Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Eleva ucigaºã, fire emotivã cu tendinþe impulsive

Eleva ucigaºã, fire emotivã cu tendinþe impulsive

• „tulburare de conduitã pe fondul personalitãþii cu tendinþa la structurare instabil emoþional; inteligenþã medie, fire emotivã cu tendinþe impulsive“, este rezultatul expertizei medico-legale psihiatrice la care a fost supusã Irina Baroi Gasparic • tînãra va rãspunde penal sub acuzaþia de omor calificat • adolescenta nu a negat nicioadatã fapta pe care a sãvîrºit-o •

Irina Baroi Gasparic, tînãra din Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, acuzatã cã, în noaptea de joi spre vineri, 19/20 ianuarie, ºi-a ucis mama la priveghiul bunicii, a fost catalogatã ca fiind o fire emotivã cu tendinþe impulsive. Specialiºtii de la Institutul de Medicinã Legalã „Mina Minovici“, care au fãcut parte din comisia medico-legalã de expertizã psihiatricã, au dat verdictul final ºi au apreciat cã minora are discernãmîntul pãstrat în raport cu fapta de care este acuzatã. „(...) Tulburare de conduitã pe fondul personalitãþii cu tendinþa la structurare instabil emoþional. Are discernãmîntul pãstrat în raport de fapta pentru care este cercetatã. Inteligenþã medie, fire emotivã cu tendinþe impulsive“, se aratã în rezultatul expertizei medico-legale psihiatrice. „Dincolo de celelalte aspecte medicale, relevant pentru anchetatori este faptul cã învinuita minorã a avut reprezentarea faptelor sale în momentul sãvîrºirii. Irina Baroi Gasparic nu a negat niciodatã crima ºi, la finalizarea urmãririi penale, va fi trimisã în judecatã pentru sãvîrºirea infracþiunii de omor calificat. Fiind minorã, autoarea poate primi o pedeapsã cu închisoarea între 7 ani ºi jumãtate ºi 12 ani ºi jumãtate, dacã va fi gãsitã vinovatã“, a declarat procurorul criminalist Alexandru Togan, din cadrul Parchetului Judeþean Neamþ.
Referindu-se la rezultatul expertizei psihiatrice efectuate Irinei Baroi Gasparic, medicul psihiatru Paula Iliescu, ºeful secþiei Psihiatrie Infantilã a Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ, a opinat cã fata este o viitoare persoanã cu pronunþat caracter antisocial.
„Tulburarea de conduitã, adicã de personalitate, cu care a fost diagnosticatã, înseamnã cã fata înþelege ºi este conºtientã de ceea ce face, percepe gravitatea faptelor sale. O persoanã cu tulburãri de personalitate are dificultãþi de relaþionare cu cei din jur, pleacã de acasã ºi este în conflict cu cei din preajmã. De regulã, aceste persoane au o capacitate restrînsã de a-ºi controla impulsurile ºi manifestã o tendinþã cãtre agresivitate fizicã“, a precizat doctor psihiatru Paula Iliescu.

19/ 20 ianuarie 2006, noaptea care a mutilat douã destine

La scurt timp dupã ce s-a consumat tragedia, doctorul psihiatru Rodica Antohi, care a tratat-o timp de cîþiva ani pe Irina Baroi Gasparic, aprecia cã fata avea serioase probleme de sãnãtate mentalã, motiv pentru care a stat internatã, în mai multe rînduri, la spitale de psihiatrie din Bucureºti ºi Iaºi. Ea prezenta grave tulburãri de comportament, manifestate prin violenþã în familie, abandon ºcolar, atitudine negativistã. Permanenta sa agresivitate verbalã ºi motorie puteau prevesti o faptã de violenþã extremã. Pînã la pubertate, fata a avut un comportament normal, iar primele probleme ºi tulburãri au apãrut la 13-14 ani. A fost suspectatã, la un moment dat, de schizofrenie, motiv pentru care li s-a recomandat pãrinþilor sã o interneze într-o clinicã de psihiatrie din Bucureºti. Ulterior, a fost internatã la Spitalul Socola, unde a beneficiat de tratament cu neuroleptice foarte puternice ºi numeroase ºedinþe de psihoterapie individualã. Se pare cã ea a fost marcatã ºi de faptul cã pãrinþii sãi au divorþat. „Toate acestea, plus o încãrcãturã psihicã geneticã pot justifica potenþialul criminal al tinerei“, a adãugat psihiatrul Paula Iliescu.
Omorul a avut loc în noaptea de 19/ 20 ianuarie 2006. Irina Gasparic fusese chematã acasã, deoarece decedase bunica sa, mama mamei. Fata a venit imediat ºi locuia numai cu viitoarea victimã, Rada Gasparic Baroi, de 45 de ani. ÃŽntre mamã ºi fiicã relaþiile erau tensionate, iar, la priveghi, tînãra, într-un moment de furie necontrolatã, a strîns-o de gît cu o sfoarã. Ura minorei a fost atît de mare, încît nu ºi-a dat seama cã victima a murit ºi a mai lovit-o cu o bardã în cap. Nu cu tãiºul, ci cu cealaltã parte, în formã de piolet, provocîndu-i o ranã adîncã de cîþiva centimetri. Dupã grozãvie, fata a bîntuit toatã noaptea prin sat, a ajuns în oraº, s-a întors la tatãl ei, unde a fost gãsitã de anchetatori. Irina Gaºparic Baroi era elevã la Liceul de Artã „Nicolae Tonitza“ Bucureºti, se anunþa o mare speranþã a artelor plastice. ªi a poeziei. Obþinuse nenumãrate premii pentru picturã ºi graficã, iar, trei ani la rînd, între 2000 ºi 2002, primise medalia de aur la Olimpiada Francofoniei, secþiunea arte ºi culturã. Picta icoane, o parte din creaþiile sale fiind prezentate ºi în Franþa.

Articol afisat de 2748 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective