Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 22 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Recalcularea salariilor „furate“ cadrelor didactice întîrzie

Recalcularea salariilor „furate“ cadrelor didactice întîrzie

• circa 7.276 de dascãli ar trebui sã primeascã 83,4 miliarde lei • banii nu vor fi luaþi toþi odatã, ci în tranºe lunare, timp de 3 ani •

În judeþul Neamþ nu s-a realizat recalcularea salariilor, pentru perioada 2001-2004, cuvenite cadrelor didactice. Mãsura este cuprinsã în acordul semnat în noiembrie 2005 de federaþiile sindicale reprezentative din învãþãmînt cu Guvernul României, nerespectarea ei putînd determina chiar denunþarea acordului. Problema a fost analizatã de conducerea Sindicatului Liber din Învãþãmînt (SLI) Neamþ, care a stabilit un calendar de acþiuni.
„ÃŽn judeþul nostru se înregistreazã o întîrziere de cel puþin o lunã la plata diferenþelor de salariu reþinute eronat de Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii din 2001 pînã în 2004. Plãþile ar fi trebuit sã înceapã în luna februarie, iar noi sîntem deja în martie ºi tot nu au început. Vom trimite, sãptãmîna aceasta, adrese liderilor de sindicat din ºcoli pentru ca, împreunã cu directorii ºi celelalte persoane responsabile de plata acestor diferenþe, sã treacã la întocmirea statelor de platã speciale, pentru ca prima tranºã sã poatã fi achitatã în aprilie 2006. Valoarea de platã a diferenþelor se va calcula pentru fiecare unitate de învãþãmînt cu ajutorul indicelui de inflaþie pe luna februarie, care urmeazã sã aparã, zilele acestea, ºi în pagina de internet a Ministerului Educaþiei. La o diferenþã de 500.000 de lei, sã spunem, pe luna octombrie 2001, valoarea de platã se obþine amplificînd-o cu circa 70%, cît ar fi inflaþia din octombrie 2001 ºi pînã în februarie 2006. Deci luna aceasta trebuie sã demareze calculul diferenþelor pe ianuarie, februarie ºi martie, pe care ºcolile le vor achita în aprilie“, a declarat profesor Constantin Baroi, vicepreºedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãþãmînt (SLI) Neamþ.
O altã întîrziere semnalatã de sindicaliºti se referã la legea salarizãrii bugetarilor. Acordul semnat în noiembrie 2005 de federaþiile sindicale reprezentative din învãþãmînt cu Guvernul României menþiona ºi cã Guvernul se angajeazã sã elaboreze, pînã la data de 15 aprilie 2006, un proiect de lege a salarizãrii personalului bugetar, federaþiile sindicale din învãþãmînt urmînd sã desemneze specialiºti care sã participe la elaborarea acestei legi. Acest lucru nu s-a întîmplat.
„Guvernul este într-o întîrziere destul de mare, pentru cã nici pînã la aceastã datã nu a prezentat federaþiilor sindicale vreun proiect de lege privind salarizarea în sectorul bugetar. Dacã guvernul nu va urgenta elaborarea acestui proiect, federaþiile din învãþãmînt vor sesiza acest lucru ºi vor trece chiar la acþiuni de protest“, a adãugat profesorul Constantin Baroi.
Pentru perioada 2001 - 2004, dascãlii nemþeni ar trebui sã primeascã peste 83,4 miliarde lei, sume cuvenite prin recalcularea salariilor dupã metoda „spor la spor“. 7.276 de persoane ar trebuie sã primeascã, lunar, în urmãtorii 3 ani, sume variind între 300.000 ºi 400.000 lei. Sumele variazã între cîteva milioane lei ºi 20 milioane, în funcþie de gradul didactic ºi vechimea în învãþãmînt a beneficiarului. Dascãlii nemþeni nu vor primi banii într-o singurã tranºã, deoarece liderii Sindicatului Liber din ÃŽnvãþãmînt (SLI) Neamþ nu au dat în judecatã Ministerul Educaþiei, aºa cum s-a întîmplat în judeþe ca Arad, Vaslui sau Buzãu.

Articol afisat de 2041 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective