Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Centrale termice proprii pentru toate ºcolile ºi grãdiniþele pietrene

• de la începutul anului viitor, vor dispãrea subvenþiile pentru energia termicã

Primãria Piatra Neamþ vrea ca, pînã la finele anului 2006, ºcolile ºi grãdiniþele din municipiu sã aibã, fiecare, centralã termicã proprie. ÃŽn felul acesta, societatea Aqua Calor va pierde din clienþi, cu atît mai mult cu cît în Piatra Neamþ se desfãºoarã un amplu program de modernizare sau înlocuire a centralelor termice vechi, care sînt depãºite fizic ºi moral. „Primãria se ocupã de derularea unui program de montare a centralelor termice de bloc, care vor lua locul celor vechi, de cvartal, care sînt depãºite fizic ºi moral ºi au un randament scãzut. ÃŽn momentul de faþã se monteazã cazane noi în centralele termice vechi pentru blocurile aflate în apropierea acestor construcþii. Cazanele vechi sînt supradimensionate ºi uzate, motiv pentru care nu mai pot fi folosite. ÃŽn unele cazuri, acolo unde este posibil, se vor mai folosi coºurile vechi din centralele de cvartal la cazanele noi, cu randamente mari. Acolo unde au mai rãmas racordate la sistemul centralizat cîteva apartamente sau chiar unul singur într-un bloc, vor fi montate centrale containerizate, care vor avea coºuri de fum înalte de 1,5 metri, conform standardelor. Procedura de modernizare este urmãritã de Primãria Piatra Neamþ ºi se deruleazã în paralel cu montarea centralelor termice proprii la ºcolile ºi grãdiniþele din oraº. Pînã la sfîrºitul acestui an, 32 de unitãþi de învãþãmînt din Piatra Neamþ vor avea centrale termice proprii“, a declarat Radu Stâncescu, manager de proiect în cadrul societãþii Aqua Calor.
Pentru anul 2006, Primãria Piatra Neamþ intenþioneazã sã schimbe în procent de 70-80% cazanele vechi din centralele termice de cvartal. Realizarea planului depinde însã de fondurile disponibile care vor putea fi direcþionate în acest scop ºi de numãrul de apartamente din municipiul Piatra Neamþ, ai cãror proprietari vor opta pentru încãlzirea de la sistemul termic centralizat. ÃŽn momentul de faþã, în oraº mai sînt 17.000 de apartamente încãlzite de Aqua Calor. Cert este cã modernizarea trebuie sã aibã loc, întrucît de la începutul anului viitor nu se va mai asigura subvenþia la energie termicã. ÃŽn momentul de faþã, Aqua Calor produce o gigacalorie cu un preþ de distribuþie de 2-2,1 milioane de lei. Din aceastã sumã, populaþia care se încãlzeºte de la sistemul termic public plãteºte 1,075 milioane de lei pe gigacalorie - preþ naþional de referinþã, stabilit prin hotãrîre de guvern, iar, din diferenþã, 15% este suportatã de la bugetul de stat ºi 85% de la bugetul local. „De la începutul anului care vine, preþul energiei termice pentru populaþie va creºte exponenþial, motiv pentru care este foarte importantã modernizarea centralelor termice din sistemul centralizat de încãlzire“, a mai spus managerul de proiect Radu Stâncescu.
În momentul de faþã nu se ºtie cine va avea în administrare viitoarele centrale termice de bloc ºi pe cele vechi, în care vor fi montate cazane de capacitãþi mici ºi cu randament mare. Dacã nu vor fi lãsate în administrare societãþii Aqua Calor, aceasta va pierde foarte mult din obiectul de activitate, rãmînînd doar cu cimitirele ºi alte cîteva activitãþi, nu foarte eficiente.

Articol afisat de 1953 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective