuie sã îi informeze pe medicii veterinari despre toate cazurile de îmbolnãvire sau mortalitate în rîndul animalelor ºi pãsãrilor. Oamenii sînt obligaþi sã-ºi izoleze orãtãniile în curþi sau adãposturi ºi sã nu îºi lase raþele ºi gîºtele pe luciurile de apã. De asemenea, potrivit unei alte mãsuri de prevenire, localnicilor li se interzice sã împrãºtie gunoiul de grajd în afara curþilor, acesta urmînd sã fie distrus prin ardere. Sub interdicþie se aflã ºi transportul, în afara judeþului, a tuturor categoriilor de pãsãri, dar ºi a porcilor. Primarii mai au obligaþia de a sprijini informarea locuitorilor despre gripa aviarã, prin intermediul cabinetelor medicale umane, a celor veterinare, ºcolilor ºi bisericilor. Veterinarii vor supraveghea efectivele de pãsãri domestice prin examene clinice, anatomopatologice ºi virusologice, de asemenea, avînd obligaþia sã monitorizeze pãsãrile migratoare din zonã.
Doctor Constantin Lipan, director general adjunct al Direcþiei Sanitar Veterinare Neamþ, a declarat cã, în judeþ, sînt douã societãþi care se ocupã cu comercializarea materialelor dezinfectante. Primarii trebuie sã solicite ajutorul medicilor veterinari ºi sã facã achiziþiile la recomandarea lor. Dezinfectantul pe care vor trebui sã îl cumpere va putea fi utilizat ºi în alte acþiuni de dezinfecþie, nu doar în cazul apariþiei gripei aviare.

Articol afisat de 1567 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective